İsrail Suudi Arabistan'da askeri üs kuruyor

İsrail'in Suudi Arabistan’da askeri üs inşa etmek üzere Riyad ile görüşmelere başladığı belirtiliyor.

İsrail Suudi Arabistan'da askeri üs kuruyor

Yayın hayatına yeni başlayan marbutahaber.com‘un bölge kaynaklarından aktardığı habere göre İsrail, bölgede gözlem uçuşu yapan uçaklarının iniş yapabileceği ve ikmal desteği alabileceği ‘kapalı bir havaalanı’ inşa etmek istiyor.

Talebi bir ay önce Riyad’a bildiren İsrailliler ile Suudiler arasında konu ile ilgili müzakerelerin başladığını da aktarılan habere göre İsrail, Suudi Arabistan’da kiralayacağı bir toprak parçası üzerinde kendi askerlerini de konuşlandırmak istiyor.

Gelişmiş askeri ürünleri büyük anlaşmalar karşılığında İsrail’den satın alan Suudi Arabistan için İsrail’in “vazgeçilmez bir askeri pazar” olduğunu belirtilirken İsrail’in Arap ve Müslüman bir ülkenin derinliklerine “girebildiği kadar girmeye çalıştığı da ifade ediliyor.

Habere böyle bir gelişmenin yaşanması durumunda da tarihte ilk defa İsrail’in bir Arap ülkesinde bir askeri varlığı olacağına dikkat çekilirken bu gelişmenin Suudi Arabistan ile “stratejik ittifaklara” sahip diğer ülkelerin de İsrail ile “normalleşme” yolunda sıraya girmesine neden olabileceğinin altı çiziliyor.