Doğanyurt halkından 'ÇED gerekli değildir' kararına tepki
Yıllardır doğal yaşamla iç içe yaşayan köylülerin hayatı son iki yıldır kâbusa dönüştü. Kâbusun nedeni, Doğanyurt köyünde açılmak istenen kalker ocağı tesisi.
Ankara’nın Beypazarı ilçesine bağlı Doğanyurt Köyü’nde açılmak istenen Kalker Ocağı ve Kırma Eleme Tesisine verilen ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararı köyde tepkiyle karşılandı.
Odatv’den Yusuf Yavuz’un haberine göre köy meydanından maden sahasına yürüyen köy halkı, yaptıkları açıklamada projenin gerçekleşmesi durumunda köyün yaşanmaz hale geleceğini dile getirdi. Karadeniz ormanlarından İç Anadolu’ya geçiş koridorunda yer alan köye açılmak istenen taş ocağına köylüler yanında doğa koruma kuruluşlarından da tepki yağdı. Köydeki toplantıya TEMA Vakfı Ankara Temsilcisi Nevzat Özer, Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği eski başkanı Ahmet Demirtaş katılarak köylülere destek verdiler.
Yıllardır doğal yaşamla iç içe yaşayan köylülerin hayatı son iki yıldır kâbusa dönüştü. Kâbusun nedeni, Doğanyurt köyünde açılmak istenen kalker ocağı tesisi.
“ÇED GEREKLİ DEĞİLDİR DENİLDİ”
Özel bir firma tarafından açılmak istenen kalker ocağı için 94 hektarlık alanda ruhsat verildi. İlk olarak 15 hektarlık alanda işletme faaliyeti başlatmak isteyen firmanın hazırladığı proje için ÇED Gerekli Değildir Kararı verilmesi ise köylülerin ve doğa koruma örgütlerinin tepkisini çekti.
“KÖY HALKINDAN SERT TEPKİ”
Doğal yaşamın yanı sıra köy yerleşimlerini de tehdit edecek olan kalker ocağının açılmasına karşı çıkan Doğanyurt köylüleri proje sahasına kadar yürüyüş yaparak tepkilerini dile getirdiler. Taşıdıkları dövizlerle kalker ocağı açılmak istenen alana yürüyen köylüler, girişimin durdurulmasını istiyor.
“KALKER OCAĞI GÜNDEME GELİNCE ‘MERA’ OLDU”
Orman statüsünde yer alan köyün bulunduğu bölge, burada bir kalker ocağı açılması gündeme gelince 9 Nisan 2019’da ‘mera’ olarak değiştirildi. Ancak arazinin vasıf değişikliğinin ilgili mevzuata aykırı olarak gerçekleştirildiği belirtilirken şimdi de ‘mera’ niteliğinin kaldırılması için girişim başlatıldığı öne sürüldü.
“KÖYLÜLERDEN KARARA DAVA”
Dinamitli patlatmalar yapılarak yılda 800 bin ton kalker üretilmesi planlanan işletme faaliyete geçerse Doğanyurt ve çevresindeki köylerde tarım ve hayvancılık eskisi gibi olmayacak, hava kirlenecek, sular eskisi gibi akmayacak, toprak çölleşecek, geleneksel yaşam, kültür yok olacak. Bunun önüne geçmek isteyen köy halkı, proje için verilen ÇED Gerekli Değildir Kararı’nın iptali için dava açtı.
“İNŞAAT SEKTÖRÜ İÇİN HAMMADDE”
Ham madde temin için planlanan kalker ocağının çevre üzerinde yaratacağı etkiler görmezden gelinirken ÇED Gerekli Değildir Kararı verilmesine yönelik tepkiler yükseliyor, açılan davanın ardından bilirkişilerin hazırlayacağı rapor ve yargının vereceği karar beklenmekte.