Reklam
Kategoriler: Dış Açı

‘Trump bir telefon görüşmesinin ardından Rusya, İran ve IŞİD’e hediye vermiştir’

Reklam

ABD’nin IŞİD’le mücadele eski temsilcisi olan ve ABD Başkanı Donald Trump’ın Suriye’den çekilme kararını protesto ederek Mart ayında görevini bırakan Brett McGurk, Trump’ın Suriye’den tamamen çekilme kararını değerlendirdi.

McGurk sosyal medya hesabından, Suriye kararını şöyle değerlendirdi:

“Donald Trump bir Başkomutan değildir. Bilgi edinmeden, görüş alışverişi yapmadan düşüncesizce kararlar veriyor. Askeri personeli hiçbir destek olmadan tehlikeye sokuyor. Esip gürlüyor ve sonra hasımlar onun blöfünü gördüğünde ya da sert çıkan bir telefon görüşmesiyle karşılaştığında müttefiklerimizi korunmasız bırakıyor.

“ABD Dışişleri ve Savunma Bakanlıklarının IŞİD’in dirilişinin çekirdeğini barındırdığı uyarısını yaptığı Hol Kampı’ndaki 60 bin esiri idare etmeye Türkiye’nin ne niyeti ne arzusu ne de kapasitesi var. Tersine inanmak ulusal güvenliğimizle pervasızca kumar oynamaktır.”

POMPEO NEREDE?

“Türklerin teklif ettiği ‘güvenli bölge’, Türkiye’nin sınırını Suriye’nin içine 30 km yayacak, buna Hıritsiyanların, Kürtlerin ve diğer savunmasız azınlıkların yaşadığı bölgeler dahil. Diplomatlarımız erken davranıp böyle bir yıkımı önlemeye yönelik bir plan üzerinde çalışıyordu. (ABD Dışişleri Bakanı) Mike Pompeo nerede?

Aslında ABD’li yetkililer DSG’ye bir ‘güvenlik mekanizması’ planı imzalattı. Bu plan kapsamında Türkiye’nin sınırötesine geçmesinin önüne geçeceği gerekçesiyle sınırın Suriye tarafındaki tüm savunma bariyerleri kaldırıldı. ABD’nin Avrupa Komutanlığı EUCOM bunu tam da dün açıkladı. Trump bu planla ilgili hiç bilgilendirilmiş miydi?”

SDG’Yİ İKNA ETMİŞTİK

“Politikayı ben idare ederken Trump benzeri bir düşüncesiz karar almıştı. Bunun üzerine istifa ettim, bununla ilgili yazdığım makaledeki her sözün arkasındayım. Bu gece bunun üzücü bir yeniden gösterimi yaşandı, ama daha da beteri gibi gözüküyor, çünkü aradan geçen zamanda ABD’li yetkililer SDG’yi kalmayı planladığımıza ikna etmişti.

ABD’nin dış politika yelpazesinin özünde benzer bir kusur var: Minimalist bir başkan için maksimalist hedefler ile olguları değerlendirmek, seçenekler geliştirmek veya acil durumlara hazırlanmak süreçlerinin yokluğu birleşiyor. Personelimiz en ufak anlaşmazlık anında açıkta kalıyor.

Uzun lafın kısası: Trump bu gece yabancı bir liderle bir telefon görüşmesinin ardından Rusya, İran ve IŞİD’e hediye vermiştir.”

Reklam

Önceki Haberler

Ayhan Bora Kaplan soruşturmasında yeni gelişme: Komiser gözaltına alındı

Ayhan Bora Kaplan soruşturmasında Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü'nde görevli komiser G.K. gözaltına alındı, şüpheli…

21 Mayıs 2024 23:50

Sanayi sitesinde toprak kayması: 2 işçi toprak altında kaldı

İtfaiye ekipleri tarafından kurtarılan 2 işçi hastaneye kaldırıldı.

21 Mayıs 2024 20:45

Ayhan Bora Kaplan davası: Tutuklu emniyet görevlilerinin dinlenilmesi talepleri reddedildi

20'si tutuklu 61 sanığın yargılandığı Ayhan Bora Kaplan suç örgütüne ilişkin davada mahkeme, operasyonları yapan…

21 Mayıs 2024 16:43

Hazine, 46,3 milyar lira borçlandı

Hazine ve Maliye Bakanlığı, bugün düzenlenene 2 ihalede 46,3 milyar lira borçlandı.

21 Mayıs 2024 16:39

Haklarını arayan inşaat işçileri jandarmanın müdahalesi sonrasında köprü üzerinde intihara kalkıştı

Aylardır biriken ücretlerini almak için mücadele eden İYİ-SEN üyesi inşaat işçileri, jandarmanın engellemeleri sonrası henüz…

21 Mayıs 2024 15:59

Beşar Esad’ın eşi Esma Esad’a lösemi teşhisi konuldu

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın eşi Esma Esad'a lösemi teşhisi konulduğu açıklandı. Yapılan açıklamada, Esad'ın…

21 Mayıs 2024 15:12
Reklam