Reklam
Kategoriler: İç Açı

KYK borcunu ödeyemeyen 280 bin kişi Bakanlığa bildirildi

Reklam

Genç işsizlik oranının resmi verilere göre yüzde 26.7 olduğu Türkiye’de, KYK borcunu ödeyemeyen öğrencilerin sayısı 5 milyona ulaştı. Üniversite öğrencileri, devlet yurtlarının kapasite yetersizliği nedeniyle barınma problemi yaşarken işsiz üniversite mezunları da KYK borçları nedeniyle sıkıntı yaşıyor. Borç vadesi dolan 280 bin üniversite mezunu, yasal işlem yapılması için Hazine ve Maliye Bakanlığı’na bildirildi. Öğrenim kredisi borçlusu üniversite mezunlarının en büyük korkusu ise maaşlarına haciz uygulanması.

BirGün’den Mustafa Mert Bildircin’in haberine göre; borcunu zamanında ödeyemeyen öğrencilere Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) dikkate alınarak uygulanan faiz, borçların giderek büyümesine yol açtı. ÜFE’nin Mayıs 2018- Mayıs 2019 arasında yüzde 28.7 artması nedeniyle, öğrenim kredisi borçları içinden çıkılamaz tutarlara ulaştı. Öğrenim kredisi başvurusu sırasında 16 bin liraya imza atan bazı öğrencilerin borçları, zaman içinde uygulanan faizle birlikte 22 bin liraya kadar çıktı.

Borcunu ödeyemediği için banka hesaplarına haciz gelen Gökhan Y. vergi memurunun, hesapları üzerindeki haciz işlemin kaldırılması için kendisiyle pazarlık yaptığını söyledi. Gökhan Y., yaşadıklarını şöyle anlattı:

“Bir sabah bankadan, ‘Bankamıza ulaşan e-haciz bildirimine istinaden hesaplarınıza bloke konulmuştur’ mesajı geldi. Veraset ve Harçlar Dairesi’ne gittim. Banka dökümlerime baktılar. Memur bana, ‘Durumun iyi görünmüyor’ dedi. Bütün faizlerle birlikte toplam borcun yüzde 30’unu peşin ödemem durumunda haczin kaldırılacağını söyledi. Beş bin lira ödeyemeyeceğimi söyleyince, ‘Dört bin lira ver o zaman’ yanıtını aldım. O tutarı da karşılayamayacağımı öğrendiğinde, “Bari üç olsun’ dedi. Cebimde 500 lira olduğunu söylediğimde ise ‘O kabul edilmez’ diyerek beni gönderdi.”

BOŞ YATAK KAPASİTESİ TALEBİN ÇOK ALTINDA

Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın verilerine göre, 2018-2019 eğitim öğretim döneminde devlet yurdu için başvuran 427 bin 152 adaydan 381 bin 852’si yurda yerleşebildi. YÖK’ün verilerine göre sayıları 7 milyonu aşan üniversite öğrencisine karşın KYK’nin yurt kapasitesi 671 bin 508’de kaldı. Devlet yurtlarında mevcut boş yatakların kapasitesinin ise talebin çok altında olması dikkati çekti. Kredi ve Yurtlar Kurumu, yeni dönem için 244 bin 743 boş yatak bulunduğunu açıkladı.

Mezun üniversiteliler öğrenim kredisi borcuyla ödemeye çalışırken üniversiteye yeni başlayacak olanlar da barınma problemini çözmeye çalışıyor. 26 Ağustos’ta sona erecek yurt başvuruları için e-devlet üzerinden işlemlerini gerçekleştiren öğrenciler, devlet yurtlarının kapasite yetersizliği nedeniyle açıkta kalma tehlikesiyle karşı karşıya kaldı.

Reklam

Önceki Haberler

Metro İstanbul’da TİS çıkmaza girdi

Metro İstanbul’da Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinde işveren tarafından herhangi bir teklif sunulmaması üzerine Demiryol-İş Sendikası'na…

9 Nisan 2025 00:29

Kadıköy’de dayanışma sahnesi kuruldu

Tutuklanan arkadaşlarının serbest bırakılmasını talep eden üniversite öğrencileri Kadıköy Festival Park'ta dayanışma sahnesi kurdular

8 Nisan 2025 22:24

Laiklik Meclisi tarafından hazırlanan Şubat 2025 Laiklik İhlalleri Raporu yayımlandı

Laiklik Meclisi İzleme Merkezi tarafından düzenli periyotlarla hazırlanan Laiklik İhlalleri Raporu'nun Şubat 2025 dönemine ait…

8 Nisan 2025 18:21

ABD, Türkiye’yi İran, Rusya ve Çin’e karşı konumlandırmayı planlıyor

ABD Başkanı Donald Trump'ın Türkiye Büyükelçisi adayı Thomas Barrack, ABD Senatosu Dış İlişkiler Komisyonunda yaptığı…

8 Nisan 2025 17:31

Protestolara katılan 819 yurttaşa kamu davası açıldı

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Ekrem İmamoğlu ve çalışma arkadaşlarının gözaltına alınıp tutuklanmasının ardından süren eylemlere katılan…

8 Nisan 2025 17:17

Silivri’de Tutuklu öğrenciye şiddet iddiası: Uykusundayken saldırdı

İBB'ye yönelik operasyonların ardından başlayan protestolarda tutuklanan öğrencilerden birinin cezaevinde saldırıya uğradığı iddia edildi. Yaşananları…

8 Nisan 2025 17:03
Reklam