İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nin Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sait Gönen, hastanelerinde ilk zamanlarda yoğunluk olduğunu ancak son on gündür bir plato çizdiğini ve stabilleşmenin olduğunu belirtti.
“Sosyal izolasyonu yine de elden bırakmamak” gerek diyen ve tedbirlerin gevşetilmesi durumunda başa dönüleceğinin altını çizen Prof. Gönen, “Hastalığın bilinen bir tedavisi ve aşısı yok. En erken 6 ay, bir yıl sonra olur. Onun için herkesin sosyal izolasyona uyması gerekir. 10 Mart öncesine dönmemiz o kadar kolay değil, o konuda kimsenin aceleci olmaması gerekir. Bir süre daha dikkat edeceğiz, tedbirleri gevşetirsek tekrar başa dönme ihtimali var. 10 Mart öncesine dönebilmenin yolu aşı ve tedavinin bulunması ile olur. Hastalığın ikinci bir atak yapmasına müsaade etmememiz lazım, onun için de sosyal izolasyona uymalıyız” diye konuştu.
Cumhuriyet’ten Sibel Bahçetepe’ye konuşan Gönen, “Hastalık plato çiziyor, bunun aşağı inişe geçmesi lazım, sonlanması mümkün değil, daha aşağı gidip biraz tedbirlerin gevşemesi bile en az 2-3 ay sonra olur diye tahmin ediyorum” uyarısında bulundu.
Hastalığın ilk günlerinde daha çok ileri yaş vakaların geldiğini ancak 65 yaşa getirilen sokağa çıkma yasağından sonra yaş ortalamasının düştüğünü anlatan Gönen “Orta yaş ve genç yaşlarda da müracaat ve yatan hastalarımız var. Hastalarımızdan 52’si vefat etti. 30-40’lı yaşlarında hastalarımız da var, bunlardan da hayatını kaybeden ne yazık ki oldu” dedi.
Acil ameliyatlar dışında bütün ameliyatları ve poliklinikte acil olmayan randevuları bu süreçte ertelediklerini kaydeden Gönen “Bu stabillik devam ederse yine biraz daha poliklinikteki hastalarımıza yavaş yavaş bakmaya, diğer ameliyatları da yapmaya başlayacağız gibi görünüyor. Ama buna da önümüzdeki hafta bilim kurulunda tekrar ele alıp, değerlendirdikten sonra karar vereceğiz” diye belirtti.
Prof. Gönen, “Pandeminin başlangıcından bugüne kadar hocalarımız, uzmanlarımız, asistanlarımız, hemşirelerimiz, hasta bakıcılarımız, temizlik personelimiz, güvenlik elemanımız ön cephede büyük bir dayanışma içinde mücadele verdiler. Belki 45 gündür evine gidemeyenler var, çocuğunu göremeyenler var, ailesinden ayrı kalan var. Kolay bir mücadele değil. Sağlık müdürlüğü ve valiliğin desteği oldu, çevredeki yurtlarda, konukevlerinde, otellerde kamuya ait yerlerde 300’ün üzerinde personelimiz konaklamakta. Personele teşekkür ediyorum, şükranlarımı sunuyorum, mücadelede onların payı çok büyük, taşın altına herkes elini soktu. 77 personelimiz içinde ağır olan yok. pandemi mücadelesi topyekûn birlikte verilecek mücadeledir” dedi.
Tıp fakültesinde görevli sağlıkçı ve diğer hastane personelinin 77’sinin Covid-19 teşhisi aldığını bildiren Prof. Dr. Mustafa Sait Gönen “Bunlardan 7’si hocalarımızdı. 77 personelimizin 30’u iyileşti ve görevine geri döndü” dedi.
Bu haber en son değiştirildi 28 Nisan 2020 20:40 20:40
Yenidoğan davası, duruşmanın altıncı gününde devam ediyor. Örgüt lideri olmakla suçlanan Dr. Fırat Sarı savunma…
NNA’daki habere göre “Kurtarma ekipleri, düşman savaş uçaklarının bir konut binasını hedef aldığı ve çok…
Türkiye Komünist Hareketi Tunceli İl Örgütü ,Tunceli ve Ovacık belediyelerine kayyum atanması üzerine bir açıklama…
İçişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre Tunceli Belediye Başkanı Cevdet Konak ve Ovacık Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül…
Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rusya'nın nükleer olmayan hipersonik ekipmanlarla donatılmış bir balistik füzeyi fırlatarak, Batı'ya…
Beyaz Saray Basın Sözcüsü Jean-Pierre yaptığı açıklamada ne ABD'nin ne de Ukrayna'nın bölgedeki gerilimi arttırmada…