Munzur Vadisi Jeopark Potansiyeli ve Jeoturizm Çalıştayı sona erdi

TMMOB Jeoloji Mühendisler Odası ve Dersim belediyesi tarafından düzenlenen Munzur Vadisi’nin Jeopark Potansiyeli ve Jeoturizm Çalıştayı  gerçekleşti.

Munzur Vadisi Jeopark Potansiyeli ve Jeoturizm Çalıştayı sona erdi

TMMOB Jeoloji Mühendisler Odası ve Dersim belediyesi tarafından düzenlenen Munzur Vadisi’nin Jeopark Potansiyeli ve Jeoturizm Çalıştayı  gerçekleşti.

Belediye konferans salonunda başlayan çalıştaya Komünist Başkan Fatih Mehmet Maçoğlu, TMMOB Jeoloji Mühendisler Odası Genel Başkanı Hüseyin Alan, Vali Yardımcısı Akın Zor, çalıştaya sunum yapmak için gelen akademisyenlerin yanı sıra İlçe ve belde belediye başkanları ile Dersim’de yer alan birçok siyasi parti ve kurum temsilcisi katıldı.

MUNZUR VADİSİ İNSANLIĞIN ORTAK MİRASI HALİNE GETİRİLMELİDİR

Çalıştay da konuşan Hüseyin Alan, “Tunceli Belediyesi başta olmak üzere, ilçe belediyeleri, sivil toplum kuruluşları, meslek örgütleri, siyasi partiler ve duyarlı yurttaşlarımıza önemli görevler düşüyor. Bu konuda odamız tarafından başlatılan çalışmaya, yerel idareler, Tunceli Barosu ve duyarlı yurttaşlarımızın katkısını bekliyoruz. Munzur Vadisi ve mücadele eden alanlar içerisinde bulunan bir kez tüketildiğinde bir daha yerine konulması imkansız olan jeolojik ve jeomorfolojik yapı ve oluşumlar, flora ve faunası ile tarihi, kültürel, inanç merkezlerinin tescil edilerek korunması Avrupa Jeopark Ağı ile UNESCO Global Jeopark ağı içerisine alınarak insanlığın ortak mirası haline getirilmesi, bugün olduğu gibi vahşi kullanımdan korunması amacıyla, koruma kullanma dengesi sağlanarak Jeoturizm yani kültürel inanç ve doğa turizm yoluyla insanların hizmetine sunulması, yerel kalkınmanın sağlanarak kırsal ve kentsel göçün engellenmesi gerektiğini düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

MUNZUR VADİSİNİN SONRAKİ NESİLLERE KORUNARAK BIRAKILMASINI İSTİYORUZ

Açılış konuşması yapan Komünist Başkan Maçoğlu, “Bizim bu çalışmayı yürütmekteki tek amacımız, doğayı korumak. Munzur Vadisi’nin korunması; bu şehre, bu şehrin korunması bu ülkeye, bu dünyaya bir örnek teşkil edecek. Hepimiz Munzur’un kutsallığını biliyoruz. Çocuklardan, yaşlılara bu kutsallığa dokunulan bütün durumlara karşı çıkılacağını biliyoruz. Munzur Vadisi geçmişten bugüne korunarak geldi. Sonraki nesillere de korunarak bırakılmasını istiyoruz ”dedi

Çalıştayın ilk oturumunda Prof. Dr. Nazire Özgen Erdem’in Unesco Jeopark kriterlerlerine ilişkin aktarımlarda bulunurken, Prof. Dr. Tuncer Demir ve Yiğit Karakuzu ise Türkiye’de tek Jeopark olan Kula Jeoparkı hakkında bilgi verdi.

Çalıştayın ikinci oturumunda Dr. Zeynel ÇILGIN tarafından “Munzur Vadisi’nin Jeopark Potansiyeli”, Dr. Ahmet Doğan tarafından “Munzur Vadisi’nin Bitki Çeşitliliği (Flora)”, TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Hüseyin Alan tarafından “Tunceli’nin Somut Olmayan Kültürel Varlıkları ve Jeopark İçindeki Yeri”, Prof. Dr. Halim Perçin tarafından “Munzur Gözeleri ve Çevresinin Peyzaj Tasarımı”, Prof. Dr. Erdin Bozkurt tarafından “Jeopark Alanlarının Eğitim Turizmi Potansiyeli”, TMMOB jeoloji Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi Düzgün Esina tarafından “Munzur Vadisi Jeopark Projesi; Yol Haritası ve Beklentiler” başlıklı sunumlar gerçekleştirdi.

BÖLGEDEKİ KANYONLAR VE BUZUL ÇÖKELLERİ ZİYARET EDİLDİ

Çalıştayın ikinci gününde ise Dikilitaş, Ana Fatma, Halvori Gözeleri, Munzur Vadisi Kanyonu, Laç Deresi Kanyonu, Tornova Fay Sırtı, Ovacık-Pul Apart Havzası, Munzur Gözeleri, Eğripınar Genç Buzul Çökelleri, Ovacık Kayak Pisti, Ovacık Fay Zonu ve Buzul Kanyonu ziyaret edildi.