Reklam
Kategoriler: Ekonomi

S&P: Türk bankaları borçlarını çeviremeyecek

Reklam

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s (S&P), “Türkiye’de son haftalarda yeniden artan piyasa oynaklığının bankaları etkilemekte olduğu ve Türkiye’nin finansal sisteminin kredibilitesine yönelik endişeleri artırdığını” belirtti.

S&P’nin dün RatingsDirect’de yayınladığı raporda, “Türk ekonomisi resesyonda ve Türk bankaların varlık kalitesi çabuk şekilde kötüleşiyor, bu bankaların karlığını ve er ya da geç sermaye pozisyonlarını zorlayabilir” ifadesi yer aldı.

“Türk bankalarının piyasa türbülansına ve kurda değer kaybına karşı oldukça kırılgan olduklarını” savunan S&P, buna neden olarak Türk ekonomisindeki yüksek dolarizasyonu, bankaların dış fonlamaya ağır bağımlılıklarını ve toplam finansman içinde kısa vadenin payının oldukça büyük olmasını gösterdi.

“BORÇLAR ÇEVRİLEMEYECEK”

S&P, “Bunun bir sonucu olarak, yatırımcı güveni yokluğunun Türk bankalarının yönetilebilir fiyatlarla sermaye piyasalarına erişim kapasitelerini sınırlamaya devam etmesini bekliyoruz. Bu nedenle, bankaların gelecek birkaç çeyrekte kısa vadeli borçlarını tam olarak çeviremeyeceklerini öngörüyoruz” görüşünü dile getirdi.

Türk hükümetinin kamu bankalarına 28 milyar TL sermaye enjekte etme ve inşaat ile enerji sektörlerindeki sorunlu kredilerde ilişkili iki fon oluşturma kararlarından haberdar olduklarını belirten S&P, sermaye enjekte edilmesinin kamu bankalarının borç ödeme yeterliliklerini artırabileceğini vurguladı.

Bununla birlikte S&P, “Açıklanan adımlara karşın, reform paketinin birçok detayının hala ortada olmaması nedeniyle büyük bir uygulama riski görüyoruz ve bu aşamada ifade edilen reform paketinin piyasa katılımcıların ciddi şekilde ikna etmek için yeterli olmayabileceğine inanıyoruz” dedi.

Bu haber en son değiştirildi 3 Mayıs 2019 16:56 16:56

Reklam

Önceki Haberler

Hafıza-i Beşer | 18 Mayıs 1973: İbrahim Kaypakkaya işkencede katledildi

Dört ay boyunca süren sorgulaması sırasında defalarca işkenceye maruz kaldı. Mahkemeye çıkartılmasına az bir zaman…

18 Mayıs 2024 14:47

Harkov’da yeni gelişme

Rusya Silahlı Kuvvetleri, son bir günde Harkov bölgesinde bir yerleşim yerini daha kontrol altına aldığı…

18 Mayıs 2024 14:14

Rusya, Deutsche Bank’ın mülklerine el koydu

Rusya, Deutsche Bank'ın varlıklarına, hesaplarına ve mülklerine el koydu.

18 Mayıs 2024 14:03

Cumartesi Anneleri, 999. haftada da adalet istedi

Cumartesi Anneleri 999. haftada da Galatasaray Meydanı'nda bir araya geldi.

18 Mayıs 2024 13:50

Katil İsrail’den Türkiye’ye misilleme: Serbest ticaret anlaşmasını feshedeceğiz

İsrail, Türkiye'nin ticareti durdurma kararına karşılık olarak serbest ticaret anlaşmasını kaldıracağını açıkladı. İki ülke arasındaki…

17 Mayıs 2024 17:56

Menzil’in Karasu’daki tatil köyü tartışmaların odağında: Neden yıkılmıyor?

Sakarya'nın Karasu ilçesi Denizköy sahilinde bulunan Menzil cemaatine ait olduğu iddia edilen 'tatilköyü' tartışmalara yol…

17 Mayıs 2024 17:47
Reklam