Trump'ın azli Temsilciler Meclisi'nde kabul edildi

ABD Başkanı Donald Trump hakkında Temsilciler Meclisinde yapılan azil soruşturması oylamaları sonuçlandı. Soruşturmaya ait iki madde de oy çokluğu ile kabul edildi.

Trump'ın azli Temsilciler Meclisi'nde kabul edildi

ABD Temsilciler Meclisi Genel Kurulu, Trump’a yönelik ‘görevini kötüye kullanmak’ ve ‘Kongrenin işleyişini engellemek’ suçlamalarından oluşan iki azil maddesini 197 – 230 ve 198 – 229 oy ile kabul edildi.

Trump, Temsilciler Meclisi tarafından azledilen üçüncü başkan olarak tarihe geçti. Temsilciler Meclisi Adalet Komitesi, geçen hafta Trump’a yönelik “Görevini kötüye kullanmak” ve “Kongrenin işleyişini engellemek” başlığından oluşan azil maddelerini onaylamıştı.

Trump hakkındaki azil soruşturması Temsilciler Meclisi’nin ardından Senato’ya gelecek.

Senato’da Temsilciler Meclisi’nin aksine Cumhuriyetçiler çoğunluğu elinde tutuyor. Trump’ın azledilmesi için 100 sandalyeli ABD Senatosu’nun 67 üyesinin azil için oy kullanması gerekiyor. Bir başka deyişle Trump’ın azledilmesinin için 20 Cumhuriyetçi senatörün karşı cepheye geçmesi gerekiyor. Senato üyelerinin oylamasında soruşturmanın sonlandırılması bekleniyor.

Cumhuriyetçi senatörler azil soruşturması maddeleri henüz oylanmadan önce konunun “politik” olduğu açıklamasını yaparak destek vermeyecekleri mesajını vermişti.

BEYAZ SARAY: UTANÇ VERİCİ

Beyaz Saray, Temsilciler Meclisinin Başkan Donald Trump’a yönelik iki azil maddesini onaylamasına ilişkin, “Bugün, milletimiz tarihine Temsilciler Meclisi en utanç verici siyasi bölümlerinden birisi olarak geçmiştir.” açıklamasında bulundu.

Açıklamada, “Amerikan halkı bu utanç verici davranışa kanmıyor. Başkan Trump’ın, Senato’nun Temsilciler Meclisi’ndeki süreç boyunca görmezden gelinen düzen, adalet ve yargı sürecini sağlayacağına dair inancı tam. Trump, bundan sonraki adımlar için hazır ve tamamen aklanacağına güveniyor.” ifadeleri kullanıldı.