Reklam
Kategoriler: İç Açı

Sit alanlarında yapılaşmanın önü açıldı

Reklam

Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca, kesin korunacak hassas alanlar, nitelikli doğal koruma alanları ve sürdürülebilir koruma ve kontrollü kullanım alanları olarak tescil edilen doğal sit alanları için koruma ve kullanma koşulları belirlendi.

Resmi Gazete’de yayımlanan Tabiat Varlıklarını Koruma Merkez Komisyonunun Doğal Sit Alanları Koruma ve Kullanma Koşulları İlke Kararı’na göre, söz konusu alanlar, “kesin korunacak hassas alan”, “nitelikli doğal koruma alanı”, “sürdürülebilir koruma ve kontrollü kullanım alanı” olarak sınıflandırıldı.

Yapılan değişiklikte en dikkat çekici olan ise “nitelikli doğal koruma alanı” konusundaki değişiklikler oldu. Adeta yapılaşmaya olanak sağlayan bu kapsamdaki düzenlemeler, neredeyse tamamı ‘nitelikli doğal koruma alanı’ olan Muğla bölgesi kıyılarının tehlikede olduğunu ortaya koyuyor.

BirGün’den Anıl Varlı’nın haberine göre, yönetmelikte yapılaşmanın önünü açacak maddeler şöyle:

Günübirlik alanlar, A tipi hariç mesire alanları ile kıyı mevzuatına uygun olarak park ve reklatif alanlar yapılabilir.

Kamping alanları düzenlenebilir.

Atık su arıtma tesisi, atık su deşarjı, kanalizasyon şebekesi, içme suyu temini, jeotermal suyun çıkarılması ve iletim hattı, enerji nakil hattı, trafo, şalt sahası, iletişim hattı, ulaşım hattı, açık otopark, teleferik yapılabilir.

İmar ve kıyı mevzuatı çerçevesinde; imar planı yapılmasına gerek duyulmayan, denize girme, amatör su sporları gerçekleştirme, güneşlenme gibi amaçlarla sabit olmayan duş, gölgelik, soyunma kabini, büfe, tuvalet, su sporları için sökülebilir iskele ve koruma amaçlı imar planı yapılması koşuluyla iskele yapılabilir.

Değişiklikte ayrıca nitelikli doğal koruma alanı tescili yapılmadan önce yapılmış olan mevzuata uygun yapıların, ömrünü tamamlayana kadar kullanılabileceği de yer aldı.

“EGE KIYILARI DOĞAL ALANLARLA DOLU”

Değişikliği BirGün’e değerlendiren hukukçu ve yaşam savunucusu Mehmet Cilsal, henüz nitelikli alan ilan edilmeyen ve bu kriterleri barındıran çok yer olduğunu belirterek, “Ege kıyıları henüz koruma alanı ilan edilmemiş doğal alanlarla dolu. Yani diyorlar ki biz orayı koruma alanı ilan etmeden, siz gidin mevzuata uygun olarak yapınızı yapın. Böyle bir ifadenin olması çok düşündürücü.”

Yönetmelikte, imar ve kıyı mevzuatı çerçevesinde soyunma kabini, tuvalet, iskele gibi yapıların yapılmasına olanak tanıyan maddenin de kıyı kanununa aykırı olduğunu hatırlatan Cilsal: “Sahil şeridinden denize doğru herhangi bir yapılaşma söz konusu olamaz. Ege sahilleri bunlarla dolu. İnsanlar artık bu iskeleler sebebiyle denize giremiyor. ‘Ben paramı ödedim iskelemi kuruyorum’ diyorlar bir de tesis kuruyorlar. Mevzuata uygun olan her zaman yasalara uygun olmuyor.”

Bu haber en son değiştirildi 8 Aralık 2019 19:16 19:16

Reklam

Önceki Haberler

Fransa genelinde liseliler yarın Gazze’ye destek mitingi düzenleyecek

Fransa genelindeki Gazze’ye destek amacıyla düzenlenen protestolar liselere de yayıldı. Ülke genelindeki onlarca lisede yarın…

6 Mayıs 2024 11:06

Cambazın numarası bitmez

"Topluma sunuluş biçimiyle problemin ele alınış çekline bakınca, içinden geçtiğimiz küresel sorunlar ve sıkıntılardan sistem…

6 Mayıs 2024 11:01

Ulaş Karadağ yazdı: 1 Mayıs, Lenin, liberalizm ve demokrasi

Sonuç olarak, Lenin gibi söylenecek olursa eğer, bugün CHP’nin Saraçhane'yi AKP Genel Merkezi'ne giden durak…

5 Mayıs 2024 18:41

TKH’den 1 Mayıs tutuklamalarına ilişkin açıklama: Anayasal hakkını kullanmak suç değildir

"Anayasal hakkını kullanmak her yurttaşın en demokratik hakkıdır. 1 Mayıs'ta anayasal hakkını kullananlar değil, bu…

5 Mayıs 2024 17:52

Kılavuzu CHP olan DİSK: CHP’nin kaçışı, DİSK’in sorumsuzluğu

1 Mayıs, işçi sınıfının birlik, mücadele ve dayanışma günüdür. CHP’nin emekçilerin yanında görünüp oradan soluğu sermayenin bir…

5 Mayıs 2024 11:59

AKP Genel Başkan Yardımcısı Hatay’da depremle ilgili konuştu: Rabbim öyle uygun gördü

AKP Genel Başkan Yardımcısı Yusuf Ziya Yılmaz, Hatay'da yaptığı konuşmada 6 Şubat depremlerine ilişkin açıklamalarda…

5 Mayıs 2024 11:12
Reklam