Yatırıma gelince fos!
“Turkcell 2018’de 2 milyar 21 milyon TL net kar açıkladı. Vodafone finansal raporundan çıkan sonuç şirketin karı 3,3 milyar TL. 2019’un ilk altı ayında 745 milyon TL net kar açıklayan Türk Telekom başarısını kutladı…” Bu gibi haberleri basında görmeye çok alışkınız. Haberin yapılması bir yana verdikleri hizmet ise hiç de iç açıcı değil.
Yakın dönemde gerçekleşen deprem sonrasında Telekom operatörleri ciddi bir süre hizmet verememiş, iletişim ise diğer kanallar üzerinden yapılmak durumunda kalmıştı. Bu gibi durumlar için şirketler direk teknik yetersizliklerin, kapasite kullanımının, yatırım maliyetinin vb. gibi kapitalizme ait bildik martavalları anlatacaktır/anlatıyorlar. Nedir bu yatırım?
Yatırım yapılan baz istasyonunun kapitalizmde planlaması şu şekilde oluyor: Şebekelerin kurulma mantığı aynı anda abone sayısı belli bir oranın üstünde görüşme yapacağı mantığının üzerine kuruluyor. Karmaşık bir hesap olsa da kabaca her bir operatör abone sayısının yüzde 25-30’unun aynı anda görüşme yapacağını öngörerek bir altyapı kuruluyor. Geri kalan abonelerin ise sadece istasyon ile aktif ilişkisini tanımladığı ve bir ses trafiği oluşturmadığı yönünde hesap ediliyor. Bunun gerekçesinde ise daha önceki Telekom operatörleri deneyiminden çıkardıklarını bildiriyorlar.
Cep telefonu operatörlerinin yatırımdan anladığı daha çok reklam harcaması ve harcanan GB’lar üzerinden kazanılacak paralardır. Deprem gibi afet durumlarında ise uygulama ve hizmete dair herhangi bir öngörüleri yoktur. Bütün hesaplamaları kapitalizmin gündelik yaşamına göredir, bu da direk kar ile orantılıdır. Olması gereken ise planlama dahilinde baz istasyonu kurulması, olağanüstü durumlar için aktif olmayan ve durum itibarı ile aktif olacak yedek istasyonların bulundurulması, mobil istasyon sayısının artırılması ve planlama dahilinde şehrin ihtiyacını karşılayacak şekilde hizmet verir hale getirilmesi, sabit baz istasyonlarının tümümün fiber altyapısı ile birbirine bağlanması ile trafik hızını ve akışını artırılması ve hızlandırılması. İlk etapta çözüm olmasa bile erişimi ve iletişimi sağlıklı hale sokmak için şu sayılan başlıkların yapılması bile yeterli olacaktır.
Cep telefonu operatörleri ile bağımlı kalmadan da iletişim kurma durumunda kaldığımızı son deprem ile birlikte test edilince, bu gibi durumlar için alternatif kanalların da kişisel olarak emekçi halkımız tarafından gündeme alınması gerekiyor. Bluetooth üzerinden iletişim sağlayan programların kurulması ve kullanılması, cep telefonunu telsiz mantığı ile çalıştıran programların keza kurulması ve kullanılması vb. yöntemler ile deprem durumunda iletişiminizi arttırmaya faydalı olacaktır.
Sosyalist Cumhuriyet gazetesi 139. sayısında yayımlanmıştır.
Bu haber en son değiştirildi 5 Ekim 2019 09:19 09:19
Burjuvanın "satıcı ruhu" diline ve davranışlarına işlemiştir; tüm ilişkilerini iş terimleriyle ve ekonomik kategorilerle açıklamaktadır.…
İzmir Konak'ta 2 üniversite öğrencisi, "boykot" yazılaması gerekçe gösterilerek, "Cumhurbaşkanı'na hakaret" suçundan tutuklandı.
Gaziantep Gaziantep 4. Organize sanayi bölgesinde Eruslu Global fabrikasında çalışan Cüneyt Tişkaya. 'nisan tarihinde yurt…
Türkiye Barolar Birliği'nin Ankara'daki genel merkezinde toplanan binlerce avukat 5 Nisan Avukatlar Günü'nde "Savunmanın Bağımsızlığı…
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), yarından itibaren elektriğe konut aboneleri için yüzde 25 zam yapılacağını…
‘Komünizm tehlikesine karşı’ ABD öncülüğünde 4 Nisan 1949’da kurulan savaş örgütü NATO, 76 yıldır katliamlar,…