Reklam
Kategoriler: İç Açı

Kararname sayısı kanun sayısını aştı: Bu anayasal düzenin sürdürülemezliği bir yılda teyit edildi

Reklam

23 Haziran’da AKP’nin İstanbul’da aldığı yenilginin ardından Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi de tartışmaya açıldı.

24 Haziran 2018 yılındaki seçimlerle birlikte devreye giren ve bir yılını dolduran sistemin işlemediği belirtiliyor. Hatta Metropoll Araştırma tarafından yapılan yeni kamuoyu araştırmasına göre halkın yüzde 58.6’sı bu sistemi istemiyor ve parlamenter sistemi benimsiyor. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’ndan da sisteme ilişkin gelen yeni referandum çağrısıyla tartışmalar alevlendi. Bir taraftan da Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatıyla bir çalışma grubu oluşturuldu ve sistemin aksayan yönlerinin tespit edilmesi istendi.

BBC Türkçe’nin haberine göre kararnamelerin sayısının kanunların önüne geçtiği görülüyor. Haberde kanunların sayısının iki yıl üst üste, üçte bire yakın bir oranda azaldığı belirtildi.

AKP Grup Başkanvekili Cahit Özkan son bir yılda çıkarılan Cumhurbaşkanlığı kararnamelerinin sayısının yüksek olmasını sisteme yeni geçilmiş olmasına bağlarken; “Sisteme yeni geçildiği için Cumhurbaşkanlığı sisteminin kendi idare teşkilatıyla ilgili hususlarda kararnameye ihtiyaç var. Sisteme yeni geçildiği için şu dönemde fazla kararname çıkarılmış olabilir” görüşünü savundu.

Özkan, idari teşkilatın yerine oturdukça kararname sayısı diye bir şeyin olmayacağını iddia etti.

CHP, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi referandumu öncesinde “Bu sistem gelirse Türkiye kararnamelerle yönetilen bir devlete dönüşecek” eleştirisi yapıyordu. Anayasa profesörü ve CHP Milletvekili İbrahim Kaboğlu da partisinin bu eleştirisinin haklı çıktığını ifade etti.

Kaboğlu, Cumhurbaşkanlığı kararnamelerinin anayasa değişikliğiyle belirlenen alanların dışına çıktığına dikkat çekti. Buna da Adalet Akademisi’nin kurulmasını ve mahalli idarelerin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na bağlanmasını örnek gösterdi. Kabooğlu, Meclis’ten çıkan kanun sayısında yaşanan azalmanın nedenleri ise şöyle ifade etti:

“Cumhurbaşkanlığı kararname alanının çok genişlemiş olması ve Meclis’te kararnamelere karşı bir izleme mekanizmasının oluşturulamaması. Torba kanun uygulamasının çok yaygınlaşmış olması nedeniyle sınırlı sayıda kanun oylanmasına rağmen bunların çok geniş bir yasal düzenleme alanına ilişkin olması. Yerel seçimlerin ulusal seçime dönüştürülmüş olması nedeniyle TBMM’nin Temmuz 2018’den beri çok kesintili bir şekilde çalışabilmiş olması.”

Kaboğlu, “Artık bu anayasal düzenin çalışmadığı, sürdürülemezliği de bir yıl içerisinde teyit edildiğine göre o zaman demokratik bir anayasaya dönülmesini konuşmalıyız” dedi.

Reklam

Önceki Haberler

Konya’da ortaokul öğrencisi başı açık diye okula alınmadı!

Konya’nın Selçuklu ilçesinde bulunan Ahmet Hazım Uluşahin İmam Hatip Ortaokulu Müdürü H.A.,’nın 10 yaşındaki E.A…

20 Mayıs 2025 19:52

ABD’nin eski Şam büyükelçisinden Colani itirafı: Onu siyasete biz taşıdık

Baltimore’daki Uluslararası İlişkiler Konseyi’nde bu ay başında konuşan Ford, Şara ile temasa, 2023’te bir İngiliz…

20 Mayıs 2025 19:18

İzmir’de 2 yurttaşın elektrik akımına kapılarak ölmesine ilişkin dava: Yeni bilirkişi raporu ve bilirkişinin reddi taleplerine ret

İzmir’de iki kişinin elektrik akımına kapılarak hayatını kaybetmesine ilişkin 42 sanıklı davanın 6'ncı celsesi tamamlandı.…

20 Mayıs 2025 18:08

Adrese teslim ihaleyle Cengiz Holding’e satılan maden sahasının ÇED süreci başladı

Sinop’ta Cengiz Holding’e ait Eti Bakır A.Ş.’nin, Boyabat'ta adrese teslim ihaleyle aldığı orman ve tarım…

20 Mayıs 2025 17:47

Minguzzi davasında yeni gelişme: ‘Bıçak soruşturması’nda takipsizlik kararı

Ahmet Minguzzi’nin öldürüldüğü bıçağın 'yasak niteliği taşıyan' bıçaklardan olmadığına karar verildi. Kadıköy Bit Pazarı'nın üstündeki…

20 Mayıs 2025 17:24

Grevdeki TPI işçilerinden Temel Conta’ya dayanışma ziyareti

TPI Composites işçileri, saldırıya uğrayan Temel Conta işçilerini ziyaret etti. Ziyarette, "Kaç gün olursa olsun…

20 Mayıs 2025 17:09
Reklam