Türkiye Psikiyatri Derneği'ndan Sağlık Bakanlığı'na tepki: 'Sülükle depresyon tedavisi' hasta istismarıdır
AKP'nin "alternatif tıp" adı altında desteklediği sülük ve hacamat tedavisinin "antidepresan" olarak da etki gösterdiğine ilişkin Sağlık Bakanlığı açıklamasına Türkiye Psikiyatri Derneği'nden tepki geldi.
Cumhurbaşkanlığı ve Sağlık Bakanlığı himayesinde gerçekleşen 2. Uluslararası Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Kongresi ve Fuarı (GETAT) dün İstanbul’da başladı.
‘Geleneksel tıp’ adı altında homeopati, hacamat ve sülük tedavisi gibi bilimdışı uygulamaların teşvik edildiği etkinlik, AKP ile birlikte her alanda olduğu gibi sağlıkta da büyük yol katedilen gericileşmenin vahim bir örneği olduğu oldu.
Sağlık Bakanlığı fuarla ilgili olarak ‘hirudoterapi’ başlığıyla yayınladığı mesajda “Tıbbi sülüğün salgısının antibakteriyel, ağrı kesici, antiromatizmal, tansiyon düzenleyici, antidepresan, antioksidan, kas gevşetici, bağışıklık sistemini düzenleyici gibi birçok etki gösterdiğini biliyor muydunuz?” ifadelerini kullanmıştı.
Tıbbi sülüğün salgısının antibakteriyel, ağrı kesici, antiromatizmal, tansiyon düzenleyici, antidepresan, antioksidan, kas gevşetici, bağışıklık sistemini düzenleyici gibi birçok etki gösterdiğini biliyor muydunuz? #DozundaYerinde pic.twitter.com/GbdclAC1YX
— İstanbul Sağlık Müd. (@ismgovtr) April 24, 2019
“HİÇBİR BİLİMSEL TEDAVİ KILAVUZUNDA YER ALMIYOR”
Türkiye Psikiyatri Derneği (TPD) ise yaptığı açıklamayla ‘hirüdoterapi’ adı verilen “tedavi”nin antidepresan olduğuna dair hiç bir bilimsel bulgu olmadığını belirterek, yapılanın hasta istismarı olduğunu kaydetti.
Açıklama şöyle:
“Depresyon; dünyada en fazla yeti kaybı oluşturan hastalıklar arasında ilk sıralarda yer alan, mutlaka hekimler tarafından değerlendirilmesi ve etkili biçimde tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır.
Uzman olmayan kişiler tarafından uygun biçimde tedavi edilmeyen depresyon pek çok başka soruna yol açmaktadır. Alkol ve madde kullanım bozuklukları, ruhsal hastalığın şiddetlenmesi ile birlikte diyabet, kalp hastalıkları gibi kronik bedensel hastalıkların kötüleşmesi gibi depresyon tedavisinde, antidepresan ilaçların kullanımı veya psikoterapiler yer almaktadır. Bu tedaviler çeşitli kuramlara dayanan ve yıllar içinde bilgi birikimiyle temelleri oturtulmuş yöntemlerdir.
Son günlerde gündemde yer alan sülük tedavisinin (hirudoterapi) antidepresan etkisi olduğunu iddia etmek hastalarımızın istismarıdır. İddia edilen yöntem, depresyon tedavisinde hiçbir bilimsel tedavi kılavuzu ya da algoritmasında yer almamaktadır.
Bilimsel kuramlara dayanmayan, etkinliği kanıtlanmamış girişimlerin Sağlık Bakanlığı tarafından depresyon için bir tedavi seçeneği olarak hastalarımıza sunulmasını doğru bulmuyor, kamuoyuna ve basına saygılarımızla bildiriyoruz.”