Reklam
Kategoriler: Yaşam

Marmara Adası ‘midye çiftliği’ yağmasına karşı ayakta

Reklam

Marmara Adası’ndaki Gündoğdu mahallesinde bulunan koylarda midye çiftliği kurmak için izin alındığının öğrenilmesi üzerine adalılardan tepki geldi. Adada yaşayanlar, Misya Su Ürünleri isimli firmanın projesine karşı 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nde bir basın açıklaması düzenledi.

Marmara Adası Gündoğdu Köyü Güzelleştirme Derneği adına okunan basın açıklamasında, kurulmak istenen çiftliklerin koylara zarar vereceği, turizm ve balıkçılığı öldüreceğini kaydedildi.

“Biz ada halkı olarak ailelerimizle yüzdüğümüz, balık avladığımız bu bakir koyların midye çiftlikleri kurularak, tek tek yok edilmesine sonuna kadar karşıyız! Ada halkının fikri alınmadan hazırlanan bu projenin, koylara ve adamıza vereceği zararları sizlere kısaca açıklamak istiyoruz.” denilen açıklamada, sözkonusu zararlar madde madde şöyle açıklandı:

“1-Midye çiftliklerinin kurulması demek, denizdeki doğal yaşamın altüst olması demektir. Midye çiftlikleri denizdeki oksijen miktarını düşürerek, balık, bitki ve diğer tüm canlı türlerinin yaşam alanlarının yok olmasına ve bu türlerin azalmasına sebep olmaktadır.

2-Midye çiftliklerinin kurulması demek balıkçılık ve amatör balıkçılığın olumsuz etkilenmesi demektir. Zaten son yıllarda ada halkının ihtiyacını bile karşılayamayan balıkçılık, bu proje ile daha da kötüye gidecektir. Geçimini bu yoldan sağlayan balıkçı esnafımız da zarar görecektir.

3- Midye çiftliklerinin kurulması demek, turizmin azalması demektir. Turistik açıdan zaten hak ettiği değeri yakalayamayan adamız, midye çiftlikleri yüzünden daha da değer kaybedecektir. Yüzmek ve dalış yapmak için tercih edilen, deniz turizmi açısından önemli olan bu koylar yok olacaktır.

4-Midye çiftliklerinin kurulması demek, su altında bulunan tarihi kalıntıların yok olması demektir. Antik çağdan itibaren deniz taşımacılığında önemli bir yeri olan Marmara Adaları koyları, 6 ve 13’üncü yüzyıllardan kalan 13 batığa, iki ortaçağ fırın atölyesine, bir höyüğe ve 16 arkeolojik siteye ev sahipliği yapmaktadır. Kısacası Midye çiftliklerinin kurulması demek, bu varlıklarımıza sahip çıkmak yerine kültür turizmine darbe vurmak demektir.

Bugün 142 bin metrekare alanda kurulmak istenen bu çiftlikler, yarın bütün koylarımızı işgal edecektir. Adamız sahipsiz değildir. Gelin birlik olalım ve koylarımıza sahip çıkalım…

Son söz olarak söylemek istiyoruz ki;

KOYLARIMIZDAN ELLERİNİZİ ÇEKİN!”

CUMHURBAŞKANLIĞI YAĞMANIN YANINDA

Marmara Adası’nda midye çiftliklerinin 200 metre kadar yakınında ticari ve sportif balıkçılığa izin verilmiyor. Çiftliklerin faaliyete geçmesiyle ada sahilleri saha turizmine de kapanacağından halkın kullanımına fiilen kapanmış oluyor, kamuya ait alanlar bir şirketin insiyatifine bırakılıyor.

Gündoğdu Köyü Güzelleştirme Derneği’nin öğrendiğine göre çiftliklerin izin sahibi Engin Algan, konuyla ilgili çalışmalara 2011 yılında başlamış. Öncelikle bölgenin dalışa yasak statüsünü 2017 yılında kaldırtmış. Sonrasında Çevre ve Kültür Bakanlığı ile Turizm Bakanlıklarından gerekli izinleri almış. 2018 yılında ise proje onaylanmış. Buna göre adanın ‘Birinci Kablo’ denilen koyunda 47 bin, ‘İkinci’ ve ‘Üçüncü Kablo’ denilen koylarda ise 98 bin metre kare alana midye çiftliği kurulabilmesi için izin alınmış. Bu haliyle izin koyların tamamını kapsıyor.

Olayın duyulmasıyla mahalleliden bireysel olarak CİMER’e şikayette bulunanlar oldu. Ancak CİMER’den şirketi destekler nitelikte cevaplar verilerek şikayetler yok sayıldı.

Reklam

Önceki Haberler

Zafer, direnen inşaat işçisinin oldu

İYİ-SEN tarafından yapılan açıklamada "Pazarcık TOKİ şantiyesinde sendikasıyla ilk kez buluşan ve yeni üye olan…

12 Mayıs 2024 21:17

MİT Başkanı Kalın, Hamas Siyasi Büro Başkanı Heniyye ile Doha’da görüştü

MİT Başkanı İbrahim Kalın, Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye ile Doha'da görüşme gerçekleştirdi.

12 Mayıs 2024 20:50

“Ukrayna, ilk F-16’sını önümüzdeki haftalarda alabilir”

Savaş uçaklarının haziran ya da temmuz ayına kadar Ukrayna'ya teslim edilmesi gerektiği belirtilirken, kaynağın jetlerin…

12 Mayıs 2024 17:30

İsrail ordusu, Gazze’de pek çok noktada sivilleri hedef aldı

Basal, "Ne yazık ki, sivil savunma görevlilerinin can güvenliği olmadığı için vatandaşların hayatlarını kurtarmak için…

12 Mayıs 2024 14:27

Açığa alınan emniyet müdüründen ‘rüşvet’ savunması: Menzil’e yardım topluyordum

Emniyet müdürü, idari inceleme sırasında rüşveti "Menzil cemaatine yardım" amacıyla aldığını söyledi.

12 Mayıs 2024 14:16

Erdoğan: ABD ziyaretimiz her iki tarafın programlarının uyumsuzluğu nedeniyle ertelendi

Biden ile planlanan ve ertelenen görüşmeye dair de değerlendirmelerde bulunan Erdoğan, “ABD ziyaretimiz her iki…

12 Mayıs 2024 12:26
Reklam