Kürt hareketinden sürpriz çıkış: İl ve ilçe örgütlerimizi feshediyoruz
'Radikal demokrasi' açıklamasının ardından 'Demokrasi cephesi'ne de işaret edilen açıklamada, "kimi örgütlü bulunduğu alanlardan geri çekilmeyi kararlaştırmıştır" denildi.
Öcalan’ın avukatları 7 Ağustos tarihinde müvekilleri ile görüşmüş ve görüşmenin detaylarını kamuoyuyla paylaşmıştı.
Asrın Hukuk Bürosu’ndan Öcalan’a ziyaret ile ilgili yapılan açıklamada, Öcalan’ın Özal döneminden bu yana ‘demokratik çözüm’ çabası içinde olduğu vurgulanmış; kontrgerillanınsa bu girişimleri sabote ettiği ifade edilmişti.
Avukatların açıklamasında, Öcalan’ın, “Kürtlere yer açmaya çalışıyorum gelin Kürt sorununu çözelim. Bir haftada çatışma durumunu, ihtimalini ortadan kaldırırım diyorum. Ben çözerim, kendime güveniyorum, çözüm için hazırım. Ancak devlet de, devlet aklı da gereğini yapmalıdır” dediği aktarılmıştı.
DBP, “misyon ve yeniden yapılanma” gündemiyle gerçekleştirdiği MYK toplantısında, “partinin mevcut il ve ilçe örgütlerini feshederek, tüm kadrolarını demokratik siyaset kurumlarına ve toplumun örgütlenmesine dahil edilmesi” kararı alındığı açıklandı.
ÖCALAN’IN ‘ÜÇÜNCÜ YOL’ ÖNERİSİ
Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Öcalan’ın mesajının açıklamasından iki gün önce, 5 Ağustos’ta gerçekleştirdiği Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısında partinin misyon ve yeniden yapılandırılmasına dair alınan kararları paylaştı.
“Özelde Türkiye’de ve genelde Ortadoğu’da iflas etmiş ulus devletçilik politikalarının sürdürebilirliği çok kalmamıştır. Türkiye’de bu durum özellikle tek adam rejimine dayalı sistemin tüm ısrarlı dayatmalarına rağmen bir yılını doldurmadan 31 Mart seçimlerinde halklar tarafından veto edilmesi, üçüncü alternatif yolun geliştirilmesine hem zemin sunmuştur hem de halklar nezdinde meşruiyet sağlamıştır” denilen açıklamada Abdullah Öcalan’ın “Üçüncü yol” önerisine atıf yapıldı.
RADİKAL DEMOKRASİ VE DEMOKRASİ CEPHESİ
AKP ve MHP ortaklığının, Kürt karşıtlığının ancak kaos ve gerilimin artmasına, yeni acıların yaşanmasına neden olduğu belirtilen açıklamada DBP, “Demokratik siyasetin toplumla daha çok buluşması daha çok örgütlü toplumu radikal demokrasi ekseninde örgütlemesi, demokratik ulus inşasının bir gereği olmakla birlikte; faşizme karşı toplumun savunulmasıdır” diye yazdı.
Tüm baskılara rağmen demokratik direnişin AKP-MHP ittifakını zayıflattığına işaret edilen açıklamada, “Türkiye’de faşizmin etkilerini ve iktidarını ortadan kaldırmak için demokrasi cephesini ve demokratik siyaseti yükseltmeyi halklara karşı bir sorumluluk olarak ele almak sürece denk bir örgütlenmeyi gündeme almak demektir” denildi.
‘Radikal demokrasi’ açıklamasının ardından ‘Demokrasi cephesi’ne de işaret edilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
“Böylesi tarihi bir süreçte partimiz DBP Türkiye’de faşizme karşı demokrasi cephesinin güçlenmesi siyasal alanın yaşadığı boşlukların doldurulması ve zayıflayan siyasal yapılarımızın tekrardan güçlendirilmesi hususunda ihtiyaçlarını gözeterek; kendi örgütlenme alanlarını tekrardan değerlendirerek yeniden kendini yapılandırmayı kararlaştırmıştır. Bu kapsamda ilgili kurullarla gerçekleştirdiğimiz tüm toplantı ve tartışmalarla kimi örgütlü bulunduğu alanlardan geri çekilmeyi kararlaştırmıştır. Bu yaklaşım, Türkiye’de faşizme karşı halklarımızın sürdürdüğü demokratik siyaset direnişini güçlendirmeyi hedeflemektedir.”
İL VE İLÇE ÖRGÜTLERİNİN FESHİ
MYK toplantısında ‘yeniden yapılanma’ süreci şeklinde adlandırılan kararda “mevcut il ve ilçe örgütlerini feshedilmesi” ve “kadroların demokratik siyaset kurumlarının ve demokratik toplumun örgütlenmesine dahil edilmesi” ifadeleri yer aldı.
Açıklama şöyle:
“Partimiz DBP bu tarihsel siyasi sürece denk düşecek bir misyonla yeniden yapılandırma tartışmalarını yerel, bölge ve merkez yürütme kurulu toplantılarıyla yürütmüştür. Bu tartışma ve kararlaşmalar ekseninde faşizme karşı demokratik siyasetin örgütlenmesinde Türkiye’de partimizin mevcut il ve ilçe örgütlerini feshederek tüm kadrolarını demokratik siyaset kurumlarının ve demokratik toplumun örgütlenmesine dahil edilmesini kararlaştırmıştır. Faşizme karşı örgütlenme, demokratik ve toplumsal siyaseti güçlendirmeyi ve büyütmeyi temel görevimiz olarak görmekteyiz.”