Reklam
Kategoriler: İç Açı

Bandrol ihalesi Albayrak’a soruldu

Reklam

CHP’li Hamzaçebi, tütün ve alkollü ürün bandrol ihalesini Berat Albayrak’a sordu.

CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Akif Hamzaçebi, tütün ve alkollü ürün bandrol ihalesi ile ilgili Albayrak’ın yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi verdi.

Hamzaçebi, Darphane’ye devredilen tütün ve alkollü içkiler bandrol işinin özel bir ihale ile mayıs ayında kurulan ve Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın arkadaşının şirketine verilmesini Meclis’e taşıdı.

Hamzaçebi, 16 soru yönelttiği önergesiyle ilgili sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Önce ihale yöntemini “pazarlık usulü” olarak değiştir, sonra 3,5 ay önce kurulmuş yandaş firmaya adrese teslim bandrol ihalesini ver, sonra bandrol fiyatlarına yüzde 100 ila yüzde 400 arasında zam yap. Darphane’nin adrese teslim bandrol ihalesinden 3,5 önce kurulan şirket faaliyet konuları arasına bandrol işini de alarak niyetini açıkça belli etmiş. Yağma ve çapulun son günlerinde tabakta kalan son kırıntıları da silip süpürüyorlar” ifadelerini kullandı.

Mehmet Akif Hamzaçebi’nin soru önergesi şöyle:

“Vergi Usul Kanununun (VUK) mükerrer 257. maddesinin (6) numaralı bendindeki yetkiye istinaden 17/03/2007 tarihinde Maliye Bakanlığınca vergi güvenliğinin sağlanması amacıyla tütün mamullerine ve alkollü içkilere bandrol yapıştırılması zorunluluğu getirilmiştir. VUK’un aynı hükmüne göre bandrol vb. özel etiket ve işaretlerin basımı, dağıtımı ile sistemin kurulması ve işletilmesi hizmetlerinin, süresi 5 yılı geçmemek üzere, 4734 sayılı Kamu ihale Kanunu hükümleri çerçevesinde yetkilendirilecek gerçek veya tüzel kişilerden alınabilmesine olanak sağlanmıştır. Anılan hüküm çerçevesinde, Gelir idaresi Başkanlığınca 2014-2019 Yılları Ürün izleme Sisteminin Kurulması İşi için 4734 sayılı Kanunun 19. maddesi kapsamında açık ihale usulüyle ihaleye çıkılmış, ihale 9 Eylül 2014 tarihinde yapılmış, 359.304.283 TL bedelle SICPA ASSAN Ürn. Güv. San. ve Tic.A.Ş., SICPA Securty Solutions SA Ortak Girişimi ile 9 Aralık 2014 tarihinde sözleşme imzalanmıştır. (Kaynak: EKAP ihale Kayıt No: 2014/81560) Aynı şekilde 2020-2025 Yılları Ürün izleme Sisteminin Kurulması işi için de Gelir idaresi Başkanlığınca (GİB) 4734 sayılı Kamu ihale Kanununun 19. maddesi kapsamında açık ihale usulüne göre ihaleye çıkılmış, 18 Ekim 2019 tarihli ilan ile ihalenin 19 Kasım 2019 tarihinde, saat 10.30’da yapılacağı duyurulmuş ancak söz konusu ihale idarece 6 Aralık 2019 tarihinde iptal edilmiştir. (Kaynak: EKAP ihale Kayıt No: 2019/510350)  idarenin iptal gerekçesinde;

Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğünden alınan 02/12/2019 tarihli ve 64405568-249-E.19842 sayılı yazıda ihale konusu iş ve işlemlerin Genel Müdürlüklerince yapılabileceğinin belirtildiği, ihaleye konu iş ve işlemlerin, Yeni Ekonomi Programı (2019-2021) doğrultusunda kamu kurum/kuruluşları vasıtasıyla gerçekleştirilmesinin yerinde olacağının değerlendirildiği ihalenin 4734 sayılı Kamu ihale Kanununun (“Ihale saatinden önce ihalenin iptal edilmesi” başlıklı) 16. maddesine istinaden iptal edildiği ifade edilmiştir.
22 Ocak 2020 tarihinde Darphane ile GİB arasında imzalanan protokol ile bandrol sistemine ilişkin iş ve işlemlerin yürütülmesi Darphane’ye devredilmiştir.

18 Nisan 2020 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 2419 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğünün, güvenlikle ilişkili olduğuna veya gizlilik içinde yürütülmesi gerektiğine Cumhurbaşkanı veya Bakan tarafından karar verilen işlerinin ilan yapılmaksızın pazarlık usulüyle ihale edilebilmesine ya da doğrudan temin edilebilmesine olanak sağlanmıştır.”

