Bakan Turhan: Evet, yaptığımız bütün yatırımlar rant projesidir

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan, 'Kanal İstanbul' projesi tartışmalarına ilişkin ''İstanbul’daki bir belediye başkanının bir devlet projesini durdurmak gibi bir hakkı, yetkisi yoktur. Buna devletin, hükümetin yetkili organları karar verir. Faturasını da belediyeye göndeririz.'' ifadelerinde bulundu.

Bakan Turhan: Evet, yaptığımız bütün yatırımlar rant projesidir

AKP, İstanbul’a yönelik yeni yağma ve yıkım projesi Kanal İstanbul’a karşı hiçbir engel tanımayacağına ilişkin çıkışları devam ediyor.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan, projenin İBB Başkanı değil İBB Meclisi tarafından da reddedilse kendilerini bağlamayacağını söyleyip “Buna devletin yetkili kişileri karar verir.” dedi.

Partisine yakın 24 TV‘de soruları yanıtlayan Bakan Turhan, projenin inşaatına başlamak için bu yıl ihaleleri yapıp ilk kazmayı vuracaklarını söylerken “Projenin bir rant projesi olduğunu iddia edenler, bunun rantından kendileri faydalanacak. Evet yaptığımız bütün yatırımlar rant projesidir. Rant ne demektir kar demektir. Karı olmayan projeyi niye yapalım? Biz projelerimizin fizibilitesinde rantabilitesine bakıyoruz.” diye konuştu.

Turhan, projeyle ilgilenen firmalar için ise “Çinliler ilgileniyor. Batı Avrupalı, özellikle Hollanda ve Belçikalı firmalar ilgileniyor. Menşei Ortadoğu kökenli olup Avrupa’da faaliyet gösteren firmalar da ilgileniyor” dedi.

“MECLİS DE REDDETSE…”

Turhan, İBB Başkanı İmamoğlu’nun projeye yönelik tepkileri için konuşurken de “Buna tek başına karar veremez ve yargıdan döndü. Senin bu protokolden geriye çekme yetkin yok. Belediye Meclisi kararı çıkarman lazım. Meclis derse ki ‘Tamam biz bunlardan vazgeçiyoruz. Bu da aslında bizi bağlamaz. Biz devletiz. İstanbul’daki bir belediye başkanı bir devlet projesini durdurmak gibi bir hakkı yetkisi yoktur. Buna devletin hükümetin yetkili organları karar verir. Faturasını da belediyeye göndeririz. Hukuk ölçüsü içerisinde öder ödemez ona da hukuk kararını verir. Hedefimiz 2026’da hayata geçirmek” ifadelerinde bulundu.