Rusya: İran ölçülü davranmalı

Mihail Ulyanov, 2015’te imzalanan uluslararası nükleer anlaşmadan ABD’nin çekilmesi ardından İran’ın attığı adımları anladıklarını, buna karşın Tahran’dan ölçülü davranmasını beklediklerini söyledi.

Rusya: İran ölçülü davranmalı

Rusya’nın Viyana’daki uluslararası kuruluşlar nezdindeki daimi temsilcisi Mihail Ulyanov, İranlı üst düzey yetkililerin uranyum zenginleştirme seviyesini artıracaklarını açıklamasına ilişkin olarak, “İran’ı söz konusu adımlarını ve onu bu adımları atmaya iten sebepleri anlıyoruz. Ancak İran’ı, nükleer anlaşmanın içinde bulunduğu durumu karmaşıklaştıracak daha çok önlem almaktan kaçınmaya çağırıyoruz” dedi.

Ayrıca Ulyanov, İran’ın uranyum zenginleştirme seviyesini artırmasının beklenmedik bir adım olmadığını, zira Tahran’ın başından beri şeffaf bir biçimde davrandığını da ekledi.

İran’ın uranyum zenginleştirme sınırını ne kadar artırdığını belirlemeninse birkaç gün içinde mümkün olacağına inandığını söyleyen Ulyanov, “Yeni seviyenin değerini belirlemek zaman alacak. Ancak yüzde 5 oranının geçilmemesi iyi olur” ifadelerini kullandı.

Ulyanov, “Her ne olursa olsun (nükleer anlaşmayı kurtarmak için ortaya konacak) diplomatik çabalara devam etmek için hala bir alan mevcut, çabalar sürdürülecek” diye ekledi.