Terzi Fikri'nin 'diktiği elbise'yi gerici Şenocak da çıkaramadı!
Gerici İhsan Şenocak, Fatsa'da AKP'li belediyenin evsahipliğinde verdiği konferansta insanların dini hayattan uzaklaşmasından yakındı. Yeterince dini eğitim verilmemesi nedeniyle geçmişte Anadolu'da marksizmin yayıldığını öne süren Şenocak, 'Terzi Fikri' olarak bilinen unutulmaz sosyalist Fikri Sönmez'in belediye başkanı olduğu 1979-1980 dönemini hatırlattı...
Ordu/Manifesto
“Pantolon giyen kadınlar cehennemliktir”, “Genç kaynana şehvet uyandırır” gibi akıl dışı “vaaz”larıyla bilinen gerici İhsan Şenocak, bir konferans için geldiği Ordu Fatsa’da, ilçenin 1979-1980 arasındaki sosyalist belediyecilik dönemini hedef aldı.
AKP yönetimindeki Fatsa Belediyesi bünyesindeki Fatsa Kültür Sarayı’nda sadece erkeklerin katılabildiği “Gençliğimiz ve Geleceğimiz“ başlıklı konferansta konuşan Şenocak, ilk olarak toplumsal hayatta dinin etkisinin azalmasından yakınırken kendi gözlemini anlattı.
“HER YERDE İMAM HATİP VAR, AMA NEDEN MEYHANELER KAFELER DOLU?”
Diyanet’te 20 yıl görev yaptığını belirten Şenocak, “Bir sürü derneğimiz var, şunlar bunlar var. Ama 18 sene önce 20 sene önce camilerde daha çok cemaat vardı. 70 bin imam kardeşim vardı ama daha çok cemaat vardı. Ne oldu bize? İlçelerde her yerde imam hatipler var. Ama neden meyhaneler dolu, neden kafeler dolu? İslam kadını tesettürü kaybetti, mahremiyeti kaybetti. Allah bereketi içimizden aldı. Şimdi müslümanların evlerinde acılar, problemler var.” dedi.
Şenocak bu sözlerinin ardından Muhammed peygamberin hayatından olduğunu öne sürdüğü bir örneği verdi, “Peygamber efendimiz devlet başkanıydı, Hicaz’ı o idare ediyordu. Allah resulunun küçük bir evi vardı. Namaz kılarken Hazreti Ayşe annemiz ayağını uzatınca peygamber efendimiz secde edecek yer bulamazdı.” iddiasında bulundu.
Çözüm olarak “O halde sahabe (İslam’ı ilk kabul edenler) nasıl bir hayat kurduysa onların hayatına dönelim.” diyerek şeriata işaret eden Şenocak, daha sonra konuyu 1500 yıl sonraya taşıyıp sosyalizm düşmanlığını konuşturdu.
“BUNLARI ANLATSAYDIK MARKSİST OLURLAR MIYDI?”
“Biz bunu anlatsaydık insanlar sosyalizmanın yalanına kayıp Das Kapital’i okuyup Marksist olurlar mıydı?” diyen Şenocak, “Lenin’in Mao’nun çocukları ne yaptılar? Burada, Fatsa’da da vardı! ‘Proleteryanın, ezilerin hakkı hukuku’ deyip Lenin’in heykellerini diktiler. Peygamber efendimizin hayatını yaşasaydık vallahi Lenin’in Mao’nun Marks’ın yalanlarına Anadolu’da kimseler kanmayacaktı.” ifadelerini kullandı.
Şenocak konuyla ilgili sözlerini “İslam’ı camilerin dışına çıkarmayan hocaların bu millet kıyamet günü iki eliyle vallahi yakasında olacaktır.” iddiasıyla bitirdi.
Şenocak’ın sözleri, AKP gericiliğinin 16 yılda tüm devlet olanaklarını seferber edip tarikat ve cemaatleri palazlandırmasına rağmen ülkeye biçtiği elbisenin dar geldiğini bir kez daha ortaya koyarken, Fatsa deneyimi gibi karanlığa karşı eşit ve özgür bir Türkiye mücadelesinin sadece 1 yıl sürebilen özgül bir örneğinin 40 yıl sonra bile gericiliğin aklından çıkamadığını gösterdi.
Bu ibret verici vesileyle, ‘Terzi Fikri’ adıyla bilinen ve 1979-1980 arasında Fatsa Belediye Başkanı olarak görev yapan, ancak 12 Eylül sonrası cezaevinde hayatını kaybeden sosyalist Fikri Sönmez’i Can Yücel’in yazdığı “Terzi Fikri İçin” isimli şiiriyle anıyoruz:
“Terzi Fikri öyle bir giysi dikti ki Fatsa’ya /
O Gürcü öyle bir gürledi ki arkadaşlarıyla /
Noktalar, noktalı virgüller, askeri operasyonlar /
Kimseler çıkaramaz Fatsa’nın sırtından /
Emek hakkının sımsıcak çıplaklığını”