YÜZDE 400’E VARAN ZAMLAR!

“Diğer yandan Hazine ve Maliye Bakanlığınca 11 Eylül 2020 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan Ürün izleme Sistemi Uygulama Genel Tebliğiyle ürün izleme sisteminin kurulması ve işletilmesi ile bandrollerin basılması işlerinin Darphane tarafından yetki belgesi verilen firma tarafından yapılması öngörülmüştür.

29-30 Eylül 2020 tarihlerinde medyada yer alan haberlerde ise ihalesi iptal edilerek Darphane’ye devredilen tütün ve alkollü içkiler bandrol işinin özel bir ihale ile henüz Mayıs ayında kurulan DNS İnovasyon Sistemleri ve Teknoloji Anonim Şirketine verildiği, Şirketin, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde AKP’ye desteğini açıklayan “Her şey Türkiye Için Platformu” Genel Koordinatörü ve aynı zamanda Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın arkadaşı olduğu iddia edilen Halil İbrahim Danışmaz’a ait olduğu, DNS isimli şirketin ihaleyi almasının ardından bandrol fiyatlarına yüzde 100 ile 400 arasında zam yapıldığı bilgilerine yer verilmiştir. DNS lnovasyon Sistemleri ve Teknoloji AŞ’nin kuruluşu, 29 Mayıs 2020 tarihli Türkiye Ticaret Sicil Gazetesinde ilan edilmiştir. Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğünün internet sitesinde yer alan bilgilere göre de 15 Eylül 2020 tarihinden geçerli olmak üzere bandrol ücretleri yüzde 100 ila yüzde 400 oranında artırılmıştır.

ARKADAŞLIK İDDİASI

Bu bağlamda sorularım şunlardır:

1- 2020 yılında yapılan ürün izleme ihalesine ilişkin bilgiler ile sözleşme bilgileri kamuoyuna açıklandı mı? Açıklanmadıysa kamuoyundan gizlenmesinin sebebi nedir?

2- Söz konusu ihale kime, hangi usulle verildi? ihaleyi alan firmanın kuruluş tarihi nedir? Firmanın ortakları kimlerdir?

3- ihale ne zaman, hangi idare tarafından yapıldı? Muhammen bedel ve sözleşme tutarı nedir?

4- ihale 4734 sayılı Kanun kapsamında mı yapıldı? Bu kapsamda yapılmadıysa nedenleri nelerdir?

5- ihale, 2419 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı kapsamında Kamu ihale Kanunundan müstesna tutularak mi yapıldı?

6- ihalenin yüklenicisi olan firmanın ortakları arasında Halil İbrahim Danışmaz var mıdır? Şirketteki ortaklık payı ne kadardır?

7- Halil İbrahim Danışmaz’ın, arkadaşınız olduğu ve Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Ak Parti’ye destek veren “Her şey Türkiye İçin Platformu” Genel Koordinatörlüğünü yaptığı iddiaları doğru mudur?

8- Gelir idaresi Başkanlığınca 19 Kasım 2019 tarihinde yapılacağı açıklanan ürün izleme ihalesi ertelendi mi? Ertelendi ise hangi tarihe ertelendi?

9- Herhangi bir erteleme olmadıysa 19 Kasım 2019 tarihinde yapılması gereken ihale, bu tarihten sonra 6 Aralık 2019 tarihinde 4734 sayılı Kamu ihale Kanununun “ihale saatinden önce ihalenin iptal edilmesi” başlıklı 16. maddesine istinaden nasıl iptal edildi? Bu iptal işlemi Kanuna açıkça aykırı değil midir?

10- GİB tarafından 19 Kasım 2019 tarihinde yapılacağı duyurulan ihalenin, ihale günü geçtikten sonra 6 Aralık 2019 tarihinde iptal edilmesi, sonrasında ihale konusu işin yapılması için 22 Ocak 2020 tarihinde GİB ile Darphane arasında protokol imzalanması, protokolün imzasını takiben 18 Nisan 2020 tarihli Resmi Gazetede yayınlanan 2419 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile söz konusu bandrol işinin ilan yapılmaksızın pazarlık usulüyle ihale edilebilmesinin yolunun açılması, ihalenin verildiği şirket olan DNS İnovasyon Sistemleri ve Teknoloji AŞ’nin Cumhurbaşkanı Kararından sonra ve ihaleden 3,5 ay önce 29 Mayıs 2020 tarihli Türkiye Ticaret Sicili Gazetesinde ilan edilerek kuruluşunun tamamlanması, her yıl OFE/Yi-ÜFE oranında artan bandrol bedellerine ihale yapıldıktan sonra 15 Eylül 2020 tarihinden geçerli olmak üzere yüzde 100 ila yüzde 400 arasında artırılması dikkate alındığında bandrol işinin son Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde AK Parti’ye desteğini açıklayan “Her Şey Türkiye İçin Platformu” Genel Koordinatörü Halil İbrahim Danışmaz’ın ortağı olduğu şirkete verilmesi sadece bir tesadüf müdür?

