‘FETÖ’ şüphelisi eski ÖSYM Başkanı Ali Demir’in işaret ettiği ‘önemli isimler’ ifade tutanağına girmedi.
‘FETÖ’nün ÖSYM Başkanlığı’ndaki yapılanmasına ilişkin soruşturmada gözaltına alınıp serbest bırakılan eski ÖSYM Başkanı Ali Demir’in Ankara Emniyet Müdürlüğü’nde tutulduğu süreçte iki skandal yaşandığı ortaya çıktı.
Emniyet kaynaklarından alınan bilgiye göre, 3-4 AKP milletvekili gözaltı sırasında Demir’i ziyaret etmek istedi. İzin verilmemesi üzerine milletvekilleri Emniyet’ten ayrıldı. Ali Demir, Emniyet’teki sorgusunda iddiaya göre delil olarak saklanan soru kitapçıklarının imhası ve FETÖ’cü personele ilişkin sorulara dönemin siyasetçilerini işaret ederek yanıt verdi. Soruları sızdırılan 2012 KPSS’yi “Önemli bir isme” sorduğunu belirten Demir, “İptal edilmesin yanıtı alınca iptal etmedik” dedi. Demir’in ifadesindeki bu bölümler sorgu tutanağına girmedi.
Cumhuriyet’ten Alican Uludağ’ın haberine göre, ‘FETÖ’den gözaltına alınan ve serbest bırakılan eski ÖSYM Başkanı Ali Demir’i bir grup AKP’li milletvekilinin Ankara Emniyet Müdürlüğü’nde ziyaret etmek istediği ortaya çıktı. Emniyet’in izin vermemesi nedeniyle milletvekillerinin buradan ayrıldığı belirtildi. Diğer yandan Demir’in ifadesinde, o dönem yaptığı bazı uygulamalarla ilgili dönemin siyasilerine işaret ettiği, ancak bu bölümlerin sorgu tutanağından çıkarıldığı bildirildi.
Demir, FETÖ’nün ÖSYM Başkanlığı’ndaki yapılanmasına ilişkin soruşturma kapsamında 8 Nisan 2019’da gözaltına alındı. Bu gözaltı, iktidar cephesinde rahatsızlık yarattı. Emniyet kaynaklarından alınan bilgiye göre, 3-4 AKP’li vekil, gözaltı sırasında Demir’i ziyaret etmek üzere Ankara Emniyeti Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü’ne gitti. Burada Demir’le görüşmek istediklerini söyleyen AKP’li vekillere, Emniyet’ten ‘ret’ yanıtı verildi. Bunun üzerine AKP’liler Emniyet’ten ayrıldı.
Demir’in Emniyet’teki sorgusuyla ilgili de çarpıcı bir detay ortaya çıktı. Buna göre Demir’e, kopya çekilen 2010 KPSS sınavına ilişkin delil olarak saklanan soru kitapçıklarını neden imha ettiği ve kurumdaki FETÖ’cü personelle neden çalışmayı sürdürdüğü soruldu. İddiaya göre Demir bu soruya o dönemin siyasetçilerini işaret ederek yanıt verdi. Ancak sorgu sırasında bu bölümler tutanaktan çıkarıldı. Demir, soruların sızdırıldığı tespit edildiği halde 2012 KPSS sınavının neden iptal edilmediği sorusuna karşılık da önemli bir ismi işaret ederek, “Sordum, iptal edilmesin yanıtı alınca iptal etmedik” dedi. Ancak bu bölümler ifade tutanağına yazılmadı. Demir’in sorgu zaptında bu bölüme ilişkin ifadesi sadece şöyle yer aldı: “2012 KPSS sınav sorularının USB’ye kopyalanarak Diyarbakır’a gönderildiğini tespit ettik. Bu sınava yaklaşık 1 milyon 400 bin aday katılmıştı. Ancak sızmanın lokal olduğunu, (Diyarbakır ile) sınırlı kaldığını tespit ettiğimiz için sınav iptal edilmedi. Soru kitapçıklarının, matbaadan soru kitapçığı oluşumundan hemen sonra bir USB’ye kaydedildiği ve Diyarbakır’a giden kutuların altına iliştirildiği kanaatindeyim.”
Ankara Emniyet Müdürlüğü, ‘FETÖ’ soruşturması kapsamında 8 Nisan’da gözaltına alınan ÖSYM eski Başkanı Ali Demir’in, gözaltında tutulduğu sürede yasa gereği sadece avukatlarıyla görüştürüldüğünü, milletvekilleri tarafından hiçbir şekilde ziyaret edilmediğini ve böyle bir talebin kesinlikle olmadığını belirterek iddiaları yalanladı.
Açıklama şöyle:
“Ankara Cumhuriyet Başsavcılığımız koordinesinde yürütülmekte olan FETÖ/PDY’nin ÖSYM yapılanması soruşturmasında 8 Nisan’da gözaltına alınan eski ÖSYM Başkanı Ali Demir’in ifadesi, emniyet müdürlüğümüzde alınmamış olup Ankara Cumhuriyet Başsavcılığımız Terör Suçları Soruşturma Bürosu’nda avukatı eşliğinde alınmıştır. Ayrıca, İl Emniyet Müdürlüğümüzde gözaltında tutulduğu süre içinde yasa gereği sadece avukatlarıyla görüştürülmüş, milletvekilleri tarafından hiçbir şekilde ziyaret edilmemiş, böyle bir talep kesinlikle olmamıştır.
Yapılan bu asılsız ve kamuoyunu yanıltıcı haberle ilgili yasal süreç başlatılacaktır.”
Bu haber en son değiştirildi 12 Mayıs 2019 15:17 15:17
Beyaz Saray Basın Sözcüsü Jean-Pierre yaptığı açıklamada ne ABD'nin ne de Ukrayna'nın bölgedeki gerilimi arttırmada…
Eski CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın şikâyetiyle 11 yıl 8 ay hapis…
11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün eski basın danışmanı Ahmet Sever, Mustafa Varank’ın açtığı 'Ak trol' davasından…
"Halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma" suçlamasıyla hakkında soruşturma başlatılan gazeteci Fatih Altaylı, "Olağan ve alışık…
MHP’li vekillerin altın kaçakçılığı ve kara para iddiaları siyaseti karıştırdı. Bahçeli’nin tavrı, Dubai bağlantıları ve…
İstanbul’da bebekleri kendilerinin anlaşmalı olduğu hastanelere sevk ederek haksız kazanç sağlayan ve ihmali davranışlarda bulunarak…