Dışişlerinden Yunanistan'a yanıt
Bakanlıktan yapılan açıklamada Selanik'te Türk bayrağının yakılmasına da değinildi. Oysa eş zamanlı olarak Ayasofya açılışında Mustafa Kemal'e ağır hakaretler edilmiş, Lozan'ın 97. yıl dönümü kutlamaları ise yasaklanmıştı.
Ayasofya kararı sonrası Dışişleri Bakanlığı’ndan Yunanistan’a tepki açıklaması yapıldı. Açıklamada Selanik’te Türk bayrağının yakılmasına da değinilirken; eş zamanlı olarak ‘içeride’ Ayasofya açılışında Mustafa Kemal’e ağır hakaretler edilmiş, Lozan’ın 97. yıl dönümü kutlamaları ise yasaklanmıştı.
Dışişleri Bakanlığı, Ayasofya’nın cami olarak ibadete açılmasından sonra Selanik’te Türk bayrağının yakılmasına verdiği tepkide “Ayasofya’da yeniden secdeyi içlerine sindiremeyen Avrupa’nın şımarık çocukları yine hezeyana kapılmıştır. Tarihten gereken dersi almamış bu ırkçı kafaların, şanlı Bayrağımıza saygısızlık yapanların Ege’deki akıbetini iyi hatırlamaları gerekir.” ifadelerine yer verildi.
Milli mücadele döneminin önemli isimlerine ise aynı anlarda hakaretler yağdırılıyordu.
İzmir başta olmak üzere bir dizi ilde Lozan Barış Antlaşması’nın 97’inci yıl dönümü nedeniyle Atatürk anıtları önünde gerçekleştireceği programlara yasak gelmişti.
Açıklamada, “Şanlı bayrağımızın Selanik’te yakılmasına alenen izin verilmesini şiddetle kınıyoruz.” denildi.
Dışişleri’nden yapılan açıklamada ise ülkedeki uygulamaların tersine şu ifadelere yer verildi:
“Yunanistan, Ayasofya Camii’nin ibadete açılmasına tepki gösterme bahanesiyle İslam’a ve Türkiye’ye karşı düşmanlığını bir kez daha ortaya koymuştur. Yunan Hükümetinin ve Parlamento üyelerinin hasmane beyanatlarla halkı kışkırtmalarını ve şanlı bayrağımızın Selanik’te yakılmasına alenen izin verilmesini şiddetle kınıyoruz.
Ayasofya’da yeniden secdeyi içlerine sindiremeyen Avrupa’nın şımarık çocukları yine hezeyana kapılmıştır. Tarihten gereken dersi almamış bu ırkçı kafaların, şanlı Bayrağımıza saygısızlık yapanların Ege’deki akıbetini iyi hatırlamaları gerekir. Yunanistan, 567 yıldır uyanamadığı Bizans rüyasından artık uyanmalı ve bunun ezikliğinden kurtulmalıdır.
Ülkesindeki Müslüman Türk Azınlığa yönelik baskıları AİHM kararlarıyla tescil edilen, topraklarındaki tarihi camilerin yıkılmasına göz yuman, başkentinde cami bulunmayan tek Avrupa ülkesi Yunanistan’dır. Milli egemenliğini kullanma konusunda hiçbir ülke Türkiye’ye ders veremez.
Türk milletinin iradesi doğrultusunda ibadete açılan Ayasofya-ı Kebir Camii-i Şerifi, topraklarımızdaki diğer kültür varlıklarımız gibi Türkiye’ye ait olup, sonsuza kadar mülkiyetimizde ve korumamızda olacaktır.
Ayasofya Camii’nin ibadete açılması, 1972 UNESCO Dünya Kültürel ve Doğal Mirasının Korunmasına Dair Sözleşme’nin gereklerine de ruhuna da uygundur.
Türkiye’nin tüm dini hak ve özgürlüklere bağlılığı ve hoşgörü geleneği doğrultusunda, tüm dinlere kucak açan barış dini İslam’ın mabedi Ayasofya-ı Kebir Camii-i Şerifi, bundan sonra da herkese açık olmaya devam edecektir.”