“Bir Ekmek Bir Politika”
Politika, Parti’de fotoğrafçı, yazar, muhabir yetiştiren önemli bir okul işlevi de görmesi açısından da oldukça önemlidir.
Dönem TKP’nin yasaklı olduğu, işçi sınıfının örgütlendiği, DİSK’in yükselişe geçtiği bir dönemdir. Propaganda ve örgütlenmede en önemli araçlardan biri olan gazete bu toplam için de fazlasıyla bir ihtiyaç haline gelecektir. 1976 yılında yönetiminde TKP’lilerin de bulunduğu DİSK, günlük bir gazete yayınlama kararı alır.
DİSK Başkanı Kemal Türkler gazetenin işçilerin örgütlenmesi ve işçi sınıfının büyümesinde bu aracın önemli bir rolü olduğunu düşünerek karara olumlu bakar. Aynı zamanda yıllardır yasaklı olan TKP’nin de politik olarak sözünü söyleyebileceği yasal zemini oluşturan bir araç olmalıdır. Politika gazetesi tam da bu ihtiyaca cevap verir. Mali durumu gittikçe kötüleşen gazeteye TKP ve DİSK sahip çıkar. Kısa bir süre sonra DİSK, Maden İş, Lastik İş, Gıda İş, Basın İş Politika gazetesinin sahipliğini devralır.
Bir süre sonra DİSK içinde çıkan tartışmaların ardından CHP’li Abdullah Baştürk’ün konfederasyonun başına geçmesi ile ve DİSK’in desteğinin çekilmesi ile gazete artık TKP’nin yayın organı haline gelir. Partililerin “Bir ekmek, bir Politika” sloganı gazetenin ileri taşınması için bir kampanya sloganından öte bir anlam taşıyordu.
Türkiye 12 Eylül karanlığına doğru sürükleniyordur ve Politika’nın yazarları, Türk Ceza Kanunu’nun ünlü 141 ve 142. maddelerinden yargılanmış, 1978 yılında gazetenin Yazı İşleri Sorumlusu görevinde bulunan Ali İhsan Özgür de kaçırılarak öldürülmüştür. Cinayetler, gözaltılar, baskınlarla ilerleyen bir dönem ve nihayetinde 12 Eylül’e kadar gazete yasaklanır. Sonrasında ise birçok yazarı yurt dışına çıkmak zorunda kalan Politika, 12 Eylül sonrası yepyeni bir kadro ile devam etse de eski etkisine kavuşamaz.
Politika, Parti’de fotoğrafçı, yazar, muhabir yetiştiren önemli bir okul işlevi de görmesi açısından da oldukça önemlidir.