Yakın dönemde fahiş fiyatı ve piyasada bulunmasında zorluk yaşanması nedeniyle başlıca gündem konularından biri haline gelen soğanda “ithalat” resmen başladı. Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, geçtiğimiz yıl soğanda “ithalat silahı”nın kullanılabileceğini belirtmişti.
Bakan Pekcan, soğan depolarının basıldığı dönemde “Sadece 3 deponun piyasaya mal gönderdiği, bunların da az sayıda verdiği, diğerlerinin hiç vermediği tespit edildi. Bu da normal bir durum değil. Ama bizim elimizde ticari enstrümanlarımız var, gerekirse bunun ithalatını da yaparız. Biz ithalatın önünü açmak istemediğimiz için serbest piyasa şartlarının oluşmasını bekliyoruz. Yoksa elimizde her türlü imkân mevcut” demişti.
AKP’nin tarımda piyasacılığı temel alan yanlış politikalarıyla girilen yeni yılla birlikte ilk ithal soğanlar da piyasaya girdi. İlk olarak Azerbaycan’dan gelecek olan soğanları daha sonra Rus soğanlarının takip edeceği belirtiliyor.
Hürriyet‘ten Hacer Boyacıoğlu’nun haberine göre Türkiye Halciler Federasyonu Başkanı Yüksel Tavşan şu an için depolarda bulunan soğanın azalmaya başladığını belirtirken, “Buna karşın ithal soğan da giriş yapmaya başladı. Dolayısıyla fiyatlarda bir denge söz konusu olacak. Ancak Azerbaycan soğanı deniliyor. Azerbaycan’da fiyatlar o kadar düşük değil. Soğan ihracı başlayınca orada da 1200 dolar seviyesinden 1800 dolara çıkıldı. Şu anda da gelen ürün 2-2.5 TL üzerinden Türkiye’ye giriş yapabiliyor. Bu durumda da yine içeride 3-3.5 liranın altına satılamaz” dedi.
Azerbaycan soğanına göre Türk soğanının daha lezzetli olduğunu kaydeden Tavşan, “Önümüzdeki dönemde ise Rusya’dan ithalat yapılabileceği belirtiliyor. Rusya’nın soğanının piyasaya dahil olmasıyla birlikte ise dengeler değişebilir. Ona göre yeniden bakmak gerekir” ifadelerini kullandı.
Kuru soğan ithalatında yüzde 49.5 olan gümrük vergisi şubat sonuna kadar sıfırlanmıştı. Karar 2018 yılında kuru soğanın fiyatının yüzde 184 artmasının ardından alınmıştı. Karar öncesinde kuru soğan ithalatında gümrük vergisi, Bosna Hersek için sıfır, Singapur için yüzde 30.9, diğer ülkeler için yüzde 49.5 şeklinde uygulanıyordu. Sezonun kötü geçmesi ve rekolte kaybının da etkisiyle soğanın kilogram fiyatı haziran ayında 7 lirayı bulmuştu. Kasım ayında fiyatların 5 TL’yi geçmesi stok tartışmalarını da beraberinde getirmiş ve Türkiye’deki soğan üretiminin yüzde 20’sini yapan Polatlı’da bazı depolara baskın düzenlenmişti.
AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz yıl 11 Kasım’da 48. Muhtarlar Toplantısı’nda yaptığı konuşmada “Stok yapıyorlar, aldığımız ihbarlarla depoları basacağız” demişti. Erdoğan, soğanın hastalık nedeniyle depoda çürüdüğü için fiyatının arttığı yönündeki açıklamalara da “Hastalıktan çürüdü diyorlar, siz çürüttünüz depoda” yanıtını vermişti.
Bu haber en son değiştirildi 3 Şubat 2019 00:51 00:51
İzmir Konak'ta 2 üniversite öğrencisi, "boykot" yazılaması gerekçe gösterilerek, "Cumhurbaşkanı'na hakaret" suçundan tutuklandı.
Gaziantep Gaziantep 4. Organize sanayi bölgesinde Eruslu Global fabrikasında çalışan Cüneyt Tişkaya. 'nisan tarihinde yurt…
Türkiye Barolar Birliği'nin Ankara'daki genel merkezinde toplanan binlerce avukat 5 Nisan Avukatlar Günü'nde "Savunmanın Bağımsızlığı…
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), yarından itibaren elektriğe konut aboneleri için yüzde 25 zam yapılacağını…
‘Komünizm tehlikesine karşı’ ABD öncülüğünde 4 Nisan 1949’da kurulan savaş örgütü NATO, 76 yıldır katliamlar,…
Trabzon'da CHP Gençlik Kolları tarafından Ekrem İmamoğlu'na yönelik imza kampanyası için kurulan standa bıçaklı saldırı…