20 Haziran 1933: Clara Zetkin hayata gözlerini yumdu
Clara Zetkin, bugünün sosyalist ve emekçi kadın hareketine çok büyük bir miras bırakmıştır.
Clara Zetkin, 1857 yılında Almanya’da doğdu.
Almanya’da yükselen işçi eylemleri ile beraber dünyadaki çok önemli sınıf hareketlerinden etkilenerek genç yaşında sosyalizmle tanıştı. 1878 yılında sosyalistlerin faaliyetlerini yasaklayan uygulamalar nedeniyle Rus göçmeni Ossip Zetkin olmak üzere pek çok yoldaşı ile birlikte ülkeyi terk etmek zorunda kaldı.
12 yıl boyunca Zürih ve Paris’te göçmen olarak yaşadı. Bu dönemde Ossip Zetkin ile evlendi ve iki çocuk dünyaya getirdi. Çoğu zaman yoklukla geçen hayatı, eşini kaybetmesiyle daha zorlaştı. Clara Zetkin göçmen olarak iki çocuğuyla yaşadığı zorlukların etkisiyle genç yaşında etkilendiği sosyalizm fikrini derinleştirdi. Paris’te göçmen olarak kaldığı dönemde Marks’ın kızı Laura ve onun eşi Paul Lafarque ile tanıştı ve dostluk kurdu.
1889 yılında Paris’te 2. Enternasyonal’in kuruluş sürecinde yer aldı ve örgütlenmesine katkıda bulundu. Frederich Engels ile bu dönemde tanıştı.
1890 yılında ”Sosyalistler Yasası” kaldırılınca Clara Zetkin iki çocuğu ile birlikte yeniden Almanya’ya döndü ve Stuttgard’a yerleşti. 1903 yılında ikinci evliliğini ressam Friedrich Zundel ile yaptı.
Tirajı yüz binlere ulaşacak kadın yayın organı Die Gleichheit (Eşitlik) dergisini 25 yıl boyunca yönetti. Dergi, emekçi kadın hareketinin örgütlenmesinde çok önemli bir rol oynarken, Clara Zetkin’i de uluslararası sosyalist kadın hareketinin önderi haline getirdi.
1907 yılında I. Uluslararası Sosyalist Kadınlar Konferansı’nda uluslararası kadın sekreteryasında yönetime seçildi.
İkinci Enternasyonal’de kadınların seçim hakkı mücadelesinin en önemli savunucularından oldu. 1910 yılında yapılan II. Uluslararası Sosyalist Kadınlar Konferansı’nda Zetkin’in önerisiyle eşitlik, barış ve sosyalizm için her yıl uluslararası kadınlar günü kutlanması karar altına alındı. 1911 yılında ilk 8 Mart, kadınların oy hakkı talebi ile kutlandı.
Lenin ile Ekim Devrimi’nden önce başlayan tanışıklığı sıkı bir dostluğa dönüştü, Zetkin Sovyetler Birliği’ne sık sık ziyaretlerde bulundu. “Lenin’in Kadınlara Vasiyeti” adlı yazısı onun son eseri oldu.
Clara Zetkin, 1921 yılından itibaren Komünist Enternasyonal yürütme komitesinde görev aldı ve Almanya’da Nazi ve İtalya’da Mussolini faşizmine karşı mücadelenin öncülerinden oldu.
Clara Zetkin 20 Haziran 1933 yılında hayata gözlerini yumdu.
Clara Zetkin, bugünün sosyalist ve emekçi kadın hareketine çok büyük bir miras bırakmıştır.