Açlık sınırı, asgari ücreti geçti
Açlık sınırı Nisan ayında 2 bin 374 lira, yoksulluk sınırı ise 7 bin 333 liraya yükseldi.
Türk-İş’in yaptığı açıklamaya göre 4 kişilik bir ailenin açlık sınırı asgari ücretin üzerine çıktı. Yapılan açıklamaya göre açlık sınırı Nisan ayında 2 bin 374 lira, yoksulluk sınırı ise 7 bin 333 lira oldu. Asgari ücret ise 2020 yılı için 2 bin 324 lira 70 kuruş olarak belirlenmişti.
Türk-İş Araştırmasının 2020 Nisan ayı sonucuna göre; dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 2 bin 374 TL oldu. Gıda harcaması ile birlikte giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı ise (yoksulluk sınırı) 7 bin 733 TL’ye yükseldi.Bekar bir çalışanın‘yaşama maliyeti’ise aylık 2 bin 883,88TL olarak hesaplandı.
Türk-İş’ten yapılan açıklamada şu tespitlere yer verildi:”Küresel salgın Korona virüs ülkemizde de olumsuz etkisini göstermektedir. Ancak yaygınlaşan işsizlik ve yetersiz gelir yoksul kesimlerin geçim koşullarını daha fazla kötüleştirmektedir.Korona virüs salgını görülmeye başladığından itibaren dünyanın her yerinde ve ülkemizde de bazı önlemler alınmıştır. Alınan önlemlerin pek çok ekonomik faaliyeti durdurması, işten çıkarmaların artması, ücretsiz izine çıkarılan işçilere verilen ücret desteğinin asgari ücretin yarısı tutarında kalması, kayıtdışı istihdamın da yaygınlığıyla birlikte korona virüsün ekonomiye etkisi, vereceği zararın özellikle düşük ücretli ve yoksul kesimlerde giderek artacağını ortaya koymaktadır.
“GELİRLER YETERSİZ KALDI”
Bu salgın döneminde ücretlerin korunması ve ihtiyacı olanlara gelir destekleri sağlanması giderek önem kazanmaktadır. Özellikle son dönemde giderek artış gösteren gıda fiyatları ve diğer temel ihtiyaçlar için yapılması gereken harcamalar elde edilen ücret gelirleriyle karşılanamamaktadır. İşçi kesimi, 2020 yılında geçerli olacak asgari ücretin insana yakışır bir düzeyde olmadığını daha yürürlüğe girmeden dile getirmiş, ancak işveren-hükümet kesiminin kararı geçerli olmuştu. Gelinen aşamada asgari ücretin ve genel olarak ücret gelirlerinin yetersizliği görünür olmuştur. “