MMO ve TSE zorunluluğu kaldırıldı: Parfümeri firması yetki belgesi aldı
2017 yılında “Araçların İmal, Tadil ve Montajı Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik”te değişiklik yapılmıştı.Parfümeri ve tuhafiye işinde faaliyet gösteren bir şirketin, LPG montajı belgesi düzenlediği açığa çıktı
2017 yılında “Araçların İmal, Tadil ve Montajı Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik”te değişiklik yapıldı. Böylece araçların muayenesi öncesinde gaz sızdırmazlık ve montaj raporu almak için Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Makina Mühendisleri Odası veya Türk Standartları Enstitüsü’ne (TSE) başvurması zorunluluğu kaldırıldı.
BirGün‘den Uğur Şahin‘in haberine göre uzmanlar, söz konusu yönetmelik değişikliğiyle LPG’li araçların denetimsiz hale getirildiğini savunurken, konuya ilişkin son derece çarpıcı bir örnek yaşandı. Parfümeri ve tuhafiye işinde faaliyet gösteren bir şirketin, LPG montajı belgesi düzenlediği açığa çıktı. Cömert Parfümeri Tuhafiye San. Tic. Ltd. Şti. tarafından düzenlenen ‘LPG/CNG yakıt sistemi montaj belgesi’ uzmanların tepkisini çekti.
TMMOB Makina Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Hasan Emir Kavi, söz konusu belgenin denetimsizliğin geldiği noktayı gözler önüne serdiğini söyledi. Kavi, şöyle konuştu: “Eskiden bizden ‘serbest müşavirlik mühendislik büro tescil belgesi’ almış firmalar bu işi yapabiliyordu. Onun da şartları vardı; işte firmada makine mühendisi çalışacak, o firmanın ticaret içeriğinin de mühendislik işleri olması şartı koşuluyordu. Artık bu şartlar aranmadığı için de herhangi bir şirket, bir tane makina mühendisine imza attırarak bu işi yaptırabiliyor.”
KONTROL YOK
“Kontrol yok ve bu çok tehlikeli” diyen Kavi, sözlerini şöyle sonlandırdı: “Eskiden 3’üncü bir göz yapılan işinin doğrululuğunu ya da montaj malzemelerinin uyumluluğunu kontrol ediyordu. Şu anda bunların hiçbiri yok. Montajı yapan kişi, ‘ben doğru yaptım’ diyerek belge doldurup aracı muayne istasyonuna gönderip tescil ettirebiliyor.”
Makina Mühendisleri Odası İstanbul Şube Müdürü Hasan Özger’e göre de artık LPG’li araçlar denetimsiz. Özger, şöyle dedi: “Eskiden yönetmelik vardı. ‘Gaz sızdırmazlık raporu Makina Mühendisleri Odası tarafından alınır’ diye maddesi vardı. Bunu ortadan kaldırdılar. Bu işi, yani montajı yapan firmalara ‘kendi dönüştürdüğü araca rapor verebilir’ dediler. Önceden aracın dönüşümünü yapan firma odaya gönderiyordu, araçlar kontrol ediliyordu. Sonrasında da bir makina mühendisi tarafından da LPG’li araca dair proje imzalanıyordu. Bunu tamamen ortadan kaldırdılar. Şu an firma, LGP dönüşümünü yaptığı araca kendi rapor veriyor. Herhangi bir denetimden geçmiyor. Burada da muhtemelen firma LPG dönüşümü yapan bir firma… Ancak parfurmeri olması gerçekten ilginç. Firma, raporu kendi hazırlayıp, kendi onaylıyor.”