Reklam
Kategoriler: İç Açı

Yüzde 26.4 zam geldi, 104 ilaç hâlâ piyasada yok

Reklam

İlaca gelen yüzde 26.4’lük zam geldi ancak toplam 104 ilaç hâlâ piyasada bulunmuyor. Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Başkanı Nurten Saydan, ameliyat sonrası kullanılması gereken ilaçlardan kan sulandırıcıya kadar birçok temel ilaçta sıkıntı yaşandığını bildirdi.

Birgün’den Burcu Cansu’nun haberine göre; TEİS Başkanı Saydan, genel merkez binasında düzenlediği toplantıda çarpıcı açıklamalarda bulundu. İlaç sorununun devam ettiğini kaydeden Saydan, şunları söyledi:

“Firmalar ilaç Euro kurunun 3,40 TL olarak belirlenmesinden memnun olmadığından birçok ilaç piyasada yok. Ameliyat sonrası kan pıhtılaşmasını engellemek için hastalara verilen ilaçtan, kan sulandırıcı iğneye, göz damlasından psikiyatri alanına kadar birçok ilaç piyasada bulunmuyor. Bazı firmalar ithalatı ya azalttı ya da tamamen durdurdu. Özellikle hayati öneme sahip ithal ilaçlarda son dönemde yaşanan sıkıntı ilaç fiyatlandırma politikasının sonucudur. İlaç Fiyat Kararnamesi’nin yeniden düzenlenmesi gerekiyor. Aksi takdirde bulunamayan ilaç sorunu devam edecek ve yeni ilaçlar ülkemize gelmeyecektir.”

Zam sonrası bazı ilaçların da ışık hızıyla eczanelere dağıtıldığını belirten Saydan, “İlaçlara baktığımız zaman imal tarihlerinin 2017-2018 olduğunu tespit ettik” dedi. “Bu ilaçlar ‘tedarik sorunu’ yaşanırken neredeydi?” diye soran Saydan, yetkililerin bu sorulara cevap bulmasını istedi.

3 KUTU İLAÇTA 60 LİRA FARK ÜCRETİ

İlaca ilişkin bir başka önemli problemin de astım ve KOAH hastalarının ödediği fark ücreti olduğuna dikkati çeken Saydan, “15 Eylül 2018 tarihinden itibaren SGK tarafından yapılan düzenlemeye göre astım ve KOAH hastalarının raporlu ilaçlarında kutu başına 12-20 lira arasında fiyat farkı ödemesi çıkıyor” diye konuştu.

SGK tarafından hayata geçirilen fiyat baz alınarak yapılan eşdeğer uygulamasının fark ücreti olarak yansıdığını söyleyen Saydan, “Üç kutu astım ilacı alan hastalar 60 TL’ye varan büyük farklar ödüyor. Üstelik bu ilaçların fark ödemeden alacakları bire bir eşdeğeri de bulunmuyor. Hastalar, fiyat farkı olmayan eşdeğer ilaç istediğinde daha yüksek doz içeren, farklı cihazlardaki ilaçları kullanmak zorunda kalıyor. Bu uygulama hastada olası yan etki ve farklı cihaz kullanımına bağlı uyum zorlukları oluşturarak tedavinin aksamasına sebep olabiliyor. Bu uygulamadan bir an evvel vazgeçilmelidir” ifadelerini kaydetti.

Bu haber en son değiştirildi 1 Mart 2019 11:37 11:37

Reklam

Önceki Haberler

CHP’den Şişli’ye miting çağrısı

CHP, her çarşamba İstanbul'un bir ilçesinde düzenleyeceği mitinglerin ilkini 9 Nisan'da Şişli'de yapacağını açıkladı.

8 Nisan 2025 12:56

Murat Çalık’ın tutukluluğuna itiraz edildi

Avukatları, 19 Mart'ta gözaltına alınan ve 23 Mart'ta tutuklanan Beylikdüzü Belediye Başkanı Murat Çalık'ın tutukluluğuna…

8 Nisan 2025 12:51

139 tutuklu öğrenci için siyasi yasak istendi

İSİG Meclisi Mart ayı raporunu yayınladı. Rapora gore Mart ayı içerisinde en az 145 işçinin…

8 Nisan 2025 12:33

Can Atalay, cezaevinde tutulan gençler için mesaj yolladı: Acilen tahliye edilmeliler

3 yıldır cezaevinde tutulan TİP Milletvekili Can Atalay, İBB'ye yapılan operasyonun ardından başlayan protestolarda tutuklanan…

8 Nisan 2025 11:45

AKP milletvekili İstanbul’da her biri 80 milyon liradan 12 daire satın almış iddiası

CHP'li Cemal Enginyurt, AKP'li bir milletvekilinin İstanbul’da her biri 80 milyon TL'den 12 daire satın…

8 Nisan 2025 11:28

ABD’de gözaltına alınan Rümeysa Öztürk’ün davası sürüyor: Federal yargıç ek delil istedi

ABD'de Filistin'e destek verdiği gerekçesiyle gözaltına alınan Tufts Üniversitesi doktora öğrencisi Rümeysa Öztürk ile ilgili…

8 Nisan 2025 11:24
Reklam