ABD’den Suriye Merkez Bankası’na yaptırım
ABD Hazine Bakanlığından yapılan açıklamada, yeni yaptırım kararının yönetim yetkilileri ile Suriye Merkez Bankasını hedef aldığı belirtildi.
ABD Maliye Bakanlığı, Suriye Merkez Bankası’na da yaptırım kararı aldığını duyurdu. Bakanlık bugün yazılı olarak açıkladığı yaptırım kararının “Suriye meselesinde siyasi çözüm üretilmesi ve hesap sorulmasını teşvik etme çabasıyla” alındığını belirtti.
Açıklamada, Yabancı Varlıkları Koruma Ofisince (OFAC) 2 yetkili, 9 şirket ve Suriye Merkez Bankasının yaptırım listesine eklendiği kaydedildi. Karara göre, Suriye Merkez Bankası bakanlığın “özel olarak belirlenmiş yabancı uyruklular ve engellenmiş kişiler” listesine alındı.
Açıklamada, bakanlığın bu yaptırımları, Suriye hükümetinin kontrolündeki bölgelerde yatırım yapılmasının önüne geçerek, yetkilileri “Suriye halkına yönelik baskılarını sonlandırmaya zorlamak” amacıyla yürürlüğe koyduğu belirtildi.
Maliye Bakanı Steven Munchin konuyla ilgili olarak, “Geçen yıl bu hafta, Başkan Trump ‘2019 Sezar Yasası’nı imzalayarak, Esad rejiminin kendi halkına uyguladığı zulüm nedeniyle sorumlu tutulmasını sağlamak amacıyla önemli bir adım attı. Maliye Bakanlığı, Esad rejiminin yanında duran ve bu suçların devamını sağlayanları ortaya çıkarmak için elindeki tüm araçları kullanmaya devam edecek” dedi.
ESMA ESAD VE BAZI AİLE ÜYELERİNE DE YAPTIRIM
Maliye Bakanlığı’nın kararına paralel olarak, ABD Dışişleri Bakanlığı da Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın eşi Esma Esad ile bazı aile üyelerinin aralarında bulunduğu 6 kişiye yaptırım uygulayacağını açıkladı. Yaptırımlar mal varlıklarının dondurulması ve Suriye’deki durumda rolü olanların Amerika’ya girişinin yasaklanmasını içeriyor.
Maliye Bakanlığı bünyesindeki OFAC’ın yaptırım listesine aldığı isimler arasında 10 yıldan fazla bir süredir Esad’a bağlı birimlerden birinin direktörü olarak görev yapan Lina Muhammed Nazır El-Kinaye ile 2016 yılından bu yana Suriye parlamentosunda Şam milletvekilliğini yürüten Muhammed Hammam Adnan Masudi bulunuyor.