Büro emekçilerine pandemi tuzağı: Yasaklarda evde çalışın ne olacak?
Yasak kapsamında Cuma'dan Pazartesi gününe kadar sokağa çıkma yasağı uygulamasını fırsat bilen patronlar, birçok işyerinde "pazar" günlerini de mesaiye kattı.
HABER MERKEZİ
Kovid-19 kısıtlamaları kapsamında yasaklar sürerken, pek çok işyeri uzaktan çalışma ve dönüşümlü sisteme geçti. Özellikle hizmet sektöründe birçok işyeri “uzaktan çalışma” sistemini tercih ederken, “salgınla mücadele yasakları” adeta fırsatçılığa dönüştü. Yasak kapsamında Cuma’dan Pazartesi gününe kadar sokağa çıkma yasağı uygulamasını fırsat bilen patronlar, birçok işyerinde “pazar” günlerini de mesaiye kattı.
Sınıf Tavrı’na ulaşan bir danışmanlık firması çalışanı büro emekçisi, hafta sonları da dahil olmak üzere 7 gün aralıksız bir biçimde çalıştırıldıklarını belirtti. Yönetim tarafından atılan maillerde Pazar akşamına kadar tüm çalışmaların tamamlanması gerektiğini bildiren yazışmaların gönderildiğini belirtilirken, büro işçilerinin “mesai” hatırlatmasına yönetim “evdesiniz zaten, çalışın” cevabını uygun gördüklerini iletti. Kısa çalışma ödeneği kapsamına alındıklarını belirten işçi, işyerindeki tepkilerin yükseldiğini, başka firmalarda da benzer durumların olduğunu belirtti.
“BAĞLANTIYI KESME ZAMANI GELMİŞ DURUMDA”
Bir çok bankanın da benzer bir tutum aldığı bilinirken, büro emekçileri için “mesai” kavramının kalktığına dikkat çekiliyor. Sınıf Tavrı yetkilileri, duruma dikkat çekerek “yasal sınırları aşan patronlara karşı tek çözüm fiili mücadeleden geçiyor. Özellikle büro emekçileri için “bağlantıyı kesme zamanı” gelmiş durumda” dedi. Hizmet sektöründe pandemi fırsatçılığı her açıdan emekçileri sıkıştırırken, bu konuyla ilgili “örgütlü bir tepkinin” gösterilmesi gerektiği Sınıf Tavrı tarafından altı çiziliyor.
PANDEMİDEN BÜYÜYEREK ÇIKANLAR
Büro emekçileri açısından pandemi dönemi pek çok hakkın da fiili olarak ortadan kaldırılması anlamına gelirken, işe dönüşlerde birçok işletmenin bu fiili hak gasplarının alanını genişletmeye hazırlandığı biliniyor. Pek çok işyerinde verilen sosyal haklarda kısıtlamaya gidilirken, pandemi döneminde kâr rekorları kıran pek çok hizmet sektörü firması, sabit giderlerini de azaltarak “ceplerini” doldurdu.
Bu konuda bankalar başa oynarken, iletişim ve bilişim firmaları da pandemi döneminde rekor kâr açıkladı. Özellikle bilişim sektöründe büyüme gözle görülürken, emekçilerin çalışma koşulları da daha kötüye gitti.