11- Gelir idaresi Başkanlığınca açılan ihalenin, işlerin 2019-2021 yıllarına ilişkin Yeni Ekonomi Programındaki politikalar kapsamında bir kamu kuruluşu olan Darphane tarafından yapılmasının uygun olacağı gerekçesiyle ihale tarihinden sonra, geriye yönelik olarak iptal edilmesinden sonra, ayni işlerin Darphane tarafından yine özel bir firmaya ihale edildiği bilgisi doğru mudur? Kendi içinde tutarlı olmadığı açıkça görülen bu işlemler konusundaki açıklamaların ız nelerdir?

12- ihale konusu işler Darphane tarafından yine bir özel firmaya verildiğine göre Gelir idaresi Başkanlığınca açılan ihale niçin iptal edildi? Vergi güvenliği ile ilgili olduğu halde bu işlerin niçin Gelir idaresi Başkanlığınca değil de Darphane tarafından ve üçüncü kişilere ihale edilmek suretiyle yapılması yoluna gidildi?

13- GİB 2014-2019 yılları için bu işi özel bir şirkete ihale ettiği zaman vergi güvenliği ihmal mi edilmişti?

14- Bu durumda Gelir idaresi Başkanlığınca 2019 yılında açılan ihalenin iptal edilmesinin gerçek nedeni, iptal gerekçesinde yazıldığı gibi “işlerin bir kamu kuruluşuna yaptırılması” olmadığına göre işin DNS İnovasyon Sistemleri ve Teknoloji AŞ’ye verilmesinin planlanmış olması mıdır?

15- Bandrol bedelleri, ilgili mevzuat uyarınca 2008 yılından buyana, bir önceki yıl için belirlenen yıllık OFE/Yİ-UFE oranında artırılarak güncellendiği halde bandrol bedellerine Bakanlığınızca niçin yüzde 100 ile yüzde 400 arasında zam yapılmıştır? ilgili Genel Tebliğe göre Darphane tarafından maliyet unsurları dikkate alınarak belirlenen bandrol bedellerine yapılan zam dolayısıyla Hazine’nin kazancı ne olmuştur?

16- Bandrol işi nedeniyle DNS İnnovasyon Sistemleri ve Teknoloji A.Ş’ye bugüne kadar yapılan ödemelerin tutarı nedir?”

Reklam

Önceki Haberler

Joe Biden’dan UCM’nin Netanyahu hakkındaki tutuklama emri hakkında ‘rezalet’ ifadelerini kullandı

ABD Başkanı Joe Biden, Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin İsrail Başbakanı Netanyahu hakkındaki tutuklama emrinin "rezalet" olduğunu…

22 Kasım 2024 09:52

Selma Ateş saldırısının azmettiricisiydi: 2 kişiyi öldüren Servet Bozkurt yakalandı!

Eski Ülkü Ocakları Başkanı Sinan Ateş cinayetinin davasında abla Selma Ateş’e saldırıyı azmettiren Servet Bozkurt,…

22 Kasım 2024 08:31

Ali Yerlikaya katledilen kadınları suçladı

Ali Yerlikaya bakanlığının bütçe görüşmelerinde milletvekillerinin sorularını yanıtladı. Muhalefet milletvekilleri kadın cinayetleri ve KADES uygulamasına…

22 Kasım 2024 08:25

AKP’li belediye bir ayda 33 konsere milyonlar harcadı

AKP’li İzmir Menemen Belediyesi’nin 2023’te bir ay içinde 40’a yakın konser ve etkinlik yaptığı ortaya…

22 Kasım 2024 08:09

Cumhuriyetçilerden Biden’a Ukrayna tepkisi: Üçüncü Dünya Savaşı için zemin hazırlanıyor

ABD'de Biden'ın Ukrayna'ya uzun menzilli ATACMS füzelerini kullanma iznini vermesi sonrasında Cumhuriyetçilerden sert tepki geldi.…

21 Kasım 2024 18:14

Kızılay, 100 Milyon TL değerindeki arsayı yarı fiyatına peşkeş çekiyor iddiası

15 Temmuz Darbe Girişimi’nin ardından Kızılay’a satışı gerçekleştirilen ve değeri yaklaşık 100 Milyon TL olan…

21 Kasım 2024 16:45
Reklam