İstanbul İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi, 2018 yılı İstanbul İş Cinayetleri Raporu’nu yayımladı. İSİG verilerine göre 2018 yılında İstanbul’da en az 226 işçi yaşamını yitirdi.
İSİG’in ulusal ve yerel basından, işçilerin mesai arkadaşları ve ailelerinden, iş güvenliği uzmanlarından, işyeri hekimleri ve sendikalardan derlediği bilgilere göre oluşturduğu raporda iş cinayetlerinin işçilerin hak arama, iş bırakma ve güvenli çalışma talebine dönük baskılar, ekonomik kriz nedeniyle işçilerin çalışma koşullarının kötüleşmesi, iş güvenliği önlemlerinin alınmaması, çalışma saatlerinin artması, işsizlik korkusu gibi pek çok nedenle arttığına vurgu yapıldı.
Raporda Türkiye’de en çok iş cinayetinin yaşandığı şehrin İstanbul olduğu, her 7 iş cinayetinden biri İstanbul’da gerçekleşti. İşkollarına göre İstanbul’da yapı ve inşaat işlerinde iş cinayetleri toplam ölümlerin beşte ikisi oranında oldu. Türkiye’de inşaat işkolundaki ölümlerin beşte biri şantiye alanı haline gelen İstanbul’da yaşanıyor.
İSİG raporunda, Çalışma Bakanlığı ile Türkiye İnşaat İşveren Sendikası arasında, Cumhurbaşkanlığı’nın ikinci 100 günlük icraat programı kapsamında, “Yüksekte Güvenli Çalış Kampanyası” hayata geçirildiğine dikkat çekerek “Kimsenin haberi olmayan bu proje kapsamında sermayeye 40 milyon TL aktarılacak. Yüksekte çalışma nedenli ölümlerin en az olduğu kış aylarına denk getirilmesi de ayrı bir konu” dedi.
İstanbul’da iş cinayetlerinde yaşamını yitiren işçilerin yüzde 4’ü kadın, yüzde 96’sı erkek. Ancak kadın işçi ölümleri yeterince bilinmiyor veya ‘iş cinayeti’ kapsamında görülmüyor.
İş cinayetlerinde yaşamını yitiren mülteci işçilerin geldikleri ülkeler ise şu ifadelerle aktarıldı:
“8 Afganistanlı, 4 Suriyeli, 4 Türkmenistanlı, 3 Pakistanlı, 2 Azerbaycanlı, 1 Özbekistanlı, 1 Rusyalı ve 1 Ukraynalı işçi yaşamını yitirdi.”
İş cinayetlerinin ilçelere göre dağılımı ise şöyle oldu:
Tuzla’da 16 ölüm, Kadıköy ve Pendik’te 14’er ölüm; Ümraniye’de 13 ölüm; Kartal’da 11 ölüm; Arnavutköy, Eyüp ve Maltepe’de 10’ar ölüm; Silivri’de 9 ölüm; Çekmeköy’de 8 ölüm; Başakşehir, Beşiktaş ve Beylikdüzü’de 7’şer ölüm; Sancaktepe ve Sarıyer’de 6’şar ölüm; Beykoz, Esenyurt, Küçükçekmece ve Şişli’de 5’er ölüm; Ataşehir, Avcılar, Bağcılar, Fatih, Sultanbeyli, Üsküdar ve Zeytinburnu’da 4’er ölüm; Bahçelievler’de 3 ölüm; Büyükçekmece, Çatalca, Kağıthane, Sultangazi ve Şile’de 2’şer ölüm; Bakırköy, Bayrampaşa, Beyoğlu, Esenler ve Gaziosmanpaşa’da 1’er ölüm gerçekleşti. İlçesi tespit edilemeyen 12 işçi ölümü ise Avrupa Yakası’nda yaşandı.
Buldan "Sayın Cumhurbaşkanı bizi AKP Genel Merkezi’nde değil, kendi külliyesinde kabul etti. Bu da şu…
İsrail'in Gazze Şeridi'ne 7 Ekim 2023'ten beri düzenlediği saldırılarda yaşamını yitirenlerin sayısının ise 50 bin…
Arakçi, Amerikan tarafıyla görüşmelerin dolaylı olacağını ve sadece nükleer meseleyi ele alacak ve temel ve…
Gezi günlerini hatırlatan toplumsal-siyasal tepki, AKP’nin gerici, baskıcı ve yoksullaştırıcı uygulamalarına duyulan öfkenin patlaması oldu.…
Sol, 23 yıllık AKP iktidarı ile bu tür "anlık" çıkış ve inişlere karşı artık daha…
Komünistlerin Cumhuriyet’le kurduğu ilişki bu anlamıyla yaşanan vakalar üzerinden iyi ya da kötü bir biçim…