Reklam
Kategoriler: Dış Açı

NATO’da ‘Kıbrıs’ gerginliği: Dışişleri’nden ‘affedilmez hata’ tepkisi geldi…

Reklam

NATO’nun üst düzey karar alma mekanizması Kuzey Atlantik Paktı’nın 6-7 Mayıs tarihlerinde Türkiye’de toplanacağı açıklandı. Öte yandan Belçika’daki NATO karargahında yapılan devir teslim törenine Kıbrıs’ın da davet edilmesinin gerilime neden olduğu bildirildi.

NATO’dan yapılan yazılı açıklamaya göre, Kuzey Atlantik Konseyi, Akdeniz Diyaloğu’nun 25’inci yıldönümü dolayısıyla Genel Sekreter Jens Stoltenberg’in başkanlığında Türkiye’de toplanacak. Açıklamada toplantıya NATO’nun Akdeniz Diyaloğu çerçevesindeki ortaklarının da katılacağı belirtildi.

Öte yandan bugün Belçika’daki NATO karargahında gerçekleşen Avrupa Müttefik Kuvvetler Komutanı (SACEUR) devir teslim töreninde Türkiye ile gerilim yaşandı. NATO Genel Sekreteri Soltenberg’in de katıldığı törene NATO üyesi olmayan Kıbrıs’ın da davet edilmesi üzerine Türk diplomatlar ve subaylar durumu protesto etmek için töreni terk etti.

DIŞİŞLERİ’NDEN TEPKİ VE ÇAĞRI

Yaşananlar üzerine Dışişleri Bakanlığı’ndan bir açıklama geldi. Açıklamada NATO üyesi olmayan Güney Kıbrıs’ın törene davet edilmesi “İzahı mümkün olmayan, büyük bir gaflet” olarak nitelendi.

“SHAPE Karargahının kendi inisiyatifiyle yaptığı anlaşılan bu sağduyudan uzak davranışı kınıyoruz.” denilen Bakanlık açıklaması şöyle devam etti:

“Anılan karargahın, Türkiye dahil, NATO üyelerinin siyasi kontrolünde olduğunu ve bu anlayışla hareket etmekle mükellef bulunduğunu bu vesileyle hatırlatıyoruz.

Bu gelişmeden haberdar olmamız üzerine, sözkonusu devir teslim törenine ülkemizce iştirak edilmemiştir. SHAPE karargahının bu affedilemez hatayı nasıl işlediğinin açıklığa kavuşturulmasını teminen gerekli girişimler yapılmıştır.

Bu tür emrivakilerden medet umulmasının, NATO ile AB arasındaki işbirliğine yarar sağlamayacağı açıktır. NATO makamlarını, tüm İttifak yapılarının kollektif kararlara ve iki örgüt arasındaki Uzlaşılmış Çerçeveye uygun biçimde davranmasını temin etmeye çağırıyoruz.”

Bu haber en son değiştirildi 3 Mayıs 2019 16:49 16:49

Reklam

Önceki Haberler

Ayhan Bora Kaplan davası: Tutuklu emniyet görevlilerinin dinlenilmesi talepleri reddedildi

20'si tutuklu 61 sanığın yargılandığı Ayhan Bora Kaplan suç örgütüne ilişkin davada mahkeme, operasyonları yapan…

21 Mayıs 2024 16:43

Hazine, 46,3 milyar lira borçlandı

Hazine ve Maliye Bakanlığı, bugün düzenlenene 2 ihalede 46,3 milyar lira borçlandı.

21 Mayıs 2024 16:39

Haklarını arayan inşaat işçileri jandarmanın müdahalesi sonrasında köprü üzerinde intihara kalkıştı

Aylardır biriken ücretlerini almak için mücadele eden İYİ-SEN üyesi inşaat işçileri, jandarmanın engellemeleri sonrası henüz…

21 Mayıs 2024 15:59

Beşar Esad’ın eşi Esma Esad’a lösemi teşhisi konuldu

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın eşi Esma Esad'a lösemi teşhisi konulduğu açıklandı. Yapılan açıklamada, Esad'ın…

21 Mayıs 2024 15:12

AYM’den Gar Katliamı kararı: Valilik ve Savcılık haklı bulundu

AYM, Ankara Gar Katliamı’nda sorumluluğu olan kamu görevlilerinin yargılanmasına ilişkin başvuruda kararını verdi. AYM, soruşturmaya…

21 Mayıs 2024 14:39

Anketler açıklandı: Erdoğan’ın beğeni düzeyi yüzde 40’ın altına düştü

MetroPOLL Araştırma, siyasetçilerin beğeni düzeylerini ölçtüğü araştırmaların nisan ayı sonuçlarını yayınladı. Buna göre ilk sırada…

21 Mayıs 2024 12:48
Reklam