Saray Baroları ile ayakta kalınabilir mi?
2016 yılındaki darbe girişiminden sonra adli yıl açılış törenleri Beştepe'de bulunan Cumhurbaşkanlığı binasında düzenleniyor. Barolar, yargı bağımsızlığına vurguyu gündeme getirerek Cumhurbaşkanlığı'ndaki bu törene katılmayı bu sene ilk kez reddediyor.
Şu ana kadar 42 baro, Beştepe’de yapılacak adli yıl açılış törenine katılmama kararı aldı. Türkiye Barolar Birliği ise törene katılacağını açıkladı. Boykot mu? Yargı bağımsızlığına vurgu mu?
2016 yılındaki darbe girişiminden sonra adli yıl açılış törenleri Beştepe’de bulunan Cumhurbaşkanlığı binasında düzenleniyor. Barolar, yargı bağımsızlığına vurguyu gündeme getirerek Cumhurbaşkanlığı’ndaki bu törene katılmayı bu sene ilk kez reddediyor.
Baroların konuyla ilgili eleştirilerini ilk sene geri çeviren Recep Tayyip Erdoğan ise, 2016-2017 adli yıl açılış töreninde yaptığı konuşmada, “Millet adına görev yapan yargının milletin mekanında adli yıl açılış töreni yapması yargı bağımsızlığına gölge düşürmez, tam tersine yargı bağımsızlığını güçlendirir” ifadelerini kullanmıştı.
Törene katılmama kararı alan barolar, adli yıl açılış töreninin Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde değil, Yargıtay’ın binasında yapılması gerektiğini savunuyor. Türkiye Barolar Birliği ise, törene katılacağını ve Başkan Metin Feyzioğlu’nun bir konuşma yapacağını açıkladı.
Yargıtay Başkanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, adli yıl açılış törenlerinin Yargıtay tarafından düzenlendiği hatırlatıldı.
Öte yandan Yargıtay Genel Sekreterliği’nin, Yargıtay dairelerine bir yazı göndererek Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda yapılacak adli yıl açılış törenine her daire ve bölümden Tetkik Hakimleri, Cumhuriyet Savcıları ve beş personelin katılımının zorunlu olduğunu belirten yazısı olduğu ortaya çıktı.
Barolar ne istiyor?
Açılış daveti ile ilgili davetiyeyi reddeden baroların sayısı ise 42’ye çıktı. İstanbul Barosu Başkanı Avukat Mehmet Durakoğlu, Pazar günü yaptığı açıklamada, “Geçen yıllarda yargının bağımsızlığı ciddi şekilde zedelendi” şeklinde konuştu. Yargı yürütmenin baskısı altında” diyen Durakoğlu, törenin güçler ayrılığı ilkesini gösterecek bir yerde yapılması gerektiğini belirtti. Durakoğlu baroların bağımsızlıkları için mücadeleden korkmadıklarını söyledi ve “Savaşmaya devam etmekten başka çözüm görmüyoruz” diye konuştu.
TBB: Milletimizin beklentisi sorunların konuşarak çözülmesi
Baroların açıklamasının ardından TBB ise törene katılım sağlayacaklarını açıkladı: “Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu törene katılacak ve eskiden beri gelen geleneğin devamı olarak TBB başkanının Adli Yıl açılış konuşmasını yapacaktır. Meslektaşlarımızın ve milletimizin beklentisi sorunlarımızın konuşarak çözülmesidir. Bizim de sorunları konuşarak, iletişim kurarak hep birlikte çözebileceğimize inancımız tamdır.”
Katılımını açıklayan barolara bağlı avukat sayısı itibarı ile Türkiye’de ki toplam avukatların %89’u açılış yılı toplantısında temsil edilmeyecek. Son dönemde sistemin işleyişi ve revizyon taleplerinin gündeme geldiği hatırlanacak olursa baroların çıkışı da bu tartışmada daha sağlıklı bir yere oturur. Yargı reformunun bir an önce yapılması, başkanlık sisteminin işleyişine dair rahatsızlıklar, genel af taleplerinin yeniden gündeme gelmesi hukuk ve kurumlarını merkeze yerleştirmiş durumda. Raflarda bekleyen yüzbinlerce dosyanın çözümü, cezaevlerinin yapısı ve doluluğu alınan kararların Cumhurbaşkanlığı sistemini tartışmaya açması geniş bir toplumsal tabanda karşılık bulmasını sağladı. Baroların çıkışı sağlanan bu destek ile verili burjuva devletinin işleyişinin toplumsal desteğinin artırımmış bir şekilde işlemesi isteniyor. Tek elden ve merkezi olarak alınan kararlarını toplumsal tabanda çok fazla tartışılması, sorunların çözümünde çok fazla hukuk ayağına gidilmesi, bir tarafı ile baroları ve avukatları da etkisizleştirirken diğer taraftan toplumsal tepkinin de artışına neden olmaktadır. Görüntü de dahi olsa hukukun üstünlüğü ve bağımsızlığı vurgusunun her alanda göstermesi gerektiğini düşünen barolar bunun adli yıl açılışı ile başlaması gerektiği, açılışın tartışmalı bir yer olan Cumhurbaşkanlığı binasından alınıp yeniden Yargıtay’a döndürülmesi gerektiğini bildiriyorlar.
BAROLAR NE DEDİ?
İSTANBUL BAROSU
İstanbul Barosu’dan yapılan açıklamada, “Yargının kurucu unsuru olan savunmanın meslek örgütü olarak, yeni bir yargı yılının açılışında birlikte olmaktan kıvanç duyabilirdik” denilen cevap yazısında, toplantının Cumhurbaşkanlığı Kongre ve Kültür Merkezi’nde yapılacak olduğuna işaret edildi ve burada yapılacak bir açılış törenine katılmanın mümkün olamayacağı bildirildi.
ANTALYA BAROSU
“Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 2019-2020 Adli Yıl Açılış Töreni ve Adli Yıl Açılış Kokteyli daveti bize de yapıldı. Şu ana kadar bu konuyla ilgili bazı baro başkanlıklarınca açıklamalar yapıldı. Açıklamalara katılıyorum. Konuya ilişkim görüşümü özetlemeye çalışayım: Biz, adaletsizliklere, hak ihlallerine, hukuksuzluklara direnenlerdeniz; alkışlayan, boğun eğenlerden değil!”
VAN BAROSU
“Baromuz; Yargıtay Başkanlığı’nın 2 Eylül 2019 Tarihinde ’Cumhurbaşkanlığı Kongre ve Kültür Merkezi’nde yapılacak olan 2019-2020 Adli yılı açılış töreni davetine, Yönetim Kurulu olarak törene katılmama kararı alarak durum resmi yazı ile Yargıtay Başkanlığı’na bildirmiştir”
KOCAELİ BAROSU
“Yürütme erkinin temsilcilerinin sadece ve sadece davetli olarak katılabileceği ‘Adli Yıl’ açılış töreninin Cumhurbaşkanlığı kongre merkezinde yapılacak olması Yürütmenin Yargı’ya müdahalesini kabulden öteye bir anlam taşımamaktadır. ‘Hukuk Devleti’, ‘adalet’, kavramları ile yargılama süreçlerinin ‘Hukukun Evrensel İlkeleri’ne ne denli kıymet verilerek yapıldığının tartışma konusu olduğu ülkemizde bu durumun bağımsız savunmanın meslek örgütleri olan Barolar nezdinde kabul edilmesi mümkün değildir. Bu nedenle Yargıtay Başkanlığı tarafından yapılan nazik ve naif davete icabet edemeyeceğimizi bildirdik.”
MUĞLA BAROSU
“2019-2020 Adli Yıl Açılış Töreninin Cumhurbaşkanlığı Kongre ve Kültür Merkezi’nde yapılıyor olması, bu anlayışa (yargının herkese eşit ve tarafsız olduğu) katkı sunmak yerine zarar verici olduğu değerlendirildiğinden, nazik davetinize icabet edemeyeceğimizi üzülerek bildiririz”
HATAY BAROSU
“HSK’nun yürütme eliyle yönetildiği, yargının şeklen dahi bağımsız olma çabası vermediği, yürütme emrinde ve hiyerarşik yapıya dâhil bir erk görüntüsü veren hiç bir ortamda olmayız. Tavrımız önceki tutumumuzdan farksızdır.”
ANTEP BAROSU
“Gaziantep Barosu olarak dün de bugün de Türk yargısının yapısal sorunlarının çözümü konusunda olumlu gördüğümüz her adımı desteklemeye devam edeceğiz. Ancak, samimî görmediğimiz ve idarenin denetiminde yapılmasının yargı bağımsızlığı ilkesini zedeleyeceğini düşündüğümüz 2019-2020 adlı yıl açılışına ilişkin toplantıda yer almayacağımızı, bundan sonra da eleştirimizi ve tavrımızı net olarak ortaya koymaktan çekinmeyeceğimizi de kamuoyuna saygı ile bildiririz.”
İZMİR BAROSU
İlk tepkiyi veren barolardan olan biri olan İzmir Barosu davete; “Halkın zerre kadar güven duymadığı bir yargı sisteminin parçası olmamak için sizlerin de ‘kendinizi özgürleştirmenizi’ temenni ederiz” yanıtını verdi.
Sosyalist Cumhuriyet gazetesi 133. sayısında yayınlanmıştır.