Yeni Ülke'den iki yeni kitap
Yeni Ülke Yayınevi iki yeni kitabıyla okuyucularla buluşmaya hazırlanıyor.
Yeni Ülke Yayınevi, Alev Doğan’ın ‘Yalan Makinesi: Suriye Savaşında Cephe Gerisi’ ve Cengiz Kılçer’ın ‘Sosyalizm Sanat Edebiyat’ isimli kitaplarıyla okuyucularla buluşmaya hazırlanıyor.
Suriye’nin 2011’de başlayan emperyalist müdahaleye direnişi, sayısız kahramanlık hikayesiyle dolu olduğu gibi, emperyalist merkezler tarafından pompalanan ve dinci-liberal koro eliyle tekrarlanan bir dizi yalanla da dolu aynı zamanda. Cihatçı terör örgütleri cephede savaşırken, cephe gerisinde de emperyalizmin taşeronluğunu yapan dünyanın dört bir yanından sayısız medya kuruluşu, bir savaş yürüttü. Türkiye’de ise bu işe yandaşından, havuzuna, dincisinden, liberaline bir dizi “isim ve kurum” el attı. Ancak bu savaşın bir de Suriye tarafı vardı, yani tavrını Suriye’nin onurlu ulusal direnişinden yana koyanlar. 2011’de Dera’da ilk kıvılcım çakıldığında, “Suriye’de emperyalist müdahaleye hayır” diyerek Türkiye’de sokaklara inenler, 8 sene boyunca bu savaşa ilişkin söylenen yalanlara karşı ciddi bir mücadele yürüttüler.
Alev Doğan imzalı, ‘Yalan Makinesi: Suriye Savaşında Cephe Gerisi’ kitabı, hem bu sürece ilişkin söylenen yalanları deşifre eden bir medya okuması hem de emperyalizme karşı mücadele bayrağını yükseltenlerin gözünden bu savaşın bir özeti.
Cengiz Kılçer’in ‘Sosyalizm Sanat Edebiyat’ kitabı ise elimize basitçe bir roman alıverip okumak, bir sergide bir resme bakmak, bir performans izlemek, bir müziği zahmetsizce seçip dinlemek, kısacası “sanat ürününü” veya büyük adıyla “sanat eserini” hayatımızda kendimizin adlandırdığı bireysel rolüyle değil, üretildiği yerin hayatımızdaki rolüyle ele alıyor. Sanat eserinin şirket salonlarındaki dekoratif rolü ile insanlık değeri olarak dağın zirvesine yerleştirdiğimiz anlamı arasındaki ilişkiyi sorguladığındandır ki “Sanat oradan bakınca ideolojisiz, özerk ve tarafsız mı görünüyor?” sorusunu soruyor Cengiz Kılçer. Ve cevapları hem geçmişten hem de günümüzden çoğaltıyor. Pek çok cevap, tek bir çıkış yolu…
Sosyalizm Sanat Edebiyat kitabı, sosyalizm ve “diğerleri” arasında kalın bir çizgi çekiyor.