7 yıldır Londra’daki Ekvador konsolosluğunda yaşayan Wikileaks’in kurucusu Julian Assange, İngiliz polisi tarafından gözaltına alındı.
Assange’ın gözaltına alınırken “İngiltere, (ABD Başkanı Donald) Trump yönetiminin bu girişimine direnmeli” diye bağırdığı duyuldu.
İngiliz yetkililer konu ile ilgili yaptıkları açıklamada Assange’ı gözaltına almak için Ekvador konsolosluğu tarafından davet edildiklerini açıkladı.
Londra’nın merkezindeki bir polis merkezinde bir süre gözaltında tutulan Assange, daha sonra Westminster Sulh Hukuk Mahkemesi’nde yargıç karşısına çıktı. Mahkeme yargıcı, Assange’ı “kefalet koşullarını yerine getirmediği” gerekçesiyle suçlu buldu ve tutuklanmasına karar verdi.
Assange 2 Mayıs’ta video bağlantısı ile duruşmaya katılacak.
İngiltere Dışişleri Bakanı Jeremy Hunt, Twitter’dan yaptığı açıklamada, “Julian Assange bir kahraman değil ve hiç kimse kanunların üstünde değidir. Yıllardır gerçeklerden saklanıyor. Teşekkürler Ekvador’a ve Devlet Başkanı Lenin Moreno’ya Dışişleri Bakanlığı ile birlikte Assange’ın adaletle yüzleşmesi için işbirliklerinden ötürü teşekkürler.” ifadesini kullandı.
Julian Assange, Londra’da çıkarıldığı mahkemece tutuklandı.
WikiLeaks tarafından yapılan açıklamada ise Ekvador’un Assange’ın sığınma hakkını yasa dışı şekilde geri çektiği ve İngiliz polisinin uluslararası hukuku çiğneyerek Assange’ı büyükelçilik binası içerisinde gözaltına aldığı vurgulandı: Sitenin açıklamasında, “Assange elçilikten çıkmadı. Ekvador Büyükelçisi, İngiliz polisleri davet etti ve Assange anında gözaltına alındı” ifadesi kullanıldı.
Ekvador Devlet Başkanı Lenin Moreno ise, yaptığı açıklamada Assange’ın iltica talebinin kabul edilmediğini duyurdu. Moreno ayrıca, Asssange’ın ‘ölüm cezasıyla karşılaşabileceği bir ülkeye gönderilmemesi’ yönünde İngiltere’den garanti aldıklarını da belirtti.
Twitter hesabı üzerinden paylaştığı bir video yoluyla açıklamalarda bulunan Moreno, “Bağımsız bir şekilde alınan karara göre Ekvador, uluslararası sözleşmeleri ve günlük yaşam protokollerini defalarca ihalal etmesinin ardından Assange’ın sığınma statüsünü geri çekti” ifadelerini kullandı.
ABD Dışişleri Bakanlığının çok sayıda yazışmasını internet sitesi aracılığıyla kamuoyuna duyuran ve tartışmalara neden olan Assange, 2012’den beri Londra’nın Knightsbridge semtindeki Ekvador Büyükelçiliğinin bir odasında yaşıyordu.
İngiliz mahkemesi, Assange’ın 2010’da iki kadına tecavüzle suçlandığı İsveç’e iadesine karar vermişti.
Assange, hakkındaki iade kararının ardından Haziran 2012’de İsveç’e iadesi halinde ABD’ye gönderilme riski bulunduğu için Ekvador’un Londra Büyükelçiliğine sığınmıştı.
İsveç mahkemesi 2017’de Assange hakkındaki davaları düşürmüştü. Ekvador ise Assange’ın siyasi iltica başvurusunu kabul etmiş ve vatandaşlık vermişti.
Ekvador hükümeti tarafından Mart 2018’de yapılan açıklamada, sosyal medyadan gönderdiği mesajlarla ülkenin uluslararası ilişkilerini tehlikeye attığı için Assange’ın internet erişiminin kesildiği bildirilmişti.
Bu haber en son değiştirildi 11 Nisan 2019 17:32 17:32
Burjuvanın "satıcı ruhu" diline ve davranışlarına işlemiştir; tüm ilişkilerini iş terimleriyle ve ekonomik kategorilerle açıklamaktadır.…
İzmir Konak'ta 2 üniversite öğrencisi, "boykot" yazılaması gerekçe gösterilerek, "Cumhurbaşkanı'na hakaret" suçundan tutuklandı.
Gaziantep Gaziantep 4. Organize sanayi bölgesinde Eruslu Global fabrikasında çalışan Cüneyt Tişkaya. 'nisan tarihinde yurt…
Türkiye Barolar Birliği'nin Ankara'daki genel merkezinde toplanan binlerce avukat 5 Nisan Avukatlar Günü'nde "Savunmanın Bağımsızlığı…
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), yarından itibaren elektriğe konut aboneleri için yüzde 25 zam yapılacağını…
‘Komünizm tehlikesine karşı’ ABD öncülüğünde 4 Nisan 1949’da kurulan savaş örgütü NATO, 76 yıldır katliamlar,…