Barolara ilişkin tasarı Komisyon'da: 'Derin devlet iktidarının hükümetisiniz'
AKP ve MHP milletvekillerince hazırlanan 'Avukatlık Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin ilk 9 maddesi Adalet Komisyonu'nda kabul edildi.
TBMM Adalet Komisyonu’nda, AKP ve MHP milletvekillerince hazırlanan “Avukatlık Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”nin görüşmeleri üçüncü günde devam etti. Teklifin geneli üzerine konuşmalar tamamlandı ve ilk 9 maddesi kabul edildi. Söz alan muhalefet milletvekilleri, TBMM kapısından içeri alınmayan baroların ve avukatların çoklu baro uygulamasını istemediklerini ve teklif ile yargının bağımsızlığı ve tarafsızlığını kaybedeceğini anlattı.
ANKA’nın haberine göre, CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, “Biz yargının siyasallaşmasından bahsederken nereye gidiyoruz? Pelikan baro, özgürlükçü baro, yandaş baro… Bir grup başkanvekili bir baroyu işaret ettiği zaman AKP’nin barosu olacak” örneği verdi. AKP’li milletvekillerinin “siz de kurun” demesi üzerine Başarır, “Turşu kurmuyoruz, baro kuruyoruz. İçinizde mesleği, baroyu bilen arkadaşlar olduğunu düşünüyorum. Gelmesin bu Genel Kurul’a” tepkisi gösterdi.
Milletvekillerinin konuşmasından öne çıkanlar şöyle:
‘DERİN DEVLET İKTİDARININ HÜKÜMETİSİNİZ’
CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu: Pandemi koşullarında bu çalışmayı yapmak, sağlığımız için tehlike arz ediyor. TBB ve barolar her zaman hedef oldu. Sadece bugünlerde gündeme getirdiğiniz yasalara bakarsanız siyasal tercihleriniz ortaya çıkıyor. Bekçiler, güvenlik, barolar ve son belki görüşeceğimiz sosyal medya… Ayakta kalma şansımız kalmadı. Diyarbakır Barosu’nda sekreterdim. O zamanı da biliyorum, bu zamanı da. Derin devlet iktidarının hükümetisiniz. Kendinize gelin, hükümet olun. Geçmişte yapılan uygulamaların aynısı hatta daha beterini yapıyorsunuz. Kendinize yazık ediyorsunuz ve kendi gidişinizi hızlandırıyorsunuz.
CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan: Cahit Özkan idari hukuk anlatıyor, utandım. Torba kanun yapıyoruz, genel kanun olarak görüşüyoruz sonra idari hukuk yapıyoruz diyorlar. Bu kadar tutarsız genel gerekçe de olamaz. Birbiriyle bu kadar çelişkili ve anlam bütünlüğü olmayan bir gerekçeyle geliyorsunuz. Burada hukukçu vicdanıyla hareket eden herkesin karşı olması lazım. Aklı öldürdünüz, ahlakı öldürdünüz şimdi devleti öldürüyorsunuz.
‘AVUKATLARIN ÇOKLU BARO TALEBİ YOK’
HDP Muş Milletvekili Şevin Çoşkun: Türkiye’de avukat tabanında çoklu baro gibi bir talep yoktur. Türkiye’nin ihtiyacı olan yargının bağımsızlığı ve tarafsızlığıdır. Savcıların çoğunluğunun kontrol altına alındığı hakimlerin istenilen hükmü verdiği Türkiye’de, hak hukuk savunucusu sadece avukatlar kalmıştır. Bugün baroların hedefe konulmasındaki ilk sebep, Erdoğan’ın hukuka hesap verir olmadığını baroların sertçe dillendirmiş olmasıdır. İkincisi ise Feyzioğlu’nun koltuğunu kaybetmesini önlemektir. Böylelikle Feyzioğlu, koltuğunda tutulmaya devam ederek hukukun üstünlüğü konusunda yönlendirilecek. Teklifin, mevcut hiçbir sorunu çözmediği açıktır.
HDP Ağrı Milletvekili Abdullah Koç: Kanun yapma tekniğinin hemen hemen maddelerinin tamamı, yeni bir sistemin getirmesi… Mevcut olmayan yepyeni bir sistemle karşı karşıya kalıyoruz. Kanun teklifinin birinci maddesinden itibaren çoklu baronun kabul edilmesi yönünde ancak 15. maddede çoklu baro konuşuluyor. Belki o maddeye geldiğinde komisyondan geçmeyecek. Bu madde daha oylamaya sunulmadan, çoklu baro ile ilgili kısımlar görüşülüyor. Temsiliyete ilişkin hususlar var, yargıya müdahaleler söz konusu ve zorunlu seçimi dayatmaktadır. Biz üçüncü gündeyiz, savunma makamı kapıda bekletiliyor. 80 baronun 80’i de bu kanuna karşı. Çoklu baronun Türkiye’deki sisteme uymayacağı konusunda mutabıklar. Yine kanun yapma tekniği açısından kabul edilmeyecek bir teklif ile ciddi anlamda çelişkiler olacak. Biz bunun derhal gözden geçirilmesini talep ediyoruz.
İYİ Parti Aksaray Milletvekil Ayhan Erel: Avukatların problemi baroyla ilgili değil. Meslekle, ekonomiyle ilgili dünya kadar problemi var. Barolar karşı, avukatlar karşı. Bu düzenleme mutlu etmeyecekse, bir nevi aç susuz kapıda bekliyorlarsa bu feryada sessiz kalmayalım. Bu kadar meslek erbabı istemiyor, siz niye istiyorsunuz? Baroyu yandaş yapmakla hangi sorunu çözeceksiniz?