Kabul edilen Gezi Parkı iddianamesinin ardından duruşma tarihi de belli oldu
Gezi Parkı eylemlerine ilişkin aralarında 15 aydır tutuklu bulunan Osman Kavala, üç aydır tutuklu bulunan Yiğit Aksakoğlu, Can Dündar ve Memet Ali Alabora’nın da bulunduğu 16 kişiyle ilgili iddianamenin dün kabul edilmesinin ardından duruşma tarihi de açıklandı.
İddianameyi kabul eden İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi davanın ilk duruşmasının 24 Haziran’da yapılmasına karar verdi. Duruşmaların ise Silivri Ceza İnfaz Kurumu karşısındaki binada yapılmasına karar verildi.
657 sayfadan oluşan ve dün kabul edilen iddianamede şüphelilere 10 ayrı suçlama yöneltilmiş, Can Dündar ve Memet Ali Alabora’nın da aralarında bulunduğu 16 şüpheli hakkında yakalama kararı çıkarılmıştı.
İddianamede adı geçen 16 kişi hakkında ayrı ayrı süreli hapis cezası istendi.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı iddianamenin hazırlandığı bilgisini verdiği 20 Şubat’taki toplantıda tüm isimlere ağırlaştırılmış müebbet istendiğini söylemişti.
Haklarında “hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs” suçlaması yapılan diğer isimler ise şöyle: Anadolu Kültür A.Ş Yönetim Kurulu Üyesi Ali Hakan Altınay, Mimar Mücella Yapıcı, oyuncu Ayşe Pınar Alabora, sinemacı ve gazeteci Çiğdem Mater Utku, Açık Toplum Vakfı Türkiye Temsilcisi Gökçe Yılmaz, yazar Handan Meltem Arıkan, Sivil Toplum Geliştirme Merkezi Koordinatörü Hanzade Hikmet Germiyanoğlu, İnanç Ekmekçi, Sinemacı, yönetmen yardımcısı ve reklamcı Mine Özerden, avukat Can Atalay, TMMOB Şehir Plancıları Odası İstanbul Şube Yönetim Kurulu Başkanlığı ve Yönetim Kurulu Üyeliği görevlerini yapan akademisyen Tayfun Kahraman ve Anadolu Kültür A.Ş Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Terakki Vakfı Okulları Yönetim Kurulu Üyesi Yiğit Ali Ekmekçi.
16 Kasım 2017’de gözaltına alındıktan sonra serbest bırakılan ve dün kabul edilen iddianamede isimleri geçenler hakkında yurtdışına çıkış yasağı ve adli kontrol şartı ise devam ediyor.
İsimler hakkında, Gezi eylemlerini “kurgulamak, planlamak, provakatif paylaşımlar yaparak etki ajanlığı yapmak, şiddet olaylarına yön vermek”, “Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs”, “mala zarar verme”, “tehlikeli maddelerin izinsiz olarak bulundurulması”, “ibadethane ve mezarlıklara zarar verme”, “Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkında Kanun’a muhalefet”, “nitelikli yağma” ve “nitelikli yaralama” gibi suçlamalarla ayrı ayrı cezalar talep ediliyor.
Metro İstanbul’da Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinde işveren tarafından herhangi bir teklif sunulmaması üzerine Demiryol-İş Sendikası'na…
Tutuklanan arkadaşlarının serbest bırakılmasını talep eden üniversite öğrencileri Kadıköy Festival Park'ta dayanışma sahnesi kurdular
Laiklik Meclisi İzleme Merkezi tarafından düzenli periyotlarla hazırlanan Laiklik İhlalleri Raporu'nun Şubat 2025 dönemine ait…
ABD Başkanı Donald Trump'ın Türkiye Büyükelçisi adayı Thomas Barrack, ABD Senatosu Dış İlişkiler Komisyonunda yaptığı…
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Ekrem İmamoğlu ve çalışma arkadaşlarının gözaltına alınıp tutuklanmasının ardından süren eylemlere katılan…
İBB'ye yönelik operasyonların ardından başlayan protestolarda tutuklanan öğrencilerden birinin cezaevinde saldırıya uğradığı iddia edildi. Yaşananları…