Reuters Haber Ajansı, ABD’nin Suriye’den çekilme kararı ve Türkiye’nin Fırat’ın doğusuna harekat açıklaması sonrasında Suriyeli Kürtlerin, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad yönetimi ile uzlaşma için Rusya’ya bir yol haritası sunduğunu yazdı.
Reuters, planın ayrıntılarını ve müzakere başlıklarını yazdı. Habere göre, geçen hafta Moskova’yı ziyaret eden Kürt heyeti bir dizi müzakere başlığını içeren yol haritasını Rusya’ya sundu. Heyetin Rusya’dan arabuluculuk yapmasını talep ettiği ve Rus yetkililerin de bunu kabul ettiği de iddia edildi.
Reuters iddialarını, Kuzey Suriye Demokratik Federasyonu’na danışmanlık yapan ve Moskova’daki görüşmelere katılan Badran Jia Kurd’e dayandırdı. Haberde, sunulan planın üç ana amacı olduğu belirtildi. Buna göre, yol haritası ‘Suriyeli Kürtlerin kontrolündeki bölgelerin Türkiye’den korunmasını’, Suriye’nin kuzeyindeki yönetim yapılarının anayasaya entegre edilmesi için bir formül bulunmasını ve ülkenin kuzeyi ile doğusundaki kaynakların adil dağıtımının sağlanmasını öngörüyor. Kurd yol haritası konusunda Rusya’dan yanıt beklediklerini söylerken, sunulan plan temelinde müzakere etmeye ve diyalog başlatmaya hazır olduklarını belirtti.
Kurd, Fırat Nehri üzerindeki barajların kontrolü, petrol sahaları ve diğer kaynakların kendileri için ‘müzakere kozu’ olduğunu belirtirken, Reuters’ın görüş aldığı yorumcular, Kürtlerin elinin ABD’nin çekilme açıklaması ile zayıfladığını belirtti.
Reuters ayrıca haberinde şu değerlendirmelerde bulundu: “Eğer böyle bir anlaşma yapılırsa, ülkenin sekiz yıllık iç savaş nedeniyle ayrılan en büyük iki parçası yeniden bir araya getirilecek ve sadece kuzeybatıdaki bir köşe, Türkiye destekli ve Esad karşıtı isyancıların elinde kalacak. Rusya ile görüşmeler ve Şam’a yönelik yeni açılımlar, ABD Başkanı Donald Trump’ın, Kürtlerin bölgesine istikrar getiren Amerikan askerlerini çekme kararını ilan etmesi sonrası Kürt stratejisine yeni bir ayar yapıldığının altını çiziyor. Kürtlerin ilk önceliği bölgelerini, YPG milislerini ulusal güvenlik tehdidi olarak gören Türkiye’den korumak.”
Reuters haberinde, “En büyük zorluklardan biri, bölgesel otonomi talepleri ile Esad’ın yeniden tüm ülkede otorite kazanma amacını uzlaştırmak olacak. Suriye Dışişleri Bakanı kısa süre önce, federal bir Suriye’nin kabul edilemeyeceğini söylemişti” ifadelerine yer verdi.
Şam yönetimi ile Suriyeli Kürtler iç savaşın başından bu yana doğrudan çatışmadan kaçınmış, taraflar arasında geçen yıl başlatılan ‘siyasi müzakereler’den ise sonuç alınamamıştı.
Pentagon sözcülerinden Sean Robertson Reuters’a yaptığı açıklamada, son olarak Hajin’in yakınlarındaki Kashmah kasabasının IŞİD’den alındığını söyledi. Robertson açıklamasında, “IŞİD’in kalıcı bir şekilde yenilgiye uğratılması için koalisyonla ve bölgesel ortaklarımızla çalışmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.
ABD Merkez Komutanlığı tarafından yapılan açıklamada geçtiğimiz günlerde Suriye'de bulunan ABD üssüne yönelik saldırı sonrası…
Laiklik Meclisi tarafından düzenlenecek Mümtaz Soysal Anayasa Sempozyumu öncesinde Laiklik Meclisi Sözcüsü Av. Berkay Çelen,…
Türkiye Komünist Hareketi (TKH), AKP ve trolleri tarafından Halep'e saldıran cihatçı çetelerin parlatılmasına tepki gösterdi.…
Diyarbakır'da kaybolduktan 19 gün sonra cansız bedenine ulaşılan 8 yaşındaki Narin Güran'ın ölümüne ilişkin davada,…
Mevsimsel etkilerden arındırılmış enflasyon, kasım ayında yüzde 2,93 oldu. Böylece temmuz ayından beri en yüksek…
Dahhak,Suriye’nin kuzeyine yönelik terör saldırısının, yeşil ışık ve İsrail’in Suriye topraklarına yönelik tekrarlanan saldırılarıyla zemini…