Bakanlık yüzbinlerce çocuk işçiye ulaşamadı!

TÜİK verilerine göre Türkiye'de en az 720 bin çocuk işçi bulunuyor. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ise "çocuk işçiliği ile mücadele" kapsamında bunlardan sadece yüzde 1.25'ine ulaşabilmiş durumda.

Bakanlık yüzbinlerce çocuk işçiye ulaşamadı!

CHP Ankara Milletvekili Gamze Taşcıer, TÜİK verilerine göre en az 720 bin çocuk işçi olduğunu ancak dün 2021 bütçesi görüşülen Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın çocuk işçiliği ile mücadele kapsamında yalnızca 9 bin çocuğa ulaşıldığına dikkat çekti.

Bu sayının 2021’de 27 bine, 2022’de 28 bine ve 2023’te de 29 bine ulaşmasının öngörülmesine ilişkin Taşcıer, “Şu anda ulaşılabilen çocuk işçi sayısı yalnızca yüzde 1,25’tir. Çocuk işçi sayısının sabit kalacağı düşünülse, 2023’te dahi en iyi tahmin bu oranın yüzde 4’e çıkarılması. Bu oranlar asla kabul edilebilir değil. Bu haliyle iktidarın çocuk işçiliğini engellemesi de mümkün değil” dedi.

KAYIP NESİL OLUŞUYOR

ANKA‘nın haberine göre, Uluslararası Çalışma Örgütü ve UNICEF açıklamalarına göre COVID-19 pandemisiyle çocuk işçiliği çok daha arttığını ve okulların uzun süre kapalı kalması ve aynı zamanda yoksulluğun da artması çocukların çalıştırılmasında etkili olduğunu belirten Taşcıer, “Çocuk İşçiliği ile Mücadele Ulusal Programı’nda, sokakta çalıştırılan, dilendirilen ve risk altındaki çocukların bakanlığın öncelikli çalışma alanını oluşturduğu, bu çocukların örgün veya mesleki eğitime yönlendirilmelerinin sağlandığı ifade ediliyor. TÜİK’e göre 250 bin çocuk işçi eğitime devam etmiyor. Bir kayıp nesil oluşuyor ve bu çocuklara yeterli düzeyde ulaşılamıyor” dedi.

BAKANLIĞA 40 DAKİKA MESAFEDE ÇADIRDA YAŞIYORLAR

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın çok daha fazla çocuğa ulaşarak çalıştırılmalarını engellemesi ve çocukları eğitime yönlendirmesi gerektiğini vurgulayan Taşcıer, özellikle mevsimlik tarım işçisi olarak çalıştırılan çocuklara ulaşmanın önemi üzerinde durdu. Taşcıer, “Çünkü gezici olarak yılın belirli dönemlerinde evlerini terk etmek durumunda kalan çocuklar tarlalarda çalıştırılıyor, eğitime devam ediyor görünseler bile okula süreklilik halinde gidemiyorlar. Bu nedenle de bir süre sonra eğitimden zaten kopuyorlar. Dolayısıyla bir yoksulluk döngüsü haline geliyor. Bu çocukları bulmak için Ankara’dan çok uzaklara gitmeye de gerek yok. Bakanlık binasından 40 dakikalık mesafede olan Polatlı’da çocuklar derme çatma çadırlarda yaşıyor ve çalışıyor. Bakanlık yüz binlerce çocuk işçiden sadece 9 binine ulaşabiliyorsa, ülkenin geleceği açısından oldukça karanlık bir tabloyla karşı karşıyayız demektir” dedi.