Adalet Bakanı Gül: Cezaevlerinde rastlanan pozitif vaka yok
Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, infaz düzenlemesine ilişkin tüm tarafların dinlenerek teknik çalışma yapıldığını, konunun Meclisin takdirinde olduğunu bildirdi.
Gül, Adalet Bakanlığı’na girişinde gazetecilere açıklamalarda bulundu, soruları yanıtladı.
Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirlerine ve sosyal medyada “cezaevlerinde yeterli önlem alınmadığı”na yönelik iddialara ilişkin soru üzerine Gül, cezaevlerinde gerekli önlemlerin alındığını belirtti. “Aileler de müsterih olsunlar” diyen Gül, dezenfekte ürünlerinin de ücretsiz verildiğini bildirdi.
Bilim Kurulunun ve Sağlık Bakanlığının tavsiyesi üzerine görüşlerin ertelendiğini hatırlatan Gül, cezaevindeki personele, hükümlü ve tutuklulara dışarıdan riskin oluşmaması için tedbirlerin alındığını vurguladı.
İnfaz düzenlemesine yönelik soru üzerine Gül, bu konuda AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatları doğrultusunda bir süredir çalışmalar yapıldığını aktardı. Gül, “Tüm tarafları, yargı mensuplarını, ceza hukukçularını dinleyerek, teknik çalışmalar yapıldı. Konu, Meclisin takdirinde olan bir konudur. TBMM’nin, milletvekillerinin takdiriyle şekillenecektir. Bu konuda da AK Parti grubu son halini verdikten sonra bir konsensüsle siyasetin bu anlamda müzakeresiyle oluşacaktır. Bu konunun da kanunlaşmasını öngörüyoruz. Temelde daha insani yaklaşan bu düzenlemeler de elbette Meclisin takdiriyle yürürlüğe girecektir.” diye konuştu.
Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nda çeşitli değişikliler öngören ikinci yargı paketiyle ilgili de Bakan Gül, teklifin TBMM’ye sunulduğunu anımsatan Gül, şunları kaydetti:
“Birinci yargı paketinde ceza usulüne ilişkin düzenlemeler söz konusuydu. Bu pakette hukuk muhakemesiyle ilgili düzenlemeler söz konusu. Yılda yaklaşık 4 milyonun üzerinde açılan davaları doğrudan ilgilendiren bir düzenleme söz konusu. Yargının daha hızlı, adil şekilde karar vermesine imkan tanıyacak düzenlemeleri görüyoruz. Ticari davalar gibi fikri ve sınai haklara ilişkin davalar gibi il merkezlerinde ihtisas mahkemeleriyle bu ihtilafların çözülmesi hukuka güveni artıracaktır. ‘Elektronik duruşma’ diyebileceğimiz önemli bir düzenleme de söz konusu. Avukatlar, taraflar bürosunda duruşmaya katılabilecek bir düzenleme. Tüketici uyuşmazlıklarında ara buluculuk öngörülüyor. Önemli bir katkı sağlayacaktır. Bu da tüm tüketicilerimizin işini kolaylaştıran, uzlaştırmayı sağlayacak reformdur.”
Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, daha sonra baroların talep ettiği korona tatili önerisine ilişkin olarak sosyal medyadan açıklama yaptı. Gül, sosyal paylaşım sitesi Twitter’dan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri nedeniyle yargısal süreçlerde hak kaybı yaşanmaması için çalışma yapıldığını açıkladı.
Bakan Gül, paylaşımında, “Çok zaruri olmadıkça adliyeye gitmenize gerek yok, yargısal süreçlerle ilgili herhangi bir hak kaybı yaşanmayacak. Duruşmaları erteleyecek ve süreleri geriye dönük olarak durduracak genel bir düzenleme için çalışıyoruz. Avukat meslektaşlarımız ve vatandaşlarımız müsterih olsun” ifadesine yer verdi.
İstanbul 6. Asliye Ceza Mahkemesi, Saraçhane’de gözaltına alınan ve bir kısmı cezaevinde tutuklu, bir kısmı…
Boykot çağırısı nedeniyle tazminatsız şekilde işten atılan Eruslu işçisi Cüneyt Tişkaya, fabrika yönetimiyle yaptığı görüşme…
Laiklik Meclisi tarafından hazırlanan Laiklik İhlalleri Mart 2025 raporu, 168 kapsamlı başlıkta karşı devrim sürecinin…
Cezaevinde tutuklu bulunan ve ciddi sağlık sorunları yaşayan İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat hakkında…
Ekrem İmamoğlu'nun tutuklanmasını protesto eden öğrencilerin aileleri polis veya KYK yetkililerince aranıyor. Aileler, çocuklarının 'yurttan…
Önceki Kızılay Başkanı Kerem Kınık’ın kızı Fatma Zehra Kınık Demir'in kullandığı ve 17 yaşındaki Batın…