Reklam
Kategoriler: Dış Açı

ABD’nin hedefinde DSÖ var: Pompeo da topa girdi

Reklam

ABD’nin, koronavirüs salgınını bahane ederek başlattığı Çin aleyhtarı kampanyadan Dünya Sağlık Örgütü de payını alırken, ABD’nin bir süredir hedefinde olan Dünya Sağlık Örgütü’ne ilişkin bir açıklama da ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’dan geldi.

Pompeo, ülkesinin bir daha asla Dünya Sağlık Örgütü’ne (DSÖ) yardım yapmayabileceğini, söz konusu kurumun koronavirüsle mücadele edebilmesi için temel reformlara ihtiyacı olduğunu söyledi.

ABD Başkanı Donald Trump, Covid-19 ile ilgili tehlikeyi geç bildirdiği gerekçesiyle Birleşmiş Milletler çatısı altındaki DSÖ’ye yıllık 400 milyon dolarlık yardımı geçtiğimiz günlerde kestiğini açıklamıştı.

Pompeo, DSÖ’nün 2007’de yürürlüğe giren kurallarına atıfta bulunarak, “Sanırım DSÖ’nün şimdi ne yapacağına bakmalı ve ona göre hareket etmeliyiz. Biz bunu daha önce 2007 yılında da dile getirmiştik. DSÖ, görevini yapmakta ilk kez yetersiz kalmıyor. Bir şeyler değişmeli. DSÖ’de temel, köklü reformlar yapılma zamanı gelmiştir.” diye konuştu.

Pompeo, DSÖ Başkanı General Tedros Adhanom’un görevini yapmadığını dile getirerek “Kendisi üye devletlerden birinin (Çin) kuralları çiğnemesine rağmen bu durumu zamanında kamuya bildirmedi” dedi.

Bu gelişmeler sonrası “DSÖ’nün yönetiminde herhangi bir değişme olmazsa Beyaz Saray’ın tutumu ne olur” sorusuna cevap veren Pompeo, “Eğer böyle bir şey olursa ABD bir daha asla eski taahhütlerini yerine getirmeyebilir. ABD’de vergi ödeyenlerin paraları DSÖ’ye gitmeyebilir.” diye de sözlerine ekledi.

Reklam

Önceki Haberler

AKP’li Şahin aylardır engelli sporcuların ödülünü vermiyor

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı AKP’li Fatma Şahin, 7 ay önce söz vermesine rağmen Ampute Futbol…

14 Mayıs 2024 17:41

TCMB Başkanı Karahan: Manşet enflasyonda belirgin bir düşüşün eşiğindeyiz

Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan enflasyonla mücadele için yürüttükleri çalışmalara değindi, manşet enflasyonda belirgin bir…

14 Mayıs 2024 16:32

Gezi davasında kritik gelişme

Osman Kavala'nın da sanıkları arasında olduğu Gezi Parkı Davası'nda mahkeme heyeti değiştirildi.

14 Mayıs 2024 16:25

IMF Başkanı Türkiye’yi unuttu: Enflasyon her yerde düşüş eğiliminde

MF Başkanı Georgieva, dünya ekonomisinin son derece dirençli olduğunu, enflasyonun ise hemen hemen her yerde…

14 Mayıs 2024 16:18

AKP’li Kurtulmuş’un ‘yeni anayasa’ turu devam ediyor: Bahçeli ile görüştü

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, yeni anayasa çalışmaları kapsamında MHP lideri Devlet Bahçeli'yi ziyaret etti. Kurtulmuş,…

14 Mayıs 2024 16:13

Giresun Valiliği’nden gericileri sevindirecek karar

Giresun Valiliği, kent genelinde açık alanda içki içilmesinin yasaklandığı belirtildi. "Kamu güvenliği", "Düzeninin sağlanması", "Genel…

14 Mayıs 2024 15:00
Reklam