Kuzey Ormanları Savunması, uydu görüntüleri üzerinden karşılaştırmalı analiz yaparak 3. Havalimanı için 2012 yılından bugüne kadar kesilen ağaç sayısını hesapladı.
Yapılan hesaplamaya göre 3. Havalimanı proje sahası içinde 2012 yılından bugüne kadar kesilen ağaç sayısının en az 8 milyon, havalimanı inşaatı için açılmış taş ocakları için kesilen ağaç sayısının en az 1.2 milyon ve havalimanına giriş sağlayan Kuzey Marmara Otoyolu için kesilen ağaç sayısının ise en az 3.7 milyon olduğunu belirtildi. Bu hesaplamaya Kuzey Ormanları’nda yapılan 3. Köprü, köprü bağlantı yolları ya da Kuzey Marmara Otoyolunun açılmış diğer kısımları gibi proje alanları ise katılmadı.
Sözcü’den Özlem Güvemli’nin haberine göre, kesilen ağaçların yaklaşık 6500 hektarlık bir alanda olduğunu ifade eden KOS’tan Ayşe Yıkıcı, bunun 4000 hektarlık bir alanın 3. Havalimanı proje sahası içerisinde bulunan orman alanı olduğunu belirtti. Yıkıcı; “6500 hektarlık bir alanda yaşayan tüm yaban hayat canlıları, ağaçlar, hayvanlar, bitki türleri evlerinden yerlerinden oldu ya da yaşamını kaybetti” değerlendirmesinde bulundu
Yıkıcı, kuzey ormanlarının ‘muhafaza ormanı’ ilan edilmesi için Türkiye Ormancılar Derneği ile birlikte başlattıkları kampanyaya destek çağrısı yaparak “Kuzey Ormanları sadece İstanbul sınırları içinde yer almıyor, Bulgaristan sınırından Düzce’ye kadar uzanıyor. Orman dediğimizde aklımıza ilk gelen hep ağaç oluyor ama yaptığımız hesap aslında yok edilen bir yaşam alanının sadece bir üyesine ait verileri kapsıyor. Ağaçlar ile birlikte orada yaşayan milyonlarca canlı hem evinden oldu hem de yaşamını kaybetti. Kaybımız büyük ama Kuzey Ormanları’nın milyarca ağacı hala Trakya, İstanbul ve Anadolu’ya nefes olmaya devam ediyor. Bu katil projeleri yapma sebepleri kuzey ormanlarını tümüyle inşaat ağalarının yağmasına açmaktı. Hep birlikte bu gözü dönmüş rant ve yağma odaklarının bu hesaplarını bozabiliriz” dedi.
İstanbul Üniversitesi -Cerrahpaşa Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Ünal Akkemik de bu büyüklükteki bir orman alanı kaybının İstanbul’a etkilerini şöyle anlattı:
“Bu kayıp, doğal ekosistemdeki dengenin bozulması anlamına geliyor. Yaban hayatının parçalanmasına neden oluyor. İstanbul’un kuzeyinde bütün bir ormanın oksijen ve temiz hava üretim fonksiyonunun azalması demek. Kuzey rüzgarları kısmen daha az hava taşıyacak artık. İstanbul gibi metropollerde uzun vadede sıcaklıklar artıyor. İklim dengesi bozuluyor. Metropollerde yeşil alanların daha bütüncül olması gerekir. Kuzey ormanları parçalandıkça İstanbul’un ısı dengesinin korunmasındaki etkisi azalıyor. İstanbul kent ısısı giderek artıyor.”
İstanbul’a yapılacak havalimanı için 2.5 milyon ağacın kesileceği ya da taşınacağı belirtilmişti. 2013 yılında CHP’nin soru önergesine karşılık dönemin Ulaştırma Bakanlığı Müsteşarı Habip Soluk imzasıyla verilen yanıtta, 3. havaalanının 76 milyon metrekarelik bir alana yapılacağı kaydedilirken, “Projenin 61 milyon 720 bin metrekaresi ormanlık alan arazisidir. Buradaki ağaçlardan 657 bin 950 adedi ömrünü tamamlamış ve orman emvaline kazandırılması (kesilmesi) zaruri ağaç miktarıdır. 1 milyon 855 bin 391 adet ağaç taşınabilecek durumdadır. Taşıma ve benzeri işlemler kamulaştırma kapsamında mevzuata uygun olarak yapılacaktır” ifadelerine yer verilmişti.
Bu haber en son değiştirildi 22 Haziran 2019 23:37 23:37
GSS prim borçları için düzenleme geliyor. Buna göre yaklaşık 2 milyar TL'lik prim borcu silinecek.
AKP Grup Başkanvekili Leyla Şahin Usta, aile hekimlerince verilen raporların ücretlendirilmesiyle ilgili düzenlemeye gidileceğini belitti.…
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, "Kreşlerle ilgili hiçbir yazımız yok. Bahsettikleri yazı anaokulu ve anasınıfları ile…
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, belediyelere kreşler konusunda gönderilen ve tepkilerin ardından…
Eğitim-İş Genel Özlük-Hukuk ve TİS Sekreteri Yeliz Toy tarafından yapılan açıklamada "Belediyeler kreş açtığında yoksul…
Ayhan Bora Kaplan suç örgütüne ilişkin 61 sanığın yargılandığı davaya devam edildi. Savunma yapan sanık…