Deprem çantasında neler olmalı?
Deprem sonrası ilk 72 saatte, yardım ekipleri ulaşana kadar acil ihtiyaçlarınızı ve değerli evraklarınızı saklayacağınız bir Afet ve Acil Durum Çantası hayat kurtarabilir.
Elazığ’ın Sivrice ilçesinde gerçekleşen 6.8 şiddetindeki deprem tüm Türkiye’ye deprem gerçeğini yeniden hatırlattı. Deprem sonrası yurttaşlar “Deprem çantasında neler olmalı?” sorusuna yanıt aramaya başladı.
DEPREM ÇANTASI NASIL HAZIRLANMALI?
Deprem sonrası ilk 72 saatte, yardım ekipleri ulaşana kadar acil ihtiyaçlarınızı ve değerli evraklarınızı saklayacağınız bir Afet ve Acil Durum Çantası hayat kurtarabilir.
Afetlerden hemen sonra ihtiyaç duyabileceğiniz malzemelerin bulunduğu bir Afet ve Acil Durum Çantasının hazır ve ulaşılabilecek bir yerde olması önemlidir. Çanta, sorumlu olduğunuz kişi/kişiler (bebekler, yaşlılar, engelliler) ve varsa evcil hayvanlarınız için gerekli ihtiyaçları da içermelidir.
Bir afet sonrası yiyecek, içecek ve acil ihtiyaçları temin edebileceğiniz yerlere ulaşamayabilirsiniz. Küçük yaralanmalarınız varsa bunları kendiniz giderebilirsiniz. Bu tip durumlar için afet çantanızın içinde olması gerekenleri doğru belirleyip, çantanızı kolay ulaşacağınız bir yerde saklamanız çok önemlidir. Afet ve Acil Durum Çantası sadece evde, iş yerinde değil çocuklar için okullarda ve sınıflarda da olmalıdır.
DEPREM ÇANTASINDA NELER OLMALI?
GIDA: Yüksek kalorili, vitamin ve karbonhidrat içeren, su kaybını önleyen ve dayanıklı (çabuk bozulmayan) gıdalar (Konserve, kuru meyveler, tahin–pekmez, meyve suyu, vb.).
ÖNEMLİ BELGE FOTOKOPİLERİ:
-Kimlik kartları (nüfus cüzdanı, ehliyet vb.)
-Tapu, sigorta, ruhsat belgeleri
-Zorunlu Deprem Poliçesi
-Diplomalar
-Pasaport, banka cüzdanı vb.
-Diğer (evcil hayvan sağlık karnesi, vb.)
GİYECEKLER:
-İç çamaşırı
-Çorap
-Yağmurluk
-İklime uygun giysiler
SU:
-Her bir aile üyesi düşünülerek yeterli içme suyu alınmalı.
HİJYEN MALZEMELER:
-Sabun ve Dezenfektanlar
-Diş fırçası ve macunu
-Islak mendil
-Tuvalet kâğıdı
-Hijyenik ped
DİĞER MALZEMELER:
-İlk yardım çantası
-Uyku tulumu veya battaniye
-Çakı, düdük, küçük makas
-Kâğıt, kalem
-Pilli radyo, el feneri ve yedek piller (dayanıklı/uzun ömürlü pil seçilmeli)
MALZEMELERİN ORTALAMA FİYATLARI
Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanlığı’nın (AFAD) resmi internet sitesinden yapılan bilgilendirmede deprem çantasında bulunan gıdaların yüksek kalorili, vitamin ve karbonhidrat içeren, su kaybını önleyen ve dayanıklı, çabuk bozulmayan gıdalardan; konserve, kuru meyveler, tahin, pekmez, meyve suyu gibi ürünlerin bulundurulması gerektiği bildirildi. Ayrıca her bir aile üyesi düşünülerek yeterli içme suyunun çantaya dahil edilmesi gerektiği vurgulandı.
Buradan hareketle deprem çantası içinde bulunan malzemelerin piyasa değeri araştırıldı. Buna göre, bir deprem çantasında bulunması gereken malzemelerin toplamı bir kişi için ortalama 440 TL olarak hesaplandı
Deprem çantasına giyecek olarak iç çamaşırı, çorap, yağmurluk ve iklime uygun giysilerin konulması önem arz ediyor. Çantada bulundurulması gereken malzemeler ve fiyatları şu şekilde sıralanıyor: “iç çamaşırı 20 TL, çorap 20 TL, yağmurluk 30 TL ve iklime uygun giysiler.
Hijyen malzemesi; sabun 5 TL, diş fırçası ve macunu 25 TL, ıslak mendil 5 TL, tuvalet kağıdı 30 TL, ilk yardım çantası 30 TL, uyku tulumu 100 TL veya battaniye 25 TL, çakı 30 TL, düdük 10 TL, küçük makas 20 TL, kağıt 5 TL, kalem 5 TL, pilli radyo 50 TL, el feneri 10 TL ve yedek piller 20 TL.”