ABD'den Erdoğan'a: Bizi anladığından eminiz

ABD Dışişleri Sözcüsü Ortagus, Türkiye’nin S-400 konusunda geri atmamasına yönelik haberlerden derin kaygı duyduğunu belirtti

ABD'den Erdoğan'a: Bizi anladığından eminiz

Reuters kaynaklı olarak dün yayınlanan bir haberde, Türkiye’nin Rusya’dan aldığı S-400 hava savunma sisteminin faaliyete geçirilişinin koronavirüs salgını nedeniyle ertelendiği belirtilmişti. Ajansa konuşan üst düzey Türk yetkilinin yaşanan ertelemenin, Türkiye’nin S-400 kararından geri adım attığı anlamına ise gelmediğini söylediği aktarılmıştı.

Bu açıklamanın ardından ABD’nin tepkisi gecikmedi. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Morgan Ortagus, Türkiye’nin Rusya’dan S-400 hava savunma sistemleri satın almasına ‘’şiddetle’’ karşı çıkmayı sürdürdüğünü belirtti. Ortagus, Ankara’nın Rus sistemini aktive etme kararından geri adım atmadığı yönündeki haberlerden ‘’derin kaygı’’ duyduklarını kaydetti.

VOA Türkçe‘nin haberine göre, ABD Dışişleri Ortagus, Reuters’a e-posta yoluyla gönderdiği açıklamada, ‘’S-400 satışının CAATSA (ABD’nin Hasımlarına Yaptırımlar Yoluyla Karşı Koyma Yasası) konusunda süren değerlendirmelere tabi olduğunu, bu işlemin ikili ilişkilerde ve NATO’da önemli bir engel oluşturduğunu en üst seviyelerde vurgulamaya devam ediyoruz. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve üst düzey yetkililerinin, bu konudaki tutumumuzu anladığından eminiz’’ ifadesini kullandı.