Binlerce maden işçisi ocaklarda can güvenliği olmayan şartlarda çalışmaya devam ederken, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın 2019-2023 yıllarını kapsayan stratejik plan raporunda iş güvenliği için alınan önlemlerin getirdiği “maliyet”lerden yakınılmış, yetersiz önlemlerin alındığı ocaklarda halen yaşanan iş cinayetlerini görmezden gelen bakanlığın şikayeti işçilerin büyük tepkisini çekmişti.
Konuyla ilgili işçilerin mücadele örgütü Sınıf Tavrı’ndan da sert bir açıklama geldi. Sınıf Tavrı’nın “İşçinin canı maliyet değildir!” başlıklı açıklamasında “İş güvenliği uygulamalarının maliyet değil, zorunluluk olduğuna vurgu yapılan açıklamada “Bu basit bilimsel gerçeği, sermayenin sözcülüğü adına terk eden Bakanı’nın işçilerin ve halkın karşısında olduğu bilinmelidir.” denildi.
Açıklamanın tamamı şöyle:
“Dört farklı ilde işçilerin hayatını kaybettiği bir günde, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanının kendi sektöründeki planların tutmamasını iş güvenliği önlemlerinin artışına bağlaması kabul edilemez!
Üstelik, ülke tarihinin gördüğü en büyük iş cinayetinin, Soma katliamının, ardından alınmak zorunda kalan önlemlerin, maliyetleri arttırdığını iddia etmek büyük bir suçun kabulü ve itirafıdır.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı’nın madencilik sektöründe getirilen iş güvenliği uygulamalarını maliyet arttırıcı bir unsur olarak görmesi, gerçekleri yansıtmadığı gibi, sektörün gerçeklerini de yansıtmıyor.
Madencilik sektörünü yerli ve yabancı patronların kâr güdüsüne bırakan anlayışın, beş yıllık kalkınma planı hedeflerini arttırma şansı bulunmuyor. Kamu yatırımları olmaksızın büyüme kaydetmesi mümkün olmayan madencilik sektöründe, iş güvenliği uygulamaları maliyet değil, zorunluluktur. Bu basit bilimsel gerçeği, sermayenin sözcülüğü adına terk eden Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı’nın işçilerin ve halkın karşısında olduğu bilinmelidir.
Her gün beş işçinin iş cinayetlerine kurban gittiği Türkiye’de, madencilik sektörü iş cinayetlerini daha derinden yaşamaktadır. Madencilik sektöründe bir işçinin diğer işçilere göre iş cinayetine kurban gitme olasılığı sekiz kat daha fazladır!
Böyle bir sektörde zorunlu olarak alınan önlemlerin “maliyet unsuru” olarak görülmesi belirli bir zihniyetin ürünüdür.
Tüm işçilerin patronların temsilciliğini soyunanlara karşı mücadelesi aynı zamanda bir “ölüm-kalım” mücadelesidir.
Sınıf Tavrı olarak işçi sınıfının güvenli, güvenceli, insana yakışır bir biçimde çalışma olanağına kavuşması için mücadele vermeyi sürdürüceğimizi ilan eder ve tüm işçileri bu amaçlar için örgütlenmeye çağırırız.
Sınıf Tavrı Yönetim Kurulu
25.07.201“
Bu haber en son değiştirildi 26 Temmuz 2019 20:43 20:43
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, CHP'nin olağanüstü kurultayını hedef alarak, "Hukuki değilse bile ahlaki ve…
Leninizm’i “soteye yatmak”la eleştirip HDP ve CHP arasında salınmanın siyaset teorisini ve stratejisini ortaya koyarak…
DEM Parti Milletvekili Sevilay Çelenk, TRT'nin boykotu desteklemiş olan oyuncuları işten çıkarmasını Meclis'e taşıdı. Çelenk,…
AKP'nin kurmak istediği istibdat rejimine karşı protestolara katıldıkları için tutuklanan Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri için sıra…
İstanbul Planlama Ajansı’nın (İPA) verilerine göre, İstanbul’da dört kişilik bir ailenin ortalama yaşam maliyeti Mart…
Ekrem İmamoğlu'nun avukatları tutukluluğa gerekçe gösterilen "kaçma şüphesi"nin olmadığını belirterek, İmamoğlu'nun tahliyesini talep etti.