'Sahte içki' 23 can aldı: Fark edildiğinde iş işten geçiyor...

Son dönemde ard arda yol açtığı toplu can kayıplarıyla gündemden düşmeyen sahte içkilerde ilgili 6 aylık bilanço açıklandı.

'Sahte içki' 23 can aldı: Fark edildiğinde iş işten geçiyor...

Temmuz ayının başından bu yana Adana, Mersin, Niğde ve Osmaniye’de metil alkol zehirlenmesi sebebiyle 23 kişi hayatını kaybetti.

Alkollü içeceklerdeki fahiş fiyat artışının tüketicileri daha ucuz olmaları nedeniyle kaçak ve sahte içkilere yönlendirmesi sonucu gelen bu ölümler durmak bilmezken emniyet ekiplerinin yılbaşından bu yana yaptığı operasyonlarda ele geçirdiği içki miktarı açıklandı.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılıkla Mücadele Şube Müdürlüğü (KOM) tarafından yürütülen çalışmalarda 2019 yılının ilk 6 ayında 17 bin 234 litre kaçak içki, 95 bin 859 adet içki şişesi, 4 milyon 683 bin 672 adet etiket ve toplamda 439 bin 912 TAPDK bandrolü ve yabancı bandrol ele geçirildi. Yapılan çalışmalarda ise 167 şüpheli yakalandı. Şüphelilerden 15’i yabancı uyruklu olmak üzere 39 kişi tutuklandı.

AYIRT EDİLEMİYOR

Yeditepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmasotik Toksikoloji Anabilim Dalı Başkanı ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Aydın sayının bu kadar artmasının ve ani ölümle sonuçlanmasının sebebinin metil alkolün herhangi bir şekilde ayırt edilememesi olduğunu vurguladı. Prof. Dr. Aydın “Sahte içki zehirlenmesindeki en önemli faktör yapıldığı yerin hijyeni ve şartlarından ziyade kullanılan alkol. Alkollü içecekler etil alkolle hazırlanır. Ancak sahte içkilerin üretiminde kullanılan alkol ise metil alkoldür. Son derece zehirli, ölümcül bir madde. Alkolün etkisi ister etil, ister metil olsun bir sarhoşlukla başlar. Derecesine ve içtiği içkinin miktarına göre artan şekilde sarhoşluk devam eder. Etil alkol içildiği zaman kişi sarhoşluk yaşar ve geçer. Fakat içerisinde metil alkol bulunan bir içki içildiği zaman kişide yaptığı etkiler zehirlenme belirtilerine götürür. İlk olarak kişi içki içmeye başladıktan sonraki sarhoşlukla beraber görme bulanıklığı meydana gelir. İnsanlar sarhoşken de bulanık görmeye başlar. Bu bulanıklığın içindeki sahte içkinden mi yoksa alkolden mi kaynaklandığını bilemez. Dolayısıyla kişinin ‘ben içtiğimi anlarım’ deme ihtimali yoktur. Asıl tehlike burada işte fark etme ihtimali yok. Zaten fark edildiği anda da iş işten geçmiş oluyor” diye konuştu.

“KUSMA İLE OLMAZ”

Kişilerin metil alkol zehirlenmesi yaşadıklarını anladıkları anda derhal bir sağlık kuruluşuna gitmesini tavsiye eden Prof. Dr. Aydın, “Bu durumu ilk olarak masada fark ettiklerinde derhal bir sağlık kuruluşuna gitmeleri lazım. Kusma ile bir değişiklik olmaz. Çünkü içki artık kana karışmış durumda. Alkolün mideden kana karışması çok hızlı, bu yüzden kusma ile bir değişiklik olmaz. Kana karışan bir maddenin kendilerinin yapacağı müdahale ile çözümü olmaz” diye konuştu. (DHA)