1 Mayıs 1988: Altan Erbulak hayatını kaybetti
Gırgır, Asır, Tef ve Markopaşa dergisinde karikatürlerini yayınlayan Erbulak, ayrıca Aziz Nesin’in eserlerinde yer alan çizimleri hazırlayan kişidir.
Tiyatro oyuncusu, karikatürist ve köşe yazarı Altan Erbulak, 11 Kasım 1929’da Erzurum’da dünyaya geldi. Küçük yaşlarından itibaren çizime ilgi duyan Erbulak, henüz 16 yaşındayken birçok dergi ve gazetede karikatürist olarak çalışmaya başladı. Yarattığı “Kibar Hırsız, Hürmüz’le Cafer” gibi karakterler ile karikatür alanında ismini duyurdu. Gırgır, Asır, Tef ve Markopaşa dergisinde karikatürlerini yayınlayan Erbulak, ayrıca Aziz Nesin’in eserlerinde yer alan çizimleri hazırlayan kişidir.
Güzel Sanatlar Akademisi’nde Resim Bölümü’nü bitiren Erbulak, karikatür çalışmaları yanı sıra oyunculuk alanında da başarısından söz ettirmiş, tiyatro oyunculuğuna amatör olarak Bakırköy Halkevi ve Cep Tiyatrosu’nda başlamıştır. 26 yaşında ise “Bir Evlenme” isimli tiyatro oyunu ile ilk kez sahneye çıkmıştır. 28 yaşına geldiğinde Haldun Dormen ile tanışan sanatçı tiyatroya daha fazla ilgi duyarak birçok oyunda sahne almaya başlamıştır. Bozuk Düzen, Çitlembik, Yumurcak, Son Baskın filmleri ise onun sinema geçmişini oluşturmaktadır.
Fatih ilçesinin Kocamustafapaşa semtinde bulunan Çevre Tiyatrosu’nu Metin Serezli ile beraber 1971 yılında kurmuş, onun oyunculuk alanındaki başarısı 1961’de İlhan İskender, 1982’de İsmail Dümbüllü ödüllerini kazanmasını sağlamıştır.
80’li yılların sonlarına doğru ise televizyon programlarında çalışmaya başlayan Erbulak, toplumun yeni yeni tanıştığı bir araç olan bilgisayarların kullanımına dönük bilgilendirici ve eğitici yayınlar yaparak Türk televizyon tarihinin ilk bilgisayar programı olan “Bilgisayar Dünyası” isimli programı 26 hafta süreyle halka sunmuştur.
Hem karikatür hem de oyunculuk alanında geride bıraktığı üretimler ile sanat tarihinde önemli çalışmalara imza atan sanatçı Altan Erbulak, 58 yaşında çalışma esnasında geçirdiği kalp krizi nedeniyle 1 Mayıs 1988’de hayata erken veda etmiştir.
Usta sanatçının yarım kalan çalışmalarını kendisi gibi oyuncu olan Füsun Erbulak 1989 yılında “Delikır ile Kırmızı Başlıklı Seyirci” adıyla yayınlamıştır.
Füsun Erbulak, ölümünden sonra eşi Altan Erbulak’ın anısına yılın başarılı oyuncusuna verilmek üzere “Altan Erbulak Ödülü”nü başlatmıştır.