Volkswagen'den Türkiye açıklaması: İnsanlar öldürüldükçe temel atmayacağız
Volkswagen (VW) CEO’su Herbert Diess, Türkiye'nin 'yatırım ve çıkarları açısından çok uygun' olduğunu ancak Suriye'de devam eden operasyon nedeniyle fabrika açma kararını ertelediklerini açıkladı.
Volkswagen (VW) CEO’su Herbert Diess, Türkiye’ye yatırımı erteleme kararını neden aldıklarını Suriye’deki operasyona işaret ederek açıkladı.
Herbert Diess, Manisa’ya fabrika açma planları konusunda, Türkiye’nin Suriye’nin kuzeydoğusundaki Barış Pınarı Harekatı’na dikkat çekerek, “İnsanlar öldürüldüğü müddetçe, bir harp meydanının yanına temel atmayacağız” açıklamasını yaptı.
DW Türkçe‘nin aktardığı habere göre, Diess, LinkendIn platformunda yayınlanan ve İngilizce kaleme aldığı “Küresel Şirket Olmanın Anlamı” başlıklı yazısında, son dönemde birçok mektup aldıklarını, kamuoyunda kendilerine çağrılar yapıldığını belirten Diess, “Bir taraftan Volkswagen’ın siyasi bakımdan tarafsız, salt ekonomik değerlendirmeler ışığında karar alması beklentisi dile getirilirken, diğer taraftan Türkiye kararının ahlaki açıdan gözden geçirilmesi beklentisi gündeme getiriliyor” dedi.
‘TÜRKİYE ÇOK UYGUN’ AMA…
Diess, “Türkiye’nin büyük pazarı ve gelişmiş sanayisi ile çok uygun bir yatırım lokasyonu oldugunu” vurgularken, burada yatırım yapmanın Volkswagen’ın ‘ekonomik çıkarına olduğunu’ ama buna rağmen son gelişmeler ışığında yeni fabrika açma kararlarını ertelediklerini hatırlattı.
Diess, bu kararlarının gerekçesini “Eğer şirketler, uluslararası hukuk ve insan haklarının sadece hükümetlerin sorumluluğunda olduğu görüşüyle hareket ederse pazar ekonomisi etik temellerini kaybeder” sözleriyle dile getirdi. Alman hükümeti ve Avrupa Birliği’nin, Suriye’nin kuzeyindeki askeri ihtilaf konusundaki değerlendirmesine katıldıklarını açıklayan VW CEO’su, Türkiye’ye yeni yatırım kararına yeşil ışık yakmak için belirledikleri koşulu şu ifadelerle açıkladı:
“İnsanlar öldürüldüğü müddetçe, bir harp meydanının yanına temel atmayacağız.”
Bununla birlikte “Yaptırımlar, korumacılığa yol açacak nitelik kazanmamalı” vurgusunu yapan Diess, “uluslararası ticaret ve yakın ekonomik bağların her zaman barış, refah ve özgürlüğün gelişmesine katkıda bulunduğuna” dair inancını aktardı.