THY Teknik'te yandaş sendikaya patron kol kanat geriyor
THY Teknik'te şirket yönetiminin işçileri "FETÖ-vari bir grup oluşturmuşsunuz, bu kabul edilemez" diyerek suçladığı açığa çıktı. Bu çirkin suçlamaya işçilerden tepki gecikmedi.
HABER MERKEZİ
THY Teknik’te bir süre önce yetkili sendika Öz Çelik-İş ile yönetim arasında imzalanan toplu sözleşme, işçiler tarafından tepkiyle karşılandı. Sendika Başkanı’nın milyonluk lüks aracı ve dolgun maaşı, işçiler arasındaki tepkiyi daha da büyümüş ve sendikadan “istifa” kararı alınmıştı. Sekiz bin işçinin çalıştığı işyerinde bin 500 işçi istifa kararı alırken, istifa için 29 Ekim günü seçilmişti.
Sosyal medya aracılığıyla haberleşen işçilerin kararının ardından, yönetim harekete geçerek adeta yandaş sendikaya kol kanat gerdi. Sosyal medya hesaplarını yöneten altı işçinin işten atılmasının ardından, istifa süreci şimdilik ertelendi. Ancak istifa sürecine dönük olarak yönetimin geliştirdiği taktiklerin “şeytana pabucu tersten” giydirecek boyuta vardığı anlaşılıyor.
YÖNETİMDEN İŞÇİYE ‘FETÖ’ SUÇLAMASI
Sendikadan istifa için harekete geçen bin beş yüz işçi kendi aralarında 25 Ekim tarihinde bir sosyal medya grubu kurarken, bu grupta 29 Ekim tarihinde sendikadan istifa etme kararı alınmıştı. İstifa kararının sosyal medyada duyurulmasının ardından harekete geçen yönetim, bölümlere ayırarak topladığı işçilere gözdağı verdi. Yönetim işçileri “FETÖ-vari bir grup oluşturmuşsunuz, bu kabul edilemez” diyerek suçladığı açığa çıkarken, bu çirkin suçlamaya işçilerden tepki gecikmedi.
Tehdit edilen işçiler sosyal medya gruplarını kapatırken, bu duruma rağmen istifalar artarak devam etti. Sendikadan istifaları “engellemeye çalışan” yönetim, sosyal medya gruplarının yöneticisi olduğu bilinen dört kişiyi işten çıkarttı. İşten çıkartma nedeni olarak “performans düşüklüğünü” gösteren yönetim, duruma ilişkin bir açıklamada bulunmadı.
AYAK OYUNUYLA YETKİ KAZANAN SENDİKA
İşçilerin tepki duyduğu Öz Çelik-İş sendikası THY Teknik’te iş kolu değişiminin ardından yönetim eliyle yetki kazanmıştı. “AKP sendikası” olarak bilinen Öz Çelik-İş, 2015 yılında baskı yoluyla “çoğunluğu” sağlamıştı.
THY Teknik, daha önce havacılık sektöründe gözükürken, burada Hava-İş sendikası örgütlüydü. Hava-İş sendikasının ayak oyunlarıyla AKP’li bir karaktere bürünmesinin ardından, THY Teknik AŞ havacılık işkolundan metal işkoluna geçirilmişti. Burada örgütlenme hamlesinde bulunan Birleşik Metal sendikasının önü kapatılırken, bilirkişilerin aksi kararına rağmen Yargıtay kararı ile THY Teknik metal işkoluna geçmişti.
2015 yılında örgütlenmesini tamamlayan Çelik İş, 1 Ekim 2019 tarihinde toplu sözleşme imzalayarak, yetkisini tazeledi.