Reklam
Kategoriler: İç Açı

Ormanlar göz göre göre yanıyor: Uçaklar kullanılsa değil 500 hektar 1 hektar orman bile yanmazdı

Reklam

Türk Hava Kurumu’nun (THK) eski başkanı Erdoğan Karakuş, son iki günde yaklaşık 500 hektarlık alanın yandığı İzmir’de mevcut uçaklar kullanılmış olsa kaybın boyutunun çok daha küçük olacağını dile getirdi.

Cumhuriyet‘te Tuncay Mollaveisoğlu imzasıyla yayınlanan habere göre Karakuş, “Son yangınlarda uçaklar kullanılsaydı ne olurdu” sorusunu “Değil 500 hektar 1 hektar bile yanmazdı” ifadesiyle yanıtladı.

Karakuş, yangınlara müdahalede ilk yarım saatin çok önemli olduğuna, uçakların yangın bölgesine helikopterlerden 3 kat daha hızlı ulaştıklarına ve daha yüksek su boşaltma kapasiteleri ile alevleri başlangıçta söndürdüklerine dikkat çekti.

“MARMARİS 3 GÜN YANDI, BİZ MÜDAHALE EDİNCE SÖNDÜRDÜK”

“Uçak olmadan yangınla mücadele edilemez” diyen Karakuş, çok çarpıcı bir olayı paylaşıyor; “2002’de Marmaris’teki bir orman yangınında Bakanlık sadece helikopterleri denemek istedi. Beni arayıp “THK uçakları bu yangına karışmasın” dediler. Marmaris tam üç gün yandı ve alevler kontrol edilemeyince bizi yeniden göreve çağırdılar. Biz müdahale edince söndürdük. Tam 165 yangına uçaklarımızla müdahale ettik ve tamamını kısa sürede söndürdük.”

HAVA KUVVETLERİNİN DE 6 UÇAĞI VAR

Haberde Yalnızca Türk Hava Kurumu’nun değil, Türk Hava Kuvvetleri’nde de 6 adet yangın söndürme uçağı bulunduğu belirtildi. Buna göre C-130 tipi olan sözkonusu uçakların beşi Türk Hava Kuvvetleri’nin Kayseri’deki ikbal bakım merkezinde yangına müdahale için geliştirilmiş. Tek bir uçak 12 ton su taşıyabiliyor. Ancak eskiden yangınlara müdahale eden Türk Hava Kuvvetleri de bu çok önemli ulusal problemin dışında tutuluyor.

Bu haber en son değiştirildi 20 Ağustos 2019 15:36 15:36

Reklam

Önceki Haberler

Üç fidan, İstanbul, Ankara ve İzmir’de anıldı: Bağımsız ve sosyalist Türkiye’yi kuracağız!

Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan, idam edilmelerinin yıldönümünde TKH Gençliği tarafından yapılan eylemlerle…

6 Mayıs 2024 18:57

İstanbul’daki 1 Mayıs baskınlarında gözaltına alınan 12 kişi için tutuklama talebi

İstanbul’da 1 Mayıs kutlamalarında Saraçhane’den Taksim’e yürümek istedikleri gerekçesiyle dün sabah ev baskınlarıyla gözaltına alınan…

6 Mayıs 2024 16:30

Bursa’nın CHP’li yeni belediye başkanı yeğenine üst düzey görev verdi

AKP’den CHP’ye geçen Bursa Büyükşehir Belediyesi’nde, Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, yeğenini belediyenin şirketine ‘başkan’ olarak…

6 Mayıs 2024 16:25

YSK kesin seçim sonuçlarını açıkladı

YSK Başkanı Ahmet Yener, 31 Mart yerel seçimlerine ilişkin kesin seçim sonuçlarını duyurdu. Yener, seçimlerin…

6 Mayıs 2024 16:14

Denizlerin izinde: Bugün neredeyiz?

"Tam bağımsız Türkiye sloganı içi boş bir slogan değildir. Bu sloganın ağırlığını taşıyabilmek antiemperyalist mücadelede…

6 Mayıs 2024 13:04

Denizlerin mücadelesi neydi?

"Şüphesiz onların yaptıklarını bir kaç sayfaya sığdırmak mümkün değil fakat yine de onların bunu ne…

6 Mayıs 2024 12:56
Reklam