Ankara Tabip Odası (ATO) Yönetim Kurulu, Kovid-19 pandemisinin dünyada ve Türkiye’deki seyrine ilişkin basın açıklaması yayımladı.
Sağlık çalışanları arasındaki yüksek ölüm oranlarına da dikkat çeken ATO açıklamasında “130’dan fazla ülkede meslek hastalığı olarak kabul edilen Kovid-19 Türk Tabipleri Birliği ve tabip odalarının bütün ısrarına, muhalefet partilerinin desteğine, meslek hastalığının bütün kriterlerini taşımasına rağmen, iktidarın direnciyle karşılaşmış ve henüz meslek hastalığı olarak kabul edilmemiştir” ifadelerine yer verildi.
Koronavirüs salgınında Türkiye’de resmi rakamlara göre iki milyon yüz elli bine yakın yurttaşın enfekte olduğuna ve yaklaşık yirmi bin yurttaşın da hayatını kaybettiğine dikkat çekilen açıklama şu ifadelerle sürdürüldü:
”Gerçek rakamlar ise tespit edilen ya da açıklananın çok üstündedir. Uzun süre sadece hastanede yatan vakalar günlük hasta sayısı olarak verilmiş, sonrasında ise daha doğru olan bir şekilde hasta/vaka ayrımı yapılmadan, tam olarak gerçeği yansıtmasa da sayılar güncellenmiştir. Bulguları ve tedavi yaklaşımıyla Kovid-19 olan ancak testi pozitif çıkmayan vakalar Kovid-19 ölüm kayıtlarına yansıtılmamış, bizimle aynı düzeyde vaka bildiren ülkelere göre ölüm sayılarımız üçte bir, dörtte bir oranında kalmıştır. Bize yakın vaka sayıları olan ülkelerin ve bizim vaka/ölüm sayıları ile oranlarına baktığımızda vaka sayıları açısından Türkiye’ye yakın ülkelere baktığımızda, bize oranla 2-4 kat ölüm sayısı olduğunu görüyoruz.
Keza nüfusun yüzde 58’inin oluşturan 16 büyükşehir, 8 il merkezi ve 3 ilçede önceki yıllar ile kıyaslandığında 11 Mart-22 Aralık arasında fazladan 53 bin 933 yurttaşımızın öldüğü, bu yerlerde mezarlık kayıtları itibariyle 16-22 Aralık tarihlerinde ortalama günlük fazla ölüm sayısının 419 olduğu tespit edilmiştir. Türkiye geneline uyarladığımızda bu sayı yaklaşık 722 olmaktadır” denilen açıklamada “Ancak turkuaz tabloda açıklanan ölüm sayıları 220-250 arasındadır. Bu da gösteriyor ki Kovid-19 sonucu olan ölümler iyimser bir yaklaşımla açıklananın üç katından fazladır.
Koronavirüs salgının başından itibaren resmi rakamlara göre 150 binin üstünde sağlık çalışanı enfekte oldu. Sağlık çalışanları toplumun tümüne kıyasla yaklaşık 6 kat fazla enfekte olmakta. Aktif olarak görevin yaparken 107’si hekim olmak üzere 293 sağlık çalışanı yaşamını yitirdi. Ölen hekimlerimizin çalıştığı birimlere baktığımızda; 14 meslektaşımız aile sağlığı merkezlerinde, iki hekimimiz acil serviste çalışırken, yedi hekimimiz işyeri hekimliği yaparken, bir hekimimiz diyaliz hekimi olarak çalışırken vefat etmiştir. 83 meslektaşımız ise hastane (kamu/özel) ve muayenehanede çalışırken yaşamlarını yitirmişlerdir.
Ankara’da altısı hekim, üçü diş hekimi, biri eczacı olmak üzere 18 sağlık çalışanı vefat etmiştir.Bilkent Şehir Hastanesi’nin açılmasıyla kapanan hastanelerimizden Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin bir bloğu yoğun bakım hizmeti verecek şekilde açılmış, Yüksek İhtisas Hastanesi ile Dışkapı Çocuk Hastanesi de hazırlanmıştır. Pandemi dönemi, kapanan hastanelere ne kadar ihtiyaç duyduğumuzu bir kez daha göstermiştir. Kapanan hastaneler tam kapasiteyle ve bazıları pandemi dışı hastalıklara yönelik hizmet vermek üzere biran önce açılmalıdır.”
ABD'de Biden'ın Ukrayna'ya uzun menzilli ATACMS füzelerini kullanma iznini vermesi sonrasında Cumhuriyetçilerden sert tepki geldi.…
15 Temmuz Darbe Girişimi’nin ardından Kızılay’a satışı gerçekleştirilen ve değeri yaklaşık 100 Milyon TL olan…
Eski Almanya Başbakanı Angela Merkel, yeni kitabında Donald Trump’ın baş başa görüşmede Trump’ın kendisine Doğu…
İstifa çağrılarına yanıt veren Sağlık Bakanı Memişoğlu, "Bebeklerimizin ölümüne engel olan bir kişiye niye istifa…
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, yasadışı bahis suçlamasıyla tutuklu olan 5 sosyal medya fenomeni hakkında 1 yıldan…
Sinan Ateş Davası’nda abla Selma Ateş'e yönelik saldırıyı azmettiren Servet Bozkurt'un, Ankara’da iki cinayet işlediği…