Kütahya Murat Dağı için verilen 'ÇED olumlu' kararı iptal edildi
Kütahya’daki Murat Dağı ve çevresinde altın madeni açılmasına ilişkin olumlu ÇED raporu mahkeme kararıyla iptal edildi.
Türkiye’nin en büyük su kaynaklarından biri olan Kütahya Murat Dağı için verilen ÇED olumlu kararı iptal edildi Murat Dağı’nda altın-gümüş maden çıkarılma faaliyeti için Anadolu Export ve Madencilik şirketine verilen ‘ÇED Olumlu’ kararını Kütahya İdare Mahkemesi iptal etti.
ÇED OLUMLU RAPORU HUKUKA UYGUN DEĞİL
Kütahya İdare Mahkemesince taraflara ulaştırılan gerekçeli kararda, “ÇED raporunun anılan risklere yönelik olarak alınacak tedbirler bakımından yetersiz olduğu ve bir takım eksiklikler içerdiği, başka bir ifadeyle söz konusu risklerin, dava konusu ÇED raporu ile alınması taahhüt edilen tedbirler ile giderilmesinin mümkün olmadığı anlaşıldığından, 08.05.2019 tarihli ve 5508 sayılı ‘Çevresel Etki Değerlendirmesi Olumlu’ kararında hukuka uyarlık bulunmadığı sonucuna ulaşılmıştır” denildi.
Temyiz yolunun açık olduğu belirtilen kararda “Yargılama Usulü Kanunu’nun 20/A ve 46’ncı maddeleri uyarınca kararın tebliğini izleyen günden itibaren 15 gün içinde Danıştay nezdinde temyiz yolu açık olmak üzere, 16/12/2019 tarihinde oybirliğiyle karar verildi” ifadeleri kullanıldı.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı kurulması planlanan maden için 8 Mayıs 2019 tarihinde, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından ‘ÇED olumlu’ kararı verilmiş ve bunun arkasından yaşam savunucuları kararın iptali için dava açmıştı. Açılan iptal davası kapsamında bölgeye bilirkişi heyeti gelmiş ve Murat Dağı’nın maden çıkarılması için uygun olmadığına karar vermişti.
ÇOK SAYIDA ÖLÜME YOL AÇABİLİR
Açılan iptal davası kapsamında mahkemenin atadığı yedi kişilik bilirkişi heyeti Ağustos ayında bölgede inceleme yaptı. Bilirkişi raporunda, ÇED raporuna göre kesilecek 2 bin 100 ağaçla 1689 metrekareye bir ağaç düşeceği hesaplanırken, uydu görüntüleri ve keşif sırasındaki gözlemlerle kesilecek ağaç sayısının aslında 190 bini bulacağı öne sürüldü.
Raporda ayrıca söz konusu alanın birinci deprem bölgesinde yer aldığı söylenerek, projenin depremlere ve dolayısıyla çok sayıda kişinin yaşamına mal olabileceği belirtildi. Bunların yanı sıra siyanürün suya karışmasıyla çok sayıda insan ve hayvanın zehirlenebileceği söylendi. Bu değerlendirmeler sonucunda bilirkişi ekibi proje hakkında olumsuz kararını açıkladı.
ÇED NEDİR?
Çevre Bakanlığı sitesinde ÇED şöyle anlatılıyor: “Gerçekleştirilmesi planlanan projelerin çevreye olabilecek olumlu ve olumsuz etkilerinin belirlenmesinde, olumsuz yöndeki etkilerin önlenmesi ya da çevreye zarar vermeyecek ölçüde en aza indirilmesi için alınacak önlemlerin, seçilen yer ile teknoloji alternatiflerinin belirlenerek değerlendirilmesinde ve projelerin uygulanmasının ‘izlenmesi ve kontrolünde’ sürdürülecek çalışmalar bütünüdür.
Projelerin çevreye olabilecek sürekli veya geçici potansiyel etkilerinin ilgili tüm tarafların görüş ve önerilerini de dikkate alarak işletme öncesi, işletme dönemi ve işletme sonrasını da içine alarak değerlendirilmesinin, izlenmesinin ve denetlenmesinin yapıldığı bir süreçtir